Pierogi z mięsa mielonego to prosty przepis na szybki obiad. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna
karolgotujemiejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się(...)stylem życia. Pozostali uczestniczy warsztatów również chętnie dzielili się swoją fascynacją wegańskimi tematami. Zetknęłam się tu z kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem , poznałam interesujących ludzi i nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu
Grunt to przepis!Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy
Życie ze smakiemzgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) W tym roku na topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie
Kryzysowa Książka Kucharskaktóra z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiastka kawowo- pomarańczowe Uff… I po Świętach… Macie już dosyć świątecznych potraw czy też może chętnie spróbowalibyście kolejnych świątecznych ciastek? Bo mam dla Was fajny przepis. Na bardzo aromatyczne ciasteczka kawowo- pomarańczowe. Może nie wydają się specjalnie atrakcyjne, zwłaszcza wśród tych wszystkich uroczystych dań, jednak wszyscy chętnie po nie sięgają mimo świątecznego przejedzenia… Może jeszcze dokładkę(...)widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię, ale także
Modern Cave GirlJednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie
Kolorowy Przepisownikktórej nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;) Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że moim stole serwowana
Kraina Miodem Płynącawrzucam grzybki do szybkowaru, zalewam zimną wodą i gotuję kwadrans. Po tym czasie są idealnie miękkie, wywar jest doskonały, a ja wolna od stresu, że nie przygotuję jakiejś potrawy, bo zapomniałam namoczyć grzyby dzień wcześniej :-). Wywar z grzybów doprawiam lub nie, w zależności od przeznaczenia. Możecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół(...)świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami. Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka
Szybko Szybkowarkupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można(...)wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych
Tradycyjna KuchniaPonieważ jestem wielką fanką ułatwiania sobie życia, przed każdą niemal okazją typu impreza rodzinna czy święta robię plan i staram się znaleźć jak najwięcej potraw
brunetkawkuchniJeśli jeszcze nie masz jeszcze potraw… nie ma co panikować! Przecież nie po to są Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię w tym kilka niecodziennych, niestandardowych pomysłów:) Czerwony barszcz z uszkami Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się
Niedzielny kucharzswoimi wspomnieniami świąt. Wspomnieniami dań wigilijnych i świątecznych. Tych, które najbardziej kojarzą się nam ze świętami. Może sami ich już nie przygotowujemy, ale w pamięci pozostały. Mile widziane będą przepisy i zdjęcia. Każdy będzie miał szansę zdobyć książkę, w jednej z dwóch kategorii, jedna na blogu i jedna na fb: - najciekawsze wspomnienie potrawy, mile widziane przepisy i zdjęcia, przesłane
królestwo garów