potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:11/90)

Kryzysowa wigilia 109

wiemy ze szkoły, przy okazji omawiania tematu o Unii Europejskiej, oznacza pomyślność. Szóstka z kolei niepełność, tudzież niedostatek. To wigilia kryzysowa więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) Motywem przewodnim w tym roku będzie choinka. Zanim jeszcze nabrała takiej formy jak ma to obecnie i przeszła do języka potocznego jako określenie czegoś(...)garnka z wodą i gotujemy. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i doprawiamy do smaku. Pizza choinkowa Ja wiem, że niby pizza to nie jest tradycyjna potrawa wigilijna, ale przyjrzyjcie się każdemu kawałkowi z osobna. Wygląda jak choinka. O ile oczywiście dobierze się odpowiednie składniki. Spełnia najważniejsze kryterium. Jest z mąki, a mąka z ziaren. To taka

Kryzysowa Książka Kucharska
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 106

śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej.   Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru

wegujemy
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 127

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna fasola jaś 132

wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna! Wigilijna fasola jaś Składniki:  250g fasoli piękny jaś 2 łyki klarowanego masła 2 łyżki płynnego miodu  1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany.   Kutia wigilijna Składniki (na 6 porcji

Księga-Smaku
Kulebiak z kapustą i grzybami 154

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Domowy kisiel żurawinowy 69

gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako dodatek do kisielu żurawinowego podawane było mleczko makowe lub mleczko migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki

Korniszonki
Domowy kisiel żurawinowy 57

gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako dodatek do kisielu żurawinowego podawane było mleczko makowe lub mleczko migdałowe. Do tego jeszcze płatki migdałowe. Dodatek śmietanki

Gotujemy i jemy
Pierogi z kapustą i grzybami 141

suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna...  Ciasto: 1kg mąki,  2 szklanki gorącego mleka,  1/2 łyżeczki soli,  1 i 1/2 łyżki oleju.  Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie

Z miłości do słodkości
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 99

piasku. Chodzi o to, że na Ischii, wulkanicznej wyspie, bije wiele gorących źródeł od wieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza

Niedzielny kucharz
Śledzie w śmietanie 52

intensywnych przygotowaniach. Dla nas ostatnie tygodnie były także bardzo pracowite, mimo że na Boże Narodzenie wyjechaliśmy do rodzinnych domów, ale jak co roku przez cały grudzień robiliśmy potrawy wigilijne na naszą stronę. Już chyba tradycyjnie nie wszystkie zdążyliśmy opisać i śledzie w śmietanie pojawiają się dopiero teraz. Przepis został napisany już kilka tygodni temu, jednak wciąż brakowało czasu, energii

niecodziennikpary
Wigilijny karp smażony. 138

wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne(...)chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia

Rozpustne gotowanie
Koci lament – kuchnia podkarpacka 61

Koci lament – kuchnia podkarpacka Koci lament to jedno z tych unikatowych wigilijnych dań, które doceniają wszyscy znający je od dzieciństwa, a które u pozostałych wywołuje zdziwienie. W dawnych czasach koci lament serwowano jako zupę, której nie mogło zabraknąć przy wigilijnym stole. Składa się ona z gotowanej fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Według Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem (powiat brzozowski(...)można podawać i na ciepło i na zimno. Intrygująca nazwa pozostaje niewyjaśniona, choć można się domyślać, że wiąże się ze skromnymi składnikami potrawy. Przepis znalazł się w świątecznym zbiorze regionalnych przepisów pt. „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”, wydanym przez Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska. Koci lament – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 200 g suszonych śliwek 1 słoik powideł

Trzeci talerz
Kapusta z grochem 89

Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza, czy z fasol ą  czy z grochem... jak dla mnie to obie wersje są  pyszne. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej, dzięki temu kapusta nie jest(...)kwaśna ani za mdła. W kapuście nie może również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone

kulinarne odsłony pati