tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy
Podróż w kulinariaŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych domach robiona w różny sposób. Ja swoje pierwsze zrobiłam zupełnie nie-tradycyjnie (znalazłam wspaniały przepis w jakiejś książce kucharskiej) i było to wyjątkowo udane wyłamanie się ;) Ani moja Mama, ani Teściowa, ani żadna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJedną z potraw wigilijnych u mnie w domu jest barszcz czerwony z uszkami albo opcja druga - z fasolą. Święta minęły, barszcz zjedzony, fasola - ugotowana jak zawsze w nadmiarze - została. Co z nią zrobić? Wyrzucić? W żadnym wypadku! ;)Fasola zawiera takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, witaminy A, B, PP dzięki czemu działa korzystnie na wątrobę
Ale Pyszota!składniki* 1 kg kapusty kiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę
Mix smakunieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.Składniki:1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH0,5 kg łuskanego grochu Skworcu2 duże cebule2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowyKapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno(...)częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci...Kapusta jest super
Z Kuchni Do KuchniŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem
Salonik smakówrazem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania
Bon Appetit MałgorzatyKluski z makiem to kolejna potrawa wigilijna, która jest dość niepopularna w moim regionie. Poznałam ją dopiero rok temu na studenckiej wigilii. Bardzo mi posmakowała, dlatego coraz częściej gości na moim stole :) Kluski z makiem porcja dla dwóch 4 osób 500 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka krowiego (lub mleka roślinnego) 3/4 szklanki miodu 2 łyżki masła
365 dni dookoła kuchniRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła
pieprzny smaczekPrzedświąteczna gorączka w pełni. Wielkie sprzątanie, ubieranie choinki, przygotowywanie potraw wigilijnych... i wiele innych zajęć, czyli jeden wielki, ale jakże przyjemny, chaos. Jednak w natłoku zajęć i obowiązków nie zapominajcie o sobie i o dostarczeniu solidnej porcji energii do działania! Dzisiaj zdradzę Wam na to mój sposób. Święta coraz bliżej, a związane z nimi zamieszanie robi swoje. Nie wiem
peanutbuttermonsterDzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju
UgotujmyTo.plwyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można
UgotujmyTo.plsię u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem
Magiczne Życie Martypaski jakie nam są potrzebne. Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko. Smacznego
Basia w kuchni