porem - 1871 przepisów (strona:52/125)

Zupa szczawiowa z jajkiem 153

Składniki : słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowego marchew, pietruszka, seler mały, kawałek pora liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu płaska łyzeczka cukru śmietana 1/4 kostki rosołowej drobiowej jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi Przygotowanie: Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około

Proste Potrawy
Zupa krem z groszku 157

zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół sól, pieprz ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to  groszek zmiksować z nim Doprawić solą, pieprzem, z tej ilości groszku wyjdzie nam zupy dla 3 osób

Proste Potrawy
Polenta - włoski kleik 173

zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno

Proste Potrawy
Mięso gulaszowe z pieczarkami 198

prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli już to wyrównać

Proste Potrawy
Chińska zupa domowa 172

Taka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :) Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka

Proste Potrawy
Polędwica dojrzewająca 183

przetrzymać w lodówce na następną dobę Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej porze może to być pobliże kaloryfera. Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie. Przepis pochodzi stąd Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie

Proste Potrawy
Proste Potrawy na warsztatach kulinarnych 137

włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 % Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku. A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak  pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy

Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 138

podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna. Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków można zrobić jeszcze smaczniejszy np. salsa ,   jeśli czas "nagli

Proste Potrawy
Sałatka z pszenicą 168

parmezanem, doprawiamy solą i polewamy oliwą z sokiem lub octem. Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :) Pomysł z GW-" Palce lizać" Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty , polecam

Proste Potrawy
Konfitura wiśniowa z czerwonym winem 161

Kiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com , wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę. I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :) Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie. A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę

Proste Potrawy
Naleśniki z samej gryki, czyli coś zaskakującego! 192

pory naleśniki bezglutenowe robiłam zawsze (podobnie jak ciasta, chleby i inne wypieki) z samodzielnie przygotowanej mieszanki mąk bezglutenowych. Gdy więc mignął mi na jakimś blogu przepis na naleśniki z samej kaszy gryczanej, to w ogóle mnie on nie zainteresował, tym bardziej, że za gryką solo nie przepadam, bo dla mnie ma ona zbyt specyficzny smak. Używam jej tylko w mieszankach

Zdrowa Kuchnia Sowy
JAK ZROBIĆ SUSHI? 228

wstępnie najlepiej kupić sobie specjalny zestaw do robienia sushi, aby później już z wprawą działać bez takich porad. Pierwszy raz zawsze jest trudny, ale wystarczy przełamać lody - od tej pory będzie to dla Ciebie pestka! Akurat osobiście trzymam się raczej klasycznych zestawów, ale jeszcze chwila, już niedługo odważę się na coś bardzo nietuzinkowego. SUSHI Z ŁOSOSIEM, SURIMI I AWOKADO

W kuchni Karmel-itki
Pyszna sałatka z kukurydzą i czerwoną fasolą 399

dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych /pokroić w drobną kostkę

Praktyczna pl
Kostki kokosowe 200

Wśród wielu przepisów na kostki kokosowe i kudłacze ten uważam za najlepszy. Znalazłam go na blogu "Moje wypieki". Od tej pory często z niego korzystam. Kostki pięknie się prezentują obok innych ciast i ciasteczek. Stanowią doskonałą ozdobę każdego stołu. Ciasto:  25 dag g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie(16g) cukru

Praktyczna pl
Szachownica z truskawkami i galaretką 126

Zwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę.     Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5  kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania