potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:5/90)

Ryba po japońsku 533

być! :) Ostatnio w porcie kupiłam ładne fileciki dorsza bałtyckiego i postanowiłam przygotować  rybę po japońsku , która idealnie nadaje się na wigilijny stół. Jeśli szukacie nowych pomysłów na potrawy wigilijne, to polecam Wam właśnie ten przepis a z pewnością się nie zawiedziecie! ;) Składniki na rybę po japońsku: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłam dorsza) 1 czerwona

Gotuj z Prezesem
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 104

hociaż trudno w to uwierzyć, do Wigilii zostało zaledwie 5 dni! Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić z Wami moim przepisem na wigilijną potrawę z ryby. W moim domu, a wcześniej w domu mojej Babci, gdzie zawsze odbywała się kolacja wigilijna, tradycyjnym daniem jest właśnie ryba, którą od zawsze nazywano rybą po rybacku. Danie to składa się ze smażonej ryby oraz specjalnie

Okiem Blondynki by McBlondi
Carpaccio z buraka ze śledziem 172

moja niecodzienna propozycja na potrawę wigilijną. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym śledziem w zalewie lub "pod pierzynką" - ten przepis jest właśnie dla was! Na porcję na czterech osób potrzebujemy: 2 puszki filetów ze śledzia w oleju firmy GRAAL 3 buraki por - pióra 150 g sera feta sok z 1 cytryny Umyte buraki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze

Kolejny blog o gotowaniu
Pierogi z kapustą i grzybami 19

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta

KuchniaWeDwoje.pl
Łazanki z kapustą i grzybami 46

Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym

niecodziennikpary
Pierogi z kapustą i grzybami 131

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Wigilijny barszcz czerwony czysty na zakwasie 53

wychodzi bardzo aromatyczny, po prostu przepyszny. Jest w nim wszystko to co nadaje atmosfery przy wigilijnej wieczerzy. Postaram się wszystkie czynności opisać krok po kroku by każdy miał możliwość spróbować jaki jest pyszny. Składniki na wigilijny barszcz czerwony Zacznę od składników. Aby ugotować barszcz wigilijny potrzebujemy: 1 szklankę zakwasu z buraków 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek(...)możesz również przygotować z pominięciem dodania zakwasu. Będzie w ten sposób delikatniejszy i również ma swój urok, jednak dla mnie barszcz na zakwasie smakuje lepiej i bardziej pasuje do wigilijnych potraw . Czysty barszcz możemy oczywiście podawać w filiżankach do popicia na przykład krokietów. Tu od razu przychodzi na myśl wesele lub studniówka :). Czysty barszcz czerwony z uszkami na wigilijnym

Ania gotuje
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami 207

Coś z serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami , w towarzystwie  czerwonego barszczu  smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników , ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam!  Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Gotuj z Prezesem
Kapusta z grochem - przepis Babci 348

zazwyczaj nie mogą być pozbawione klasycznych potraw. Może być skromnie, bo zdrowie, bo COVID, ale jak ktoś mądrze powiedział...Tradycja jest rozumem całego narodu.  Kapusta z grochem wydaje się, że to danie  proste, a jednak czasem stwarza problemy. Listopad to czas, kiedy zaczynają się maile z pytaniami o potrawy wigilijne . I to właśnie kapusta z grochem

Dieta moja pasja
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 516

potraw z makiem.Ten wigilijny zwyczaj związany jest  z symboliką maku.Jaka jest jego symbolika? Tradycja głosi,że mak przyniesie domostwu dostatek.Według wierzeń ludowych brak maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia.Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku.W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj.Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą i pieczarkami 80

proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami , które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej

niecodziennikpary
Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 39

Zupa grzybowa to jedna z podstawowych potraw na wigilijnym stole. Tym razem odeszłam jednak od tradycyjnej receptury i postanowiłam przyrządzić ją na skandynawską modłę. Cóż, że ze Szwecji, grunt, że smakuje tak, że aż smutek człowieka ogarnia, gdy kończy ją jeść. Nie da się ukryć, że przygotowania świąteczne zabierają mnóstwo czasu, dlatego menu musi być dobrze skomponowane(...)także pod względem czasowym. Svampsoppa daje się przygotować naprawdę szybko. Dopilnuj jedynie, by wyposażyć się w dobrej jakości grzyby, najlepiej leśne. Zobacz, jak łatwo i przyjemnie można przygotować smaczną potrawę wigilijną. Składniki: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych, takich jak kurki lub borowiki, ale można dodać też pieczarki 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego

Szybko Tanio Smacznie
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 98

Kolejna wigilijna potrawa, to ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ . Wielu moich znajomych przygotowuje je nie tylko na wigilijny stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl

Kuchnia Beaty
Klasyczna ryba po grecku łatwy przepis 39

Poznaj mój sprawdzony i łatwy przepis na klasyczną rybę po grecku nie tylko na wigilijny stół. W takiej wersji nieco uproszczonej smakuje mi najlepiej . Bardzo ważna jest sama ryba i to nie chodzi o jej rodzaj bo tu każdy kieruje się swoim gustem. Danie przygotujesz w 45 minut. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych. Dla mnie najważniejsze jest(...)zgramy czasowo jest gotowe do spożycia Nie jest jednak tajemnica że najlepiej smakuje gdy ryba przejdzie warzywami i całym tym warzywnym sosem. Ryba po grecku idealna codzienny obiad oraz potrawę wigilijną. do warzyw oprócz marchewki możemy też dodać korzeń pietruszki i kawałek selera. Ryba po grecku na codzienny obiad i wigilijny stół Ryba po grecku jest uniwersalnym i prostym

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania