potrawy wigilijne - 1338 przepisów (strona:17/90)

Gruszewnik. Podlaski kompot wigilijny 230

Podczas ostatniego pobytu na Podlasiu, o którym postaram się wkrótce coś więcej napisać, w rozmowie ze znajomymi wspomniano gruszewnik jako podlaską potrawę wigilijną. Gruszewnik to kompot z suszonych owoców a właściwie z samych gruszek. Kompoty z suszu lubię bardzo, ale zwykle robię je z mieszanki owocowej. Jednak gruszka niejedno ma imię więc ugotowałam moją wersję aromatycznego, pysznego gruszewnika. Dodałam

Smaczna Pyza
Smażone, suszone grzyby na wigilię 179

Blueberry Corner by "jagodzianka" Smażone, suszone grzyby na wigilię jemy od zawsze. Ta wigilijna potrawa wzięta z kujawskiego, panieńskiego domu mojej mamy została także … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone, suszone <span>grzyby na wigilię</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
MUSZTARDOWE ŚLEDZIE- JEDNA Z DWUNASTU 134

śledź. Najprawdopodobniej w kilku wariantach smakowych. A w tym taki musztardowy. Nowość na moim stole. Gwarantuję, że na pewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole.  Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim  SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz

Z Majeczką w kuchni
Kapusta z grochem. 106

powie, że dużo tego grochu, ano sporo. Jednak warto zauważyć, że nie dodaję mąki, to rozgotowany groch zagęszcza potrawę i dodatkowy składnik zbędny. Jest czysta kapusta z grochem. Potrawy wigilijne nie są wcale  czasochłonne, to my ludzie, lubimy sobie utrudniać życie, a więcej wcale nie znaczy lepiej

Dieta moja pasja
Gefilte fish. Karp po żydowsku w galarecie 313

coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie TUTAJ (klik, klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Fit menu na Boże Narodzenie 219

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół .  Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem

My Chcemy Jeść
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 162

zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły

greenscarf
MAK 117

substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina

Ciastka - domowe słodkości
MENU NA BOŻE NARODZENIE 155

ułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju

Smaczne Zdrowe
Sernik z bakaliami 145

Sernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo Otrzymałam od firmy Helio mieszankę suszonych owoców tzw. mieszankę kompotową . Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawaWigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą

PatiGotuje
Makówki 220

Dziś  przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną.  Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką.  Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków

magiczna kuchnia Kasi
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 174

podołać temu przedsięwzięciu. Zostało mi trochę tej mąki i zużyję ją do pączków. Następny kilogram kupię dokładnie za rok, gdy będę wypiekać kolejne rogale marcińskie, które jak potrawy wigilijne, wytwarza się raz w roku. I raz w roku można dopieścić swoje podniebienie nawet za cenę kompromisu z kupną mieszanką mąki bezglutenowej. A rogale w niczym nie odbiegają od swoich

Kawa z mlekiem
Katarzynki 141

Katarzynki Zdecydowanie nie mogę doczekać się świąt -   smaku piernika, makówek i wszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać.  Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia

My sweet a life
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 307

słono, a przy ty, bardzo prosto, bo wystarczy czasem jeden składnik i gotowe. Tak jak paszteciki z pieczarkami o takie:  (przepis jest jako drugi w  trzydziestominutowych potrawach wigilijnych ) Mam sporo przepisów z ciastem francuskim Przypominam i polecam jeden z moich ulubionych pakieciki z łososiem i szpinakiem  - niebo w gębie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI 151

pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)  Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów

Moja Książka Kucharska