potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:23/90)

Pierogi z kapustą i grzybami 83

Użytych w tym przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij

niecodziennikpary
Bożonarodzeniowe Kapuśniaczki 89

 Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej.    Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka mleko 180 ml

Smaczne moje
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 76

dolać jeszcze trochę wody. Pod sam koniec gotowania dodajemy powidła śliwkowe, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę Zobacz przepisy na inne potrawy na kolację wigilijną: Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie Paszteciki z kapustą i grzybami Kapusta z fasolą Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku Ryba(...)grecku – tradycyjny przepis Artykuł Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kulebiak z rybą i kapustą 54

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty(...)rozwałkować 12. Wyłożyć porcje kapusty i rybę 13. Skleić kulebiaki z rybą i kapustą 14. Kulebiaki wysmarować żółtkiem i upiec Poprzedni 1 z 14 Następny Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej. Artykuł Kulebiak z rybą i kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kulebiak z rybą i kapustą 132

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około(...)rozwałkować 12. Wyłożyć porcje kapusty i rybę 13. Skleić kulebiaki z rybą i kapustą 14. Kulebiaki wysmarować żółtkiem i upiec Poprzedni 1 z 14 Następny Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej. Artykuł Kulebiak z rybą i kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
8 PRZEPISÓW NA RYBY NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ 63

zakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut.  Ryba jest pyszna, słodko- kwaśna. RYBA PO GRECKU -  przepis Ryba po grecku to w wielu domach jedna z 12 potraw na wigilijnym stole. Chociaż ja lubię rybkę po grecku od tak a nie tylko raz w roku :) Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu(...)znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE -  przepis Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami

Zrób to smacznie
Najlepsze pierogi ruskie 110

zimnymi z pewnością jest problem ponieważ są twarde. Możesz także zmielić ziemniaki lub wykorzystać praskę. Ważne by w farszu nie było dużych kawałków ziemniaków, które źle wpływają na smak potrawy. Krok 2. Przygotowuję cebulkę. Cebulę (300 g) obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Wrzucam pokrojoną cebulę i zarumieniam na średnim ogniu przez(...)pierogów PS. Ruskie pierogi oczywiście nie pochodzą z Rosji. Popularne są przede wszystkim w Polsce, Białorusi i Ukrainie. Można śmiało powiedzieć, że są tradycyjną polską potrawą, która z pewnością bardzo często gości na wigilijnych stołach obok pierogów z kapusta i grzybami. Ruskie pierogi to uniwersalna potrawa na każdą okazję. Lubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Masę ziemniaczane doprawiam solą

Ania gotuje
Wigilijny kompot z suszonych owoców 91

Wigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich owoców , zawsze jest pachnący wędzonymi owocami i przyprawami, o głębokim i wyrazistym smaku(...)niego nie byłoby świąt. Jest on dopełnieniem 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinno się zjeść tego wieczoru, a dodatkowo wspomaga trawienie, co przy dość ciężkich potrawach jest dobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne. Składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców 150 g suszonych jabłek

niecodziennikpary
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 385

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 385

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych

Kuchnia MagdaLeny
Ryba w zalewie / Przepisy świąteczne 138

Jakie potrawy królują u Was na Wigilijnym stole? Moja rodzinka bardzo lubi ” rybę w zalewie „. To smażone kawałki ryby przełożone cebulą, konserwowymi ogórkami i papryką, a następnie zalane zalewą.  Ryba w zalewie to smaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować

Rusty Fork
Krokiety z kapustą i grzybami 77

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu

KuchniaWeDwoje.pl