Tradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami
nietylkopasta.plKutia to kolejna potrawa, której nie było na naszym stole w Wigilię. Poznałam ją w okresie liceum, bo wtedy serwowana była na szkolnym spotkaniu świątecznym. Połączenie maku, miodu, pszenicy i bakalii bardzo przypasowało mi wtedy do gustu. I w tym roku postanowiłam zrobić kutię na wigilijny stół - niezbyt słodką i silnie pachnącą migdałami. Moja wersja tradycyjnie nie zawiera alkoholu
Weekendy w domu i ogrodzieKupiłam dzisiaj dorsza. Zrobiłam sobie postanowienie że przynajmniej raz w tygodniu będzie rybka. Rybka musiała być bez ości. Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć
Kuchnia PokoleńDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePLMoim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość(...)też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą. Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca 3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo
Ugotowane pozamiatanestołu i kilogramy pochłaniano przygotowane wcześniej potrawy na ucztach, które trwały kilka, a czasem kilkanaście dni. Nie wiem, czy należy się tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię
Sajkofanka smakuPierogi z mięsa mielonego to prosty przepis na szybki obiad. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna
karolgotujePoczątek grudnia, a klimat istnie wigilijny. Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg ( no dobra, deszcz ze śniegiem ). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie. W tym roku na święta mam zamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj. Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole
PaleoLifemiejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się(...)stylem życia. Pozostali uczestniczy warsztatów również chętnie dzielili się swoją fascynacją wegańskimi tematami. Zetknęłam się tu z kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem , poznałam interesujących ludzi i nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu
Grunt to przepis!Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy
Życie ze smakiemzgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) W tym roku na topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie
Kryzysowa Książka Kucharskaktóra z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiastka kawowo- pomarańczowe Uff… I po Świętach… Macie już dosyć świątecznych potraw czy też może chętnie spróbowalibyście kolejnych świątecznych ciastek? Bo mam dla Was fajny przepis. Na bardzo aromatyczne ciasteczka kawowo- pomarańczowe. Może nie wydają się specjalnie atrakcyjne, zwłaszcza wśród tych wszystkich uroczystych dań, jednak wszyscy chętnie po nie sięgają mimo świątecznego przejedzenia… Może jeszcze dokładkę(...)widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię, ale także
Modern Cave GirlJednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie
Kolorowy Przepisownikktórej nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;) Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że moim stole serwowana
Kraina Miodem Płynącawrzucam grzybki do szybkowaru, zalewam zimną wodą i gotuję kwadrans. Po tym czasie są idealnie miękkie, wywar jest doskonały, a ja wolna od stresu, że nie przygotuję jakiejś potrawy, bo zapomniałam namoczyć grzyby dzień wcześniej :-). Wywar z grzybów doprawiam lub nie, w zależności od przeznaczenia. Możecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół(...)świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami. Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka
Szybko Szybkowar