potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:5/90)

Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 599

potraw z makiem.Ten wigilijny zwyczaj związany jest  z symboliką maku.Jaka jest jego symbolika? Tradycja głosi,że mak przyniesie domostwu dostatek.Według wierzeń ludowych brak maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia.Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą i pieczarkami 116

proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami , które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej

niecodziennikpary
Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 67

Zupa grzybowa to jedna z podstawowych potraw na wigilijnym stole. Tym razem odeszłam jednak od tradycyjnej receptury i postanowiłam przyrządzić ją na skandynawską modłę. Cóż, że ze Szwecji, grunt, że smakuje tak, że aż smutek człowieka ogarnia, gdy kończy ją jeść. Nie da się ukryć, że przygotowania świąteczne zabierają mnóstwo czasu, dlatego menu musi być dobrze skomponowane(...)także pod względem czasowym. Svampsoppa daje się przygotować naprawdę szybko. Dopilnuj jedynie, by wyposażyć się w dobrej jakości grzyby, najlepiej leśne. Zobacz, jak łatwo i przyjemnie można przygotować smaczną potrawę wigilijną. Składniki: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych, takich jak kurki lub borowiki, ale można dodać też pieczarki 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego

Szybko Tanio Smacznie
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 131

Kolejna wigilijna potrawa, to ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ . Wielu moich znajomych przygotowuje je nie tylko na wigilijny stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl

Kuchnia Beaty
Klasyczna ryba po grecku łatwy przepis 78

Poznaj mój sprawdzony i łatwy przepis na klasyczną rybę po grecku nie tylko na wigilijny stół. W takiej wersji nieco uproszczonej smakuje mi najlepiej . Bardzo ważna jest sama ryba i to nie chodzi o jej rodzaj bo tu każdy kieruje się swoim gustem. Danie przygotujesz w 45 minut. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych. Dla mnie najważniejsze jest(...)zgramy czasowo jest gotowe do spożycia Nie jest jednak tajemnica że najlepiej smakuje gdy ryba przejdzie warzywami i całym tym warzywnym sosem. Ryba po grecku idealna codzienny obiad oraz potrawę wigilijną. do warzyw oprócz marchewki możemy też dodać korzeń pietruszki i kawałek selera. Ryba po grecku na codzienny obiad i wigilijny stół Ryba po grecku jest uniwersalnym i prostym

Ania gotuje
Łosoś pomarańczowy w sezamie 54

Łosoś pomarańczowy w sezamie to moja propozycja obiadowa, a także wigilijna. Delikatne mięso rybne pachnące pomarańczami w słodkiej sezamowej panierce. Czas wykonania: 30 min (+ czas marynowania) Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 g filetu z łososia 3 łyżki sezamu ½ pomarańczy (skórka) szczypta pieprzu oraz soli Marynata: 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju lnianego ½ pomarańczy (sok) szczypta pieprzu cayenne lub ostrej(...)polać marynatą 5. Odstawić rybę do zamarynowania 6. Doprawić łososia 7. Obtoczyć kawałki łososia w sezamie 8. Podsmażyć rybę Poprzedni 1 z 8 Następny Wiem, że karp jest tradycyjną potrawą wigilijną, łosoś pomarańczowy w sezamie jest naszą propozycją dla wszystkich, którzy nie lubią szukać ości. Tradycja czy nowoczesność? – zostaw swoje zdanie w komentarzu poniżej. Artykuł Łosoś pomarańczowy w sezamie pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś pomarańczowy w sezamie 115

Łosoś pomarańczowy w sezamie to moja propozycja obiadowa, a także wigilijna. Delikatne mięso rybne pachnące pomarańczami w słodkiej sezamowej panierce. Czas wykonania: 30 min (+ czas marynowania) Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 g filetu z łososia 3 łyżki sezamu ½ pomarańczy (skórka) szczypta pieprzu oraz soli Marynata: 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju lnianego ½ pomarańczy(...)marynatą 5. Odstawić rybę do zamarynowania 6. Doprawić łososia 7. Obtoczyć kawałki łososia w sezamie 8. Podsmażyć rybę Poprzedni 1 z 8 Następny Wiem, że karp jest tradycyjną potrawą wigilijną, łosoś pomarańczowy w sezamie jest naszą propozycją dla wszystkich, którzy nie lubią szukać ości. Tradycja czy nowoczesność? – zostaw swoje zdanie w komentarzu poniżej. Artykuł Łosoś

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami 62

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej

KuchniaWeDwoje.pl
Moczenie śledzi jak namoczyć śledzie? 94

rodzajem śledzi. To duży błąd, ponieważ śledzie pomimo tego, że są surowe bardzo często nie są świeże, a także niezdrowe z powodu użytych konserwantów. Aby przyrządzić ze śledzi tradycyjne, wigilijne potrawy musimy je najpierw wymoczyć z soli. Proces moczenia nie jest pracochłonny. Zobacz jak to skutecznie zrobić, aby delektować się ich oryginalnym smakiem. Rodzaje śledzi, jakie wybrać? Najpopularniejsze

Ania gotuje
Wigilijny barszcz czerwony 95

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz czerwony to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jest on podawany jako pierwsza potrawa na Wigilijnej kolacji. The post Wigilijny barszcz czerwony appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Paszteciki z kapustą i grzybami 174

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę gdzie jeszcze można wykorzystać taki farsz to podziel się tym proszę ze mną i czytelnikami

KuchniaWeDwoje.pl
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 155

Karp  każdego roku gości na naszych wigilijnych stołach pod różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony

Tradycyjna Kuchnia
KUTIA JAK MARZENIE 145

KUTIA JAK MARZENIE Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna

Moja Książka Kucharska
Kapusta wigilijna z grzybami. 103

Kapusta wigilijna z grzybami. Ten pyszny przepis na Wigilijną potrawę zawiera tylko kilka prostych składników a czas wykonania tego dania jest bardzo krótki. Kapustę z grzybami możemy podawać z różnymi rodzajami ryb lub jeść samodzielnie – jak ona wspaniale smakuje. Kapusta z grzybami jest bardzo zdrowa i warto przygotować to danie na Święta Bożego Narodzenia . Kapusta idealnie kwaśna z dodatkiem(...)zbyt sucha. Dodajemy listki laurowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez 45 minut. Przyprawiamy w razie potrzeby. Gotowe. Prawda, że szybko. Wegetariańska potrawa , która smakuje niesamowicie! Wigilijną kapustę z grzybami śmiało możemy przygotować dzień wcześniej więc na Wigilii będzie smakować jeszcze lepiej. Szybka i smaczna potrawa na Święta Bożego Narodzenia . KAPUSTA WIGILIJNA Z GRZYBAMI

Zdrowy Styl Joanny

Proponowane wyszukiwania