potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:51/90)

Wegańskie korzenne boczniaki a’la śledzie 57

mają zrobić na święta roślinożercy, którzy chcieliby zapełnić swoje świąteczne stoły tradycyjnymi potrawami w bezmięsnym wydaniu? Mogą przygotować jeden ze świątecznych pasztetów z tego przepisu , tradycyjny wigilijny kompot z suszy z tego przepisu zupę grzybową lub makaron z grzybami. Jeśli natomiast jesteście przekonani, że Wasze święta będą niekompletne bez „nieryby” to przygotujcie te oto pyszne korzenne boczniaki

Pełna Lodówka
Wegańskie korzenne boczniaki a’la śledzie 95

mają zrobić na święta roślinożercy, którzy chcieliby zapełnić swoje świąteczne stoły tradycyjnymi potrawami w bezmięsnym wydaniu? Mogą przygotować jeden ze świątecznych pasztetów z tego przepisu , tradycyjny wigilijny kompot z suszy z tego przepisu zupę grzybową lub makaron z grzybami. Jeśli natomiast jesteście przekonani, że Wasze święta będą niekompletne bez „nieryby” to przygotujcie te oto pyszne korzenne boczniaki

Pełna Lodówka
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 150

wszystkich lub skorzystać z tego zbiorczego postu, w którym zebrałam i pogrupowałam te najlepsze. Aby wejść w dany przepis kliknij w nazwę potrawy lub zdjęcie. Smacznego WIGILIA Uszka do barszczu Zakwas z buraków na barszcz Barszcz wigilijny z suszonymi grzybami Kompot z suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba

nietylkopasta.pl
Kulebiak z kapustą i grzybami 106

chwilę odrywamy się od słodkości Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami Najczęściej przygotowujemy go w pierwszy dzień świąt jako dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych

PatiGotuje
Wigilia Świętego Mikołaja 99

gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami

Cztery Fajery
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 185

kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole. Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kutia tradycyjna 117

składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 151

lekko, nie dokładajmy mu :)   Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi

Powiedz dietom nie
Magnes na czterech nogach. 123

samotne chwile zadumy. Na widok za oknem. Na ptasi koncert - ten ranny, popołudniowy i wieczorny. To tu smakujemy nowe potrawy i wracamy do ulubionych smaków.  To przy nim zbieramy się podczas najpiękniejszych chwil wigilijnego wieczoru i rodzinnych spotkań. To na nami nasz Syn kładzie pudełko kredek, by narysować swój świat. To przy nim słuchamy z podziwem Jego pierwszych

KUCHARNIA
Kopytka ze szpinakiem 169

kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0,5kg ziemniaków250g mąki pszennej1 jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej

Kolizje Smaków
Dorsz pod pierzynką (w sosie musztardowym) 168

Jedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny

Kuchnia Pokoleń
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 152

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy

Buniabaje w kuchni
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 99

bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy sobie smak naszych wigilijnych pierogów. Nie były ani z kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi z łososiem , które podaliśmy z masełkiem bazyliowym. Naprawdę, są wspaniałe! PIEROGI

W kuchni Karmel-itki
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 59

siedemnastym wieku pierogi były dobrze znane wszystkim grupom społecznym. I stanowiły jedną z najbardziej ulubionych potraw w kuchni polskiej. Samo określenie tej mącznej i pysznej potrawy “pierogiem” miało miejsce w siedemnastym wieku. Dziś pierogi i uszka, to nieodłączne danie kolacji wigilijnej w Polsce. Pierogi, to również coraz częściej serwowane danie na dużych uroczystościach rodzinnych, typu wesela

ProstePesto.pl
Kapusta z grzybami 90

potrawy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Kapusta z grzybami bez niej nie wyobrażamy sobie kolacji Wigilijnej. 600/700 gramów kapusty kiszonej 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula kminek do smaku łyżka masła sól pieprz Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować do miękkości odcedzić i pokroić. Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę

Andzia Pichci
Pierogi z kurkami 128

Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju

Kulinarne przemyslenia
Fińskie wigilijne smakołyki 152

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
USZKA Z GRZYBAMI 112

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM  Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami

Moja Książka Kucharska
Karp w galarecie 114

Opis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 108

kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować  19  grudnia 2015 r.  (sobota) o godz

Codziennik Kuchenny
Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku 84

Śledź to nieodłączny atrybut wigilijnego stołu. Odkąd sięgam pamięcią w naszym domu był zawsze. Nie były to jakieś wyszukane potrawy, ale mnie jako dziecku bardzo smakowały. Zostało mi to dzisiaj. Śledzie uwielbiam w każdej postaci i jadam nie tylko w Wigilię. Jednak w ten wyjątkowy wieczór zawsze staram się zaskoczyć moich bliskich jakimś nowym pomysłem, nietypowym połączeniem składników

Wiem co jem