Nie wiem czy próbowaliście takiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej
Z Majeczką w kuchnisałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę Do picia dużej ilości wody jestem przyzwyczajona w zasadzie od zawsze, dlatego tę zasadę tym łatwiej wprowadzić mi w życie. Wiem jednak(...)wigilijnej nie powinien być jednak jedyną formą ruchu. Przecież w przeciągu całych Świąt można iść pobiegać (jeśli pozwala pogoda, chcoiaż dla chcącego nic trudnego), pojeździć na łyżwach, poćwiczyć w domu czy też potańczyć w rytm pozytywnej muzyki :) możliwości jest wiele, a chcieć to móc ;) 4. Zmniejsz nakładane porcje i zwolnij tempo Przyjęło się, że podczas kolacji wigilijnej powinniśmy
KatsuumiTatar ze śledzia to smaczna zimna przekąska w formie sałatki Szybko się go robi i jest łatwy do przygotowania. Można go podać na talerzyku, w miseczce
Kulinarny S.O.S.Słyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej
Pasja SmakuZupełnie inaczej niż ze świeżych grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej
Przepisy KulinarnePierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne
Kulinarna PokusaDziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek
Rozpustne gotowaniemamę. I tak zawsze się na taką zupę załapiemy. Mianowicie wigilijna postna zupa grzybowa. Uwielbiamy ją! Ogólnie lubimy wigilijne dania. Czy to pierogi, czy kapusta z grzybami. Dawniej, gdy żyła moja babcia (a ja byłem dzieckiem) to robiła ona rewelacyjny makaron z makiem. Nie wiem czy ta potrawa ma jakąś nazwę (być może to kutia lub jakaś jej uproszczona wersja
Marder&Marder Manufactureadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczeń rzymska – przepis Pieczeń rzymska z jajami na twardo to potrawa, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna a do tego fajnie się prezentuje, doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimno do kanapek, bardzo często gości na Wigilijnym stole. Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm Pieczeń rzymska – przepis Składniki: 1kg karczku
Księga-SmakuMakiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub makaronem. Każdy z tych zestawów jest jak najbardziej właściwy, ponieważ podstawą tej potrawy jest mak i bakalie. Mak, czyli symbol rodziny, dobrobytu, obfitości i dobrego samopoczucia w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że każdy
Kuchnia Na Wypasiesymbol płodności i dostatku towarzyszył Słowianom od najdawniejszych czasów a jego obecność na wigilijnym stole jest echem dawnych wierzeń i kultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem i kutię
Wiem co jemjednej z naszych samochodowych podróży do Warszawy wpadłyśmy z Martą na pomysł zorganizowania spotkania wigilijnego dla lubelskich blogerów kulinarnych. Wstępny zarys powstał od razu. Zależało nam na znalezieniu miejsca, do którego będziemy mogły przynieść przygotowane przez siebie jedzenie, a przy tym by kilka potraw zostało przygotowanych na miejscu. Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki
Pasja SmakuRyba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj
Dietologkolei niepełność, tudzież niedostatek. To wigilia kryzysowa więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) Nawet postarałem się o kryzysową choinkę. Tak samo jak prawdziwa przywędrowała do nas z Niemiec, tak i moja jest niemiecka. Siemieniotka Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) nasiona? Bo zgodnie ze starym przesądem jadano
Kryzysowa Książka Kucharska