adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny stół powinien być wypełniony nie tylko potrawami wigilijnymi. Powinny się na nim także znaleźć różnego rodzaju wypieki, przekąski, a także sałatki. Sałatki na święta to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych dań i przekąsek. Większość z nas tradycyjnie co roku przygotowuje te same sałatki. Naszym zdaniem, święta to idealna okazja na wypróbowanie nowych przepisów
Damusia.plobniżenie potencji. Buraki i sok z buraków zawierają szczawiany. Nadmiar w diecie może zaostrzyć nasilenie objawów reumatyzmu, kamicy nerkowej oraz dny moczanowej. Buraki w kuchni Barszcz czerwony jest ważną, wigilijną potrawą, jak również smaczną wartościową zupą, niezależnie od pory roku. W kuchni polskiej znajdziemy przepisy na tradycyjne potrawy z burakami, jak i kulinarne odkrycia, z burakami w roli głównej
ProstePesto.plMazowieckie rwaki z truskawkami i palonym masłem to wariacja na temat tradycyjnej mazowieckiej potrawy wigilijna – to ziemniaczane kluseczki podawane z kapustą i grzybami lub okrasą. Ja proponuję ich wersję na słodko z letnimi truskawkami i aromatycznym palonym masłem. A skąd w ogóle wzięła się … Artykuł Mazowieckie rwaki z truskawkami i palonym masłem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKutia to tradycyjna potrawa wigilijna, znana w niektórych rejonach Polski, a w innych wręcz nie spotykana. Jest to połączenie nasion pszenicy z makiem, miodem i bakaliami. Czy ten słodki rarytas nadaje się dla osób z cukrzycą? W wersji tradycyjnej jest to mocno dyskusyjne, ale zapraszam Was do skorzystania z mojego przepisu. Proszę Państwa, kutia dla diabetyka, s’il vous
DietologJuż w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można
Proste-przepisy.plKochani, i oto nadszedł ten dzień! Niech te Święta będą wypełnione spokojem, zapachem wyczekanych wigilijnych potraw doprawionych miłością, magią i najszczerszą życzliwością :) Ciepłych, pełnych uśmiechu, cudów i czekoladowych przyjemności Świąt ze Słonecznej Kuchni! ♥ Justyna * * * And here's the time lovely people! Let this Christmas be filled with peace, the smell of the anticipated Christmas
Kuchnia w Słońcu Skąpananajbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ... Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej
Projekty ze smakiemwięc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto (bo w składnikach poniżej jak najbardziej znajdują się produkty
KardamonovyPasztet orzechowy to moje odkrycie tego roku! Ta pyszna zapiekanka orzechowa to danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Pasztet orzechowy jest niezwykle smaczny, ale także bardzo pożywny, także nie można zjeść go zbyt dużo. Pasztet orzechowy to danie, które wspaniale wpisuje się w klimat Świąt. Intensywnie orzechowy i aromatyczny jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam! Pasztet orzechowy Składniki
Codzienne Gotowanieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta Bożego Narodzenia, to magiczny czas, który chcemy spędzić z rodziną i najbliższymi. Ubieramy choinkę, dekorujemy nasze domy pięknymi, Świątecznymi ozdobami oraz przygotowujemy Wigilijne potrawy. To co znajdzie się na Świątecznym stole jest ważne i zależy tylko od nas. W Wigilię jest to tradycyjne 12 dań , których przepisy przekazywane są w naszych domach od pokoleń. Boże
Damusia.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na święta to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. W Wigilię oczywiście zjadamy tradycyjne 12 potraw wigilijnych, jednak na Boże Narodzenie warto przygotować pyszną sałatkę świąteczną. Na pewno każdy z Was ma swoje sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki, jednak czas od czasu warto wypróbować czegoś nowego. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was 10 przepisów na świąteczne
Damusia.plKutia to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Znana jest ona głównie we wschodnich rejonach Polski. Kutia jest przygotowywana z łuskanych ziaren pszenicy, które gotujemy i dodajemy do nich mielony mak. Ponadto najważniejszymi składnikami kutii są bakalie i różnego rodzaju suszone owoce oraz orzechy włoskie lub laskowe. Jeżeli dodajemy orzechy laskowe to uprzednio musimy je uprażyć na suchej patelni
Danka Pichcinasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz witalność. Kapusta z grochem dzięki dodatkowi masła, staje się bardzo aksamitna i kremowa. A jej maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny
Kuchnia Na WypasieKutia to tradycyjna potrawa wigilijna, znana w niektórych rejonach Polski, a w innych wręcz nie spotykana. Jest to połączenie nasion pszenicy z makiem, miodem i bakaliami. Czy ten słodki rarytas nadaje się dla osób z cukrzycą? W wersji tradycyjnej jest to mocno dyskusyjne, ale zapraszam Was do skorzystania z mojego przepisu. Proszę Państwa, kutia dla diabetyka, s’il vous
DietologŚledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne! SKŁADNIKI: 500 g śledzi typu matias 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 garście suszonej
Pani M - kuchnia smakowitaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście Wigilijnych potraw w każdym domu, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z dodatkiem domowych uszek z kapustą i grzybami , Wy z pewnością także. W naszym domu uszka z kapustą i grzybami
Przepiski.plSuszone grzyby to między innymi pyszny i pachnący dodatek do potraw wigilijnych i postnych, a więc poznaj najszybszy sposób na suszenie grzybów w domu. Grzyby według tego przepisu są pachnące, chrupiące i piękne w kolorze. Zachowują cały swój smak i aromat, a do suszenia nie potrzebna będzie suszarka do grzybów. Kiedy pierwszy raz zetknąłem się z tym sposobem
Kuchnia Na Wypasiemięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć. Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie mięso, możecie dodać je i do tego przepisu(...)wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt ostrego smaku. Można dołożyć też część świeżej kapusty drobno poszatkowanej. Taką wersję bigosu można podać jako jedną z potraw wigilijnych. Smacznego! Print Bigos wegetariański .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegański bigos niskokaloryczny i pyszny! Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kiszona kapusta, kiszona kapusta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z uszkami jadamy również na co dzień. Jest to tak pyszna zupa, że grzechem byłoby podawać ją tylko raz w roku! Uszka są bardzo proste do przygotowania, a do ich wykonania wystarczy kilka składników
SprawdzonaKuchnia.plChoć do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt
niecodziennikparytakże szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego
niecodziennikparyMoją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń
Waniliowe Improwizacjeprzygotować - jej zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Zupa jest znana i lubiana w całej Polsce. Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, choć akurat u mnie w domu zawsze raczej jadało się ją właśnie jesienią, gdy był wysyp świeżych grzybów. Ja dziś przygotowałam troszkę lżejszą wersję zupy grzybowej, na bulionie warzywnym
Z notatnika dietetykaOstatnie chwile przed świętami! Niech zatem będą lekkie, bo już niedługo trzeba będzie spróbować dwunastu wigilijnych potraw, a w kolejne dni zasiadać do świątecznych obiadów. Koktajl truskawkowy z bananem zastąpi każdy posiłek, przyniesie orzeźwienie w przedświątecznej gorączce, nasyci i doda energii! Jogurt i mleko możesz zastąpić mieszanką mleczka kokosowego z wodą lub napojem sojowym czy migdałowym. Nie musisz też
Eat me! Fit me!Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk
CzarnawisienkaDzisiaj zapraszam na słodkie zestawienie świątecznych przepisów z makiem – to nie tylko ciasta, ale też nowe odsłony tradycyjnych potraw wigilijnych. Ciasteczka też się znalazły Świąteczne przepisy z makiem Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami
FitkotPrzyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele
Andzia PichciZbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli
Danka PichciFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Sałatka jarzynowa już na stałe wpisała się do kanonu potraw Wigilijnych, Mam dla was przepis jak zrobić sałatkę jarzynową, The post Klasyczna sałatka jarzynowa appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyrewelacyjne,nie spodziewałam się takiego smaku ,przepis dostałam od znajomej u której jest to tradycyjna potrawa wigilijna,ja jej nie znałam i musiałam spróbować i wam również polecam spróbować bo są przepyszne
Swojskie jedzonkoPiernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych. Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy. Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukrem waniliowym lub zwykłym. Obtaczamy w nim jeszcze gorące ciasteczka, następnie odkładamy je aby ostygły. Przechowujemy w puszce lub szklanym pojemniku. (Źródło: kochbar.de) Jeśli szukasz przepisów na 12 potraw wigilijnych kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na wigilijne śledzie kliknij w ten link. Jeśli szukasz przepisów na słodkości na Boże Narodzenie kliknij w ten link . Jeśli szukasz sprawdzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasztecikach robimy małe nacięcia *** *** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia *** *** Najlepiej smakują podane na ciepło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytemkompotową”, świetnie nadają się do różnego rodzaju wypieków. Ja chyba jeszcze nie dorosłam (i nie wiem czy kiedykolwiek dorosnę XD) do przygotowania kompotu z suszu – jest to jedyna „potrawa” Wigilijna, której nie tykam więc wykorzystałam je w inny sposób. Moim zdaniem – PYSZNY! Mieszankę owoców możecie wykorzystać również do świątecznego bloku czekoladowego , sernika z bakaliami , czy bawolego oka. Piernikowe
PatiGotujeIdealny pomysł na wigilijną potrawę, jak również smaczna przekąska. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy
słodki bratekrzepakowy własnej roboty. Taki można kupić najczęściej na targu. To jest olej bez etykiet, prosto ze wsi. Ten olej jest bardzo aromatyczny i używam go najczęściej do potraw wigilijnych. W ciągu roku również jak tylko uda mi się go kupić poza sezonem :) Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąkiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy The post Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeświęta. Mama gotuje zawsze olbrzymi gar tego polskiego jadła. Ja za nim nie przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji gotowałam go kilka razy w wersji zmienionej
Weekendy w domu i ogrodzieDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia
Karola gotujeŚwiąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu. Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje
W kuchni Karmel-itkiRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski.Podejrzewam,że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z miruny. Do dzieła, bo święta
pieprzny smaczekKompot z suszu tradycyjnie podaje się do potraw wigilijnych. Jest słodko-kwaskowy z lekko nutą wędzonego aromatu. Nie dodaję do niego ani grama cukru , słodycz pochodzi z suszonych owoców. Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach. Składniki: 250 g suszonych jabłek 250 g suszonych gruszek 200 g suszonych śliwek
Codziennik Kuchennywierzchu rozkłóconym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż pierożki ładnie się zrumienią *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczone pierożki pochodzi
Blog z Apetytemdodajemy cebulkę, żurawinę oraz szczyptę soli, pierzu i cukru. Mieszamy. Całość przekładamy do słoika, zalewamy olejem i pozostawiamy na około 3 dni. Smacznego! Przepis dodaję do akcji ‚Wytrawne potrawy wigilijne” na durszlak.pl
Życie ze smakiemwlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy je w lodówce przez 2-3 dni codziennie przekręcając słoikiem aby smaki się wymieszały. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wytrawne potrawy wigilijne” na durszlak.pl
Życie ze smakiempowrotem, natkę wraz z gałązkami wyrzucamy. Zupę zaprawiamy śmietanką, dodajemy posiekana natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makronem łazanki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wytrawne potrawy wigilijne” na durszlak.pl
Życie ze smakiemprzedstawiam może stanowić świetny dodatek do mięs, możecie jeść ją także samą - z dodatkiem pysznego, świeżego pieczywa. Może także zagościć na Waszym świątecznym stole - jako jedna z 12 wigilijnych potraw lub w Boże Narodzenie - jako alternatywa na te cięższe, majonezowe sałatki :) Potrzebujemy: mix sałat, 1/2 sera typu feta, 1/3 papryki czerwone, 1/3 papryki żółtej, 1/3 papryki pomarańczowej
Przepis na Dzień DobryWigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. W mojej wersji podany w aromatycznej galarecie, z pewnością będzie królem wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1,5kg karpia 3 marchewki 1 pietruszka 10cm pora 1/2 selera 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cytryna 2 łyżki żelatyny sól 2 łyżki vegety Dodatkowo: natka
Szalona Kuchnia Ewelinywkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni *** *** Paseczki śledzi możemy zawinąć i spiąć wykałaczkami tworząc koreczki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Śledzie
Blog z ApetytemŚwięta tuż tuż, czas zabrać się za organizację wigilijnych potraw i oczywiście ciast. Dlatego dzisiaj, mam dla Was przepis na piernik w czekoladzie, który w zeszłym roku po raz pierwszy zagościł w moim domu. Piernik jest niezwykle aromatyczny, lekko wilgotny w środku i oczywiście pyszny. Dla miłośników słodkości, na pewno okaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków
Rozdomowionadół) i pieczemy na złoty kolor przez około 25 – 30 minut *** *** Paszteciki wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pyszne paszteciki drożdżowe
Blog z Apetytemtradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki
Szalona Kuchnia EwelinyLubię ten czas. Lubię kupować prezenty, robić ozdoby na choinkę. Lubię też układać świąteczne menu i testować nowe przepisy, żeby móc podzielić z Wami już sprawdzonymi recepturami na wigilijne potrawy i świąteczne wypieki. Lubię te wszystkie zapachy i aromaty, które wypełniają kuchnię w tym czasie (żeby nie było, zapach duszonej kapusty czy bigosu też lubię;). I chyba pora najwyższa
Obiad gotowyniego resztę masy jabłkowej *** *** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemsłoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno *** *** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Śledzie po włosku
Blog z ApetytemMoja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona
wesoła kuchniaMoja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona 1 korzeń pietruszki 1 papryka żółta
wesoła kuchniaUszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za grzybami leśnymi, farsz do uszek zrobiłam z pieczarek. W tym artykule znajduje się... Tryb czytania Artykuł Uszka
PysiaGotuje.plDziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające energii śniadanie, a po takim pysznym omlecie zastrzyk energii gwarantowany. Użyłam do niego mąki jaglanej, ale myślę, że inna np. pełnoziarnista lub ryżowa również doskonale się sprawdzi. Dałam też tylko 1 żółtko, ale jeśli
Healthy food explorerPrzepis na ten pasztet zaczerpnęłam ze strony Hajduczek naturalnie przy okazji zatwierdzania przepisu, który autorka bloga zgłosiła do mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne 2017". Hajduczek z kolei wzięła przepis od Marty, która prowadzi blog Jadłonomia . Pasztet piekłam z jednej strony z ciekawości, z drugiej - z musu ze względu na pustki w lodówce i brak możliwości zrobienia zakupów przez
Weekendy w domu i ogrodziewszystko Nasze ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować. Wesołych Świąt i smacznego! A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj: Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Artykuł Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiokoło 50 sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na uszka z farszem pieczarkowym do wigilijnego barszczu. Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w […] Artykuł Uszka
PysiaGotuje.plPodczas ostatniego pobytu na Podlasiu, o którym postaram się wkrótce coś więcej napisać, w rozmowie ze znajomymi wspomniano gruszewnik jako podlaską potrawę wigilijną. Gruszewnik to kompot z suszonych owoców a właściwie z samych gruszek. Kompoty z suszu lubię bardzo, ale zwykle robię je z mieszanki owocowej. Jednak gruszka niejedno ma imię więc ugotowałam moją wersję aromatycznego, pysznego gruszewnika. Dodałam
Smaczna PyzaBlueberry Corner by "jagodzianka" Smażone, suszone grzyby na wigilię jemy od zawsze. Ta wigilijna potrawa wzięta z kujawskiego, panieńskiego domu mojej mamy została także … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone, suszone <span>grzyby na wigilię</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśledź. Najprawdopodobniej w kilku wariantach smakowych. A w tym taki musztardowy. Nowość na moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz
Z Majeczką w kuchnipowie, że dużo tego grochu, ano sporo. Jednak warto zauważyć, że nie dodaję mąki, to rozgotowany groch zagęszcza potrawę i dodatkowy składnik zbędny. Jest czysta kapusta z grochem. Potrawy wigilijne nie są wcale czasochłonne, to my ludzie, lubimy sobie utrudniać życie, a więcej wcale nie znaczy lepiej
Dieta moja pasjacoś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie TUTAJ (klik, klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół . Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem
My Chcemy Jeśćzastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły
greenscarfsubstytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina
Ciastka - domowe słodkościułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju
Smaczne ZdroweSernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo Otrzymałam od firmy Helio mieszankę suszonych owoców tzw. mieszankę kompotową . Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawa” Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą
PatiGotujeDziś przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną. Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką. Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków
magiczna kuchnia Kasipodołać temu przedsięwzięciu. Zostało mi trochę tej mąki i zużyję ją do pączków. Następny kilogram kupię dokładnie za rok, gdy będę wypiekać kolejne rogale marcińskie, które jak potrawy wigilijne, wytwarza się raz w roku. I raz w roku można dopieścić swoje podniebienie nawet za cenę kompromisu z kupną mieszanką mąki bezglutenowej. A rogale w niczym nie odbiegają od swoich
Kawa z mlekiemKatarzynki Zdecydowanie nie mogę doczekać się świąt - smaku piernika, makówek i wszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać. Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia
My sweet a lifesłono, a przy ty, bardzo prosto, bo wystarczy czasem jeden składnik i gotowe. Tak jak paszteciki z pieczarkami o takie: (przepis jest jako drugi w trzydziestominutowych potrawach wigilijnych ) Mam sporo przepisów z ciastem francuskim Przypominam i polecam jeden z moich ulubionych pakieciki z łososiem i szpinakiem - niebo w gębie
dobra gospodyni dom wesołym czynipyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
Moja Książka KucharskaŚledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :) Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia. Przepis na śledzia w pomidorach Składniki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewyciągnąć i pokroić w plasterki. U mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby suszone już ugotowane zostały mi po robieniu farszu do wspomnianych wyżej potraw wigilijnych. Jeśli ktoś miałby w planach gotowanie to trwa ono około 30 minut. Wody nie wylewać! Grzyby zblendować i wrzucić do wody z warzywami. Dolać 1.5 l wody z gotowania
Karola gotujeBardzo dziękuję wszystkim, którzy przesłali swoje przepisy do drugiej edycji mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne". Do Miksera Kulinarnego wysłaliśmy 17 przepisów, z czego zaakceptowałam 16. Na Durszlak tych przepisów przyszło 35 przepisów, z czego zaakceptowałam 26. Głównym powodem braku akceptacji przepisów był brak banerka akcji we wpisach. Zdarzył się też wpis niepostny i jeden zbiorowy
Weekendy w domu i ogrodzieBarszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć
NiePieprz.plKolejny świąteczny przepis tym razem na tradycyjny barszcz czerwony. Idealnie sprawdzi się w roli wigilijnej potrawy, ale można go również przygotować na niedzielny obiad. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaRyba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. […] The post Ryba
Kulinarne Przebojemakowy pudding. Makówki pojawiają się na naszym świątecznym stole od kiedy pamiętam. Jest to przepis wyniesiony przez moją mamę z jej rodzinnego domu. Jako dziecko, niestworzone do jedzenia wigilijnych potraw i grymaszące nad każdym kęsem czegokolwiek zawierającego grzyby, czekałam z wielki pragnieniem na nadchodzące miski tej makowej masy. Teraz jej smak przenosi mnie do magicznego świata wspomnień... Składniki
Gawron w rosoleKolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru
Ola la LCHFkiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty
Kulinarne PrzebojeBarszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się
Wiem co jemdomu przy wielu okazjach! Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :) Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń? Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną. Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje
Moje Kuchenne Rewelacjedlatego zawsze są takie dobre, bo robione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz
Ania i Marcin gotująjeszcze nie do końca ten smak, który chciałam odzwierciedlić. W całym mieszkaniu zapachniało piernikowo, a skoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie
Cynamonowe szczęścieWspólne pieczenie i dekorowanie ciasteczek - użyjcie świąteczne stempelki! 22. Zróbcie obrazek - rodzinę bałwanków z płatków kosmetycznych i guzików 23. Idziemy na łyżwy! 24. Pomóżcie przygotować wigilijną potrawę/ świąteczny stół
Atlas SmakówJesteście weganami i macie ochotę zjeść prawdziwie wigilijne potrawy, ale w wersji bezmięsnej i bez nabiału? Nic prostszego, jeśli przyjdziecie na warsztaty do Akademii Kulinarnej Whirlpool nauczycie się jak przyrządzić ucztę świąteczną w wegańskiej odsłonie! Artykuł 3 GRUDNIA – WEGAŃSKA WIGILIA – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie bo kocham Święta, niemal tak bardzo jak kiedy byłam małym dzieckiem. Nadal mają dla mnie ten sam urok i magię. Teraz z mieniło się tylko to, że jako dorosła osoba
Mango PapajaSkładniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0
Przepisy kulinarne babci Antoninyblaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut. Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej" Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Brzozowska" (przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wary) Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzKutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje MarioliIlość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw wigilijnych. W każdym regionie Polski gotuje się go i podaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola
Karo in the KitchenTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki
Bon appetit mon amieDorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby
Gospodyni MiejskaDziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby
Kulinarne życiesernik na zimno Sernik na zimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo – dyniowe Drożdżowiec z orzechami włoskimi Plecionki - śląska potrawa wigilijna Oliebollen - holenderskie pączki na Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem
My Culinary ArtSałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na
codojedzeniaubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej
Malinowe PocałunkiDeser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam! Składniki: 150 g suchego maku 4 łyżki miodu
Domowa cukiernia EwyOstatnio wszędzie słyszę o potrawie wigilijnej jaką są pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki
paapilotkaaKiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek
Ania i Marcin gotująkompocie drażni jest zapach wędzenia, który w żadnym innym wypadku w ogóle mu nie przeszkadza. Kompot wigilijny wpisał się na stałe jako tradycyjny element listy 12 wigilijnych potraw. Poza tradycją ma też bardziej przyziemne znaczenie – suszone owoce są idealne na trawienie i pomagają naszemu żołądkowi i jelitom w nierównej walce z ciężkostrawnymi i obfitymi świątecznymi potrawami
Karo in the KitchenJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka
Smaki Ewysię połączyły. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą maggi do smaku. Kapusta z fasolą może być podawana na przykład ze świeżą bułeczką z masełkiem. Smacznego Artykuł Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukwyznania : Najbardziej w świętach lubię … to, że choć raz do roku możemy się spotkać z najbliższymi przy jednym stole. Usiąść, porozmawiać, tak na spokojnie. Wspólne ubieranie choinki, szykowanie potraw i ten zgiełk w kuchni ” na chwilę ” przed przyjściem gości. W świętach nie lubię … tego, że zostały sprowadzone do poziomu komercyjnego, że zostały w pewien sposób(...)unikam zakupów w tym okresie, że już w listopadzie z głośników sklepowych rozbrzmiewają kolędy lub świąteczne piosenki, a z każdej strony promocje na prezenty, ozdoby choinkowe etc. Moja ulubiona potrawa wigilijna to bez dwóch zdań karp. Tak pewnie to oklepana odpowiedź, ale zarówno mój tata, jak i mąż smażą jak dla mnie najlepszego karpia. Mój ulubiony świąteczny wypiek
Niebieski kubek z kawazamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj prezentuję kolejny czekoladowy przysmak, który z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole. Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia
Kuchnia Ellieczego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie
Niebieski kubek z kawamoim, świątecznym stole... Zapadał zmrok. Za oknem pruszył śnieg. W ciepłym zaciszu mieszkania iskrzyła się lampkami choinka. Na ustawionym nieopodal stole, powoli zaczynały pojawiać się pierwsze wigilijne potrawy. Rodzina, w odświętnych ubraniach i pieczołowicie czesanych fryzurach, leniwie zbierała się w pokoju. Z radia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś
Grunt to przepis!dzieci WMF Disney Kubuś Puchatek (3 elementy). Moja mała księżniczka jest wprost zakochana w przyjaciołach ze Stumilowego Lasu. A nic nie smakuje tak dobrze, jak przygotowane przez mamę wigilijne potrawy nakładane do małych ust łyżeczką z ukochanym prosiaczkiem. http://namoimstole.pl/komplet-sztuccow-dla-dzieci-wmf-kubus-puchatek-3
Słodkie okruszkiJuż za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich
Mango Papajadoby, jednak po takim zabiegu należy zachować ścisłą i dość restrykcyjną dietę. Dlatego też minione Święta nie były dla mnie miłe, ponieważ nie mogłam zjeść żadnej z tradycyjnych wigilijnych potraw, a w pozostałe świąteczne dni musiałam ograniczać się do wybranych, delikatnych dań. Możecie sobie wyobrazić co to za katorga dla kogoś kochającego jedzenie i na dodatek prowadzącego bloga kulinarnego
Codzienne Gotowanietradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone
Podróż w kulinariawyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?trochę i szkoda czasu na siedzenie przed komputerem. Przygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam
Kuchnia PrezydentowejKapusta i groch to jedne z głównych składników, z jakich przyrządzam co roku potrawy wigilijne. Tym razem w smacznym połączeniu. Składniki 1 kapusta włoska 25 dag kaszy jęczmiennej 0,5 kg łuskanego grochu 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi Wykonanie Kaszę i groch ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę zeszklić na oleju
Tradycyjna KuchniaKolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois (78g) Sól
Tradycyjna KuchniaChyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 15 dag łuskanego grochu 5 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać
Tradycyjna KuchniaTradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaDziś poniedziałek początek tygodnia, który minie w mgnieniu oka. hmmm zastanawiałam się kiedy podam Wam przepisy na moje wigilijne potrawy skoro niektóre planuję robić dopiero tuż przed wigilią Nigdy wcześniej nie robiłam takiej sałatki, a że lubię każdy z jej składników postanowiłam je połączyć i stworzyły niezłą całość ;) zapomniałabym dodać że biorę udział w konkursie BadPak.pl
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZupa grzybowa to nie tylko potrawa wigilijna. Na jesienno wiosenne klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić
Kulinarna PatilogiaMoja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej
Milion SmakówObowiązkowa potrawa wigilijna - barszcz z uszkami. Właściwie sam barszcz na mnie wielkiego wrażenie nie robi, jakoś tak nie przepadam. Zupełnie inaczej jest w ten jeden jedyny w roku- wigilijny wieczór kiedy to podany z uszkami smakuje nie wiedzieć dlaczego, jak nigdy przedtem i kiedy to zajadam się nim nie narzekając. Magia - ot tak. Ciasto 30 dag mąki 2 jaja szczypta
Kuchenne aromatyroku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro o tej porze będę powracać z pasterki
Kuchenne aromatyMakówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis. U mnie w domu była taka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych domach robiona w różny sposób. Ja swoje pierwsze zrobiłam zupełnie nie-tradycyjnie (znalazłam wspaniały przepis w jakiejś książce kucharskiej) i było to wyjątkowo udane wyłamanie się ;) Ani moja Mama, ani Teściowa, ani żadna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEskładniki* 1 kg kapusty kiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę
Mix smakunieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.Składniki:1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH0,5 kg łuskanego grochu Skworcu2 duże cebule2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowyKapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno(...)częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci...Kapusta jest super
Z Kuchni Do KuchniŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem
Salonik smakówrazem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania
Bon Appetit MałgorzatyRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła
pieprzny smaczekPrzedświąteczna gorączka w pełni. Wielkie sprzątanie, ubieranie choinki, przygotowywanie potraw wigilijnych... i wiele innych zajęć, czyli jeden wielki, ale jakże przyjemny, chaos. Jednak w natłoku zajęć i obowiązków nie zapominajcie o sobie i o dostarczeniu solidnej porcji energii do działania! Dzisiaj zdradzę Wam na to mój sposób. Święta coraz bliżej, a związane z nimi zamieszanie robi swoje. Nie wiem
peanutbuttermonsterDzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju
UgotujmyTo.plwyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można
UgotujmyTo.plsię u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem
Magiczne Życie Martypaski jakie nam są potrzebne. Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko. Smacznego
Basia w kuchniCałkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 patroszony pstrąg 3 plastry boczku 1 łyżka płatków
Kolizje SmakówGroch z kapustą (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/4 kg grochu łuskanego 1/2 kg kapusty kiszonej olej sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Sposób przygotowania: Przez dobę
WojnaNaSmaki.plDawno, dawno temu... wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów. Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny. Składniki: -2 dkg drożdży -łyżeczka cukru -szczypta soli -250 ml ciepłej wody -2,5 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 125 ml wody i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarnypapierowej lub w suchym zamkniętym słoiku. Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko. Smacznego
Basia w kuchniSandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie
Kulinarny karnet ChristopheraGrzyby suszone - nie wyobrażam sobie bez nich wielu dań i zawsze mam ich spory zapas. Nawet jeden suszony kapelusz borowika potrafi podrasować smak i aromat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą
Smaczna Pyzasiedziec i podziwiac jak platki sniegu wiruja w powietrzu. Swieta juz za 10 dni i chyba najwyzszy czas pomyslec o nich powaznie. Lista prezentow nadal nie zamknieta. Lista potraw Wigilijnych i Swiatecznych nawet nie zaczeta. Jedynie szczatkowe zakupy swiadcza o tym, ze cos powinno zaczac sie dziec. Uleglam kilku promocjom i dzieki nim w domu znalazlo sie pare niezbednych
Przysmaki Karolkibyło z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego
Przysmaki KarolkiUżytych w tym przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij
niecodziennikparyObowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej. Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka mleko 180 ml
Smaczne mojedolać jeszcze trochę wody. Pod sam koniec gotowania dodajemy powidła śliwkowe, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę Zobacz przepisy na inne potrawy na kolację wigilijną: Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie Paszteciki z kapustą i grzybami Kapusta z fasolą Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku Ryba(...)grecku – tradycyjny przepis Artykuł Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty(...)rozwałkować 12. Wyłożyć porcje kapusty i rybę 13. Skleić kulebiaki z rybą i kapustą 14. Kulebiaki wysmarować żółtkiem i upiec Poprzedni 1 z 14 Następny Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej. Artykuł Kulebiak z rybą i kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około(...)rozwałkować 12. Wyłożyć porcje kapusty i rybę 13. Skleić kulebiaki z rybą i kapustą 14. Kulebiaki wysmarować żółtkiem i upiec Poprzedni 1 z 14 Następny Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej. Artykuł Kulebiak z rybą i kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut. Ryba jest pyszna, słodko- kwaśna. RYBA PO GRECKU - przepis Ryba po grecku to w wielu domach jedna z 12 potraw na wigilijnym stole. Chociaż ja lubię rybkę po grecku od tak a nie tylko raz w roku :) Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu(...)znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE - przepis Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami
Zrób to smaczniezimnymi z pewnością jest problem ponieważ są twarde. Możesz także zmielić ziemniaki lub wykorzystać praskę. Ważne by w farszu nie było dużych kawałków ziemniaków, które źle wpływają na smak potrawy. Krok 2. Przygotowuję cebulkę. Cebulę (300 g) obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Wrzucam pokrojoną cebulę i zarumieniam na średnim ogniu przez(...)pierogów PS. Ruskie pierogi oczywiście nie pochodzą z Rosji. Popularne są przede wszystkim w Polsce, Białorusi i Ukrainie. Można śmiało powiedzieć, że są tradycyjną polską potrawą, która z pewnością bardzo często gości na wigilijnych stołach obok pierogów z kapusta i grzybami. Ruskie pierogi to uniwersalna potrawa na każdą okazję. Lubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Masę ziemniaczane doprawiam solą
Ania gotujeWigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich owoców , zawsze jest pachnący wędzonymi owocami i przyprawami, o głębokim i wyrazistym smaku(...)niego nie byłoby świąt. Jest on dopełnieniem 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinno się zjeść tego wieczoru, a dodatkowo wspomaga trawienie, co przy dość ciężkich potrawach jest dobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne. Składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców 150 g suszonych jabłek
niecodziennikparyŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych
Kuchnia MagdaLenyŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych
Kuchnia MagdaLenyJakie potrawy królują u Was na Wigilijnym stole? Moja rodzinka bardzo lubi ” rybę w zalewie „. To smażone kawałki ryby przełożone cebulą, konserwowymi ogórkami i papryką, a następnie zalane zalewą. Ryba w zalewie to smaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować
Rusty ForkKrokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu
KuchniaWeDwoje.plKrokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz
KuchniaWeDwoje.pl