potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:19/90)

Kalendarz adwentowy 166

Wspólne pieczenie i dekorowanie ciasteczek - użyjcie świąteczne stempelki!  22. Zróbcie obrazek - rodzinę bałwanków z płatków kosmetycznych i guzików  23. Idziemy na łyżwy!  24. Pomóżcie przygotować wigilijną potrawę/ świąteczny stół

Atlas Smaków
3 GRUDNIA – WEGAŃSKA WIGILIA – WARSZAWA 182

Jesteście weganami i macie ochotę zjeść prawdziwie wigilijne potrawy, ale w wersji bezmięsnej i bez nabiału? Nic prostszego, jeśli przyjdziecie na warsztaty do Akademii Kulinarnej Whirlpool nauczycie się jak przyrządzić ucztę świąteczną w wegańskiej odsłonie! Artykuł 3 GRUDNIA – WEGAŃSKA WIGILIA – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Makowiec w cieście półfrancuskim 152

Wokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też mnie bo kocham Święta, niemal tak bardzo jak kiedy byłam małym dzieckiem. Nadal mają dla mnie ten sam urok i magię. Teraz z mieniło się tylko to, że jako dorosła osoba

Mango Papaja
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 211

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kokietki – kuchnia podkarpacka 167

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Delikatnie posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 17 minut. Źródło: "Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej" Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Ziemia Brzozowska" (przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wary) Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
KUTIA Z PĘCZAKU 141

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.                                                                         SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 228

Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw wigilijnych.   W każdym regionie Polski gotuje się go i podaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola

Karo in the Kitchen
Paszteciki z kapustą i grzybami 140

Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki

Bon appetit mon amie
Dorsz w panierce kukurydzianej 315

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby

Gospodyni Miejska
Kapusta z grzybami 125

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby

Kulinarne życie
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 345

sernik na zimno Sernik na zimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo – dyniowe Drożdżowiec z orzechami włoskimi Plecionki - śląska potrawa wigilijna Oliebollen - holenderskie pączki na Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem

My Culinary Art
Sałatka jarzynowa 140

Sałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. Popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na

codojedzenia
Świąteczny tort. 197

ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej

Malinowe Pocałunki
Śląskie makówki 166

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam! Składniki: 150 g suchego maku 4 łyżki miodu

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z suszonymi śliwkami 187

Ostatnio wszędzie słyszę o potrawie wigilijnej jaką są pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki

paapilotkaa