porem - 1871 przepisów (strona:48/125)

Nalewka z kwiatów czarnego bzu 136

Dzień dobry! Nie często spotykacie tutaj wysokoprocentowe alkohole, więc można powiedzieć, że to specjalny dzień. Rozpoczynamy nowy tydzień od nalewki z kwiatów czarnego bzu. Nalewka powstała

Pora coś zjeść
Kurczak butterfly z ziołami 256

Dzień dobry! Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla

Pora coś zjeść
Lemoniada truskawkowa 521

Dzień dobry! Wysokie temperatury nas nie opuszczają, chociaż pojawiają się deszcze z gwałtownymi burzami. Jednak czy gorący dzień, czy burza - warto sobie umilić czas pysznym napojem

Pora coś zjeść
Sałatka z truskawkami i boczkiem z dressingiem miodowo-musztardowym 206

Dzień dobry! Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem truskawek. Tym razem sałatka. Nie od dzisiaj wiadomo, że boczek dobrze smakuje z owocami np. z suszoną śliwką

Pora coś zjeść
Pampuchy z truskawkami 186

Dzień dobry! Mam dla Was kolejny przepis z użyciem truskawek, mam nadzieję, że się nie obrazicie? :-) W końcu trzeba korzystać, póki są i póki ich ceny

Pora coś zjeść
Czekoladowe ciasto z truskawkami 401

Dzień dobry! Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie

Pora coś zjeść
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 133

Dzień dobry! Dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Was na rozpoczynający się w niedzielę Małopolski Festiwal Smaku ! Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce . Władzę w stolicy polskiej soli

Pora coś zjeść
Cukier różany 124

Dzień dobry! Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat

Pora coś zjeść
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy 128

Dzień dobry! Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-) Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu

Pora coś zjeść
Korzstając ze słońca - grillowanie. 172

pieprzu Wszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą, zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ. (autorski;) 1 średnia kapusta pekińska 5 średnich marchewek 1 por (biała część) 1 szklanka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek suszone zioła (u mnie kolendra i szczypta lubczyku) Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach(...)Por drobno pokroiłam. Dodałam natkę. Suszone zioła wymieszałam z oliwą i solą oraz pieprzem. Dokładnie połączyłam z surówką. Odstawiłam na 15 minut do lodówki, po czym podałam na stół. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 190

wszystkie komórki do działania. Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych. Pora spożywania śniadania jest uzależniona od stylu życia i obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość wcześnie rano (większość(...)osób rozpoczyna pracę o 8.00). Tak wczesna pora śniadania spowodowała konieczność jedzenia w godzinach pracy tzw. "drugiego śniadania" ok. 10 rano – posiłek ten nie ma odpowiednika w innych kulturach. W krajach zachodnich, gdzie pracę rozpoczyna się o 9.00, śniadanie jada się później, a ok. 12-13.00 spożywa się lunch. Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 320

którym częstowałam na owym spotkaniu.  JARSKI PASZTET Z CUKINII. (autorski;) 2 średnie cukinie 3-4 jajka 4-5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 duża cebula pęczek natki 2 ząbki czosnku vegeta pieprz ziołowy majeranek Cukinie rozkrawam, usuwam pestki i ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę obieram(...)także ścieram na grubych oczkach. Pora kroję w półkrążki, cebulę w drobną kostkę, czosnek siekam. Podsmażam je na maśle, aż się zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję lekko tłuszczem, wysypuję bułką. Przekładam masę, wyrównuję

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 266

tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie(...)bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu.  Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso

W kuchni Karmel-itki
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 188

POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną część kroję w półtalarki. Podsmażam na łyżce masła. Następnie dodaję rozdrobnione serki topione, wlewam odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję na gorąco. Zupę

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 205

Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów  2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam(...)Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami  i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju.  Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając

W kuchni Karmel-itki