domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu
Pełny talerzoleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;) Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona(...)połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć". Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną
Grunt to przepis!Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą
Kulinarne S.O.S.Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi
Moja Książka Kucharskastoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu z odpowiednimi dodatkami. Tradycyjny karp wigilijny Karp kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego(...)sposób uniknąć można efektu mięsa przypalonego od zewnątrz, a surowego wewnątrz. Karp wigilijny często lepiej smakuje po przemrożeniu. Według przepisu na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/karp-wigilijny-smazony/), najlepiej wybierać ryby nieprzerośnięte – o wadze poniżej 2 kg. Smażony karp z cebulą Urozmaiceniem tradycyjnego karpia wigilijnego może być usmażenie go z cebulą. Z takim dodatkiem ryba smakuje jeszcze lepiej, a także
sierotka maRysia w kuchniRyba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni
Waniliowe ImprowizacjeTatar z łososia i mango. Oboje z Piotrem lubimy potrawy z surowych ryb. Jadamy je w postaci sushi albo rybnego tatara. Smak świeżego, soczystego łososia, posiekanego drobno i odpowiednio doprawionego jest nieziemski. W tej postaci jak dzisiaj, tatar z łososia i mango będzie się pięknie prezentował na stole wigilijnym. Taki tatar to elegancka i smaczna przystawka, idealna na świąteczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na klasyczną zupę ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów, Podawana z makaronem jest idealna jako potrawa tradycyjna na Wigilię. Czas przygotowania: 45 minut
karolgotujePrzy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania. Zapraszam Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po tatarsku PRZEPIS TUTAJ Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po włosku PRZEPIS TUTAJ Wigilijne śledzie PRZEPIS TUTAJ Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej
Blog z ApetytemBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki(...)bakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :) Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać
Ratunku obiadTo danie bardzo ładnie prezentuje się na stole Doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na
Kulinarny S.O.S.Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje
Smakowite DaniaDzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru). Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Składniki: Ciasto: Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania
Kolizje Smakówzbliża się wielkimi krokami. Jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu(...)przed Wigilią – tyle czasu potrzebuje zakwas, by nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli wolicie delikatniejszy w smaku barszcz, lub chcecie podać barszcz także niemowlakowi wybierzcie mój drugi przepis na barszcz wigilijny . Nie ma w nim zakwasu. Dodatkowo w trakcie gotowania można w bardzo prosty sposób przygotować barszczyk dla nawet 6-miesięcznego dziecka. W przepisie tym znajdziecie też instrukcję, jak przygotować wigilijne
Dieta bez mlekaBardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada 😊 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie
Kulinarne przemyslenia