Znalazłam ten przepis w starej książce z 1961 roku. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Wyszło super, mogę Wam go polecić bez chwili zastanowienia. Podałam go
Kuchnia Pokoleńnaszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale nie są takie straszne, jak je malują. Jedynie co, to wymagają
W kuchni Karmel-itkiklasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz
Przepysznik - BLW i nie tylkowiększości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki: 6 jajka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 ziemniak 1/3 puszki kukurydzy 1 cebula 1 jabłko 2 kiszone ogórki
Niezły MłynekŚledzie z suszonymi pomidorami prosty przepis na aromatyczne śledzie Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz
Księga-Smakunaszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień przed przygotowywaniem potrawy, śledzie moczymy w misce z zimną wodą. Najlepiej zostawić je do namoczenia
Kuchenna Kontrrewolucyamacie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz
Kuchnia w opałachduzo wczesniej i dzis ta jedna sprawa juz mnie nie stresuje. Wigilijne menu w powijakach. Sa takie dania, bez ktorych w mojej rodzinie nie ma Wigilii, nie ma Swiat i one maja swoje stale miejsce, ale co jeszcze przygotrowac? Moze cos nowego? A moze dobrze znane potrawy w nowej odslonie? Robiac zakupy wpadly mi w oko sliczne male buraki
Przysmaki Karolkitego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku, jem potrawę kuchni śródziemnomorskiej. Jakież było moje zdziwienie, gdy w pewnym programie telewizji publicznej Grek(...)znają! Bo to podobno typowo polskie danie. Po latach nazwa mnie dziwi - dlaczego nie jest to ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście
Weekendy w domu i ogrodziezupełnie inna nieznana nam strona magicznych świąt? Myślę ,że przepis na udane święta powstaje samoistnie, nie można go stworzyć i zaplanować, zapisać krok, po kroku. Pełna lodówka i dwanaście potraw nie zapewni nam atmosfery świąt. Myślę ,że tych kilka propozycji, zaczerpniętych z "Przyjaciółki" pozwoli nam odnaleźć przepis na udane świata: Najlepiej załóż, że nie wszystko będzie dopięte(...)potrzebujesz nikomu imponować. Jesteś wspaniałą, wartościową osobą bez względu na to, czy na wigilijnym stole stanie dwanaście, czy tylko osiem dań. To jasne, że nie ma świąt bez choinki, karpia i prezentów. Jednak wszystkie te wspaniałości stracą sens, jeśli potem będziesz podpierać się nosem o wigilijny obrus. Ustal priorytety. Na swojej liście zajęć zostaw tylko to, co naprawdę trzeba zrobić
W kuchennym oknie Ewykogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza te stare. Mogę za to powiedzieć kto jest(...)Wielkanoc i dlaczego? 3. Twoim popisowym daniem Wigilijnym jest...? 4. Z czego najbardziej jesteś Dumna/ny w swojej przygodzie z blogowaniem? 5. Czy masz czasem chwile zwątpienia i dochodzisz do wniosku, że Twoja wlożona praca w prowadzenie bloga nie daje Ci oczekiwanej satysfakcji? 6. Czy znajimi z realu korzystają z Twoich przepisów? 7. Potrawa z dzieciństwa, którą lubisz i przygotowujesz
Gosia gotujedomów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu
Pełny talerzoleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;) Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona(...)połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć". Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną
Grunt to przepis!