porem - 1871 przepisów (strona:54/125)

HUMMUS Z DYNIĄ. 176

niezapomniane wschody (nie mogłam nie wykorzystać okazji i musiałam, musiałam iść o brzasku na plażę, czekać aż wstanie nowy dzień!). Tak... takie morze lubię najbardziej. Nawiązując do jesiennej pory roku, zapraszam na bardzo jesienny hummus, a to za sprawą dyni i czosnku! To mój pierwszy hummus, postanowiłam rzucić na głęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE* 187

Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka, zioła

Truskawkowa Fiesta
Śniadaniowe bułki z jajkiem 158

Dzisiejsza propozycja jest wynikiem codziennego przygotowywania śniadań do pracy. Powoli zaczęły nam się nudzić tradycyjne kanapki, więc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło nam do głowy to wydrążyć bułki, delikatnie zapiec i napełnić jakimś fajnym farszem. Tego dnia akurat miałyśmy ochotę na jajka, więc one stały się nadzieniem do naszych bułek. Wyszły super! Rewelacyjne drugie śniadanie

Kolizje Smaków
Razowa tarta z jabłkami 234

Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła

wyzwania kuchenne
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 188

Jesień to pora różnego rodzaju przetworów. W tym roku po raz pierwszy robiłam wczoraj własne i jestem zachwycona ilością możliwości. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła tak, jak w przepisach. Jednak muszę przyznać, że czasami babcine metody sprawdzają się najlepiej. Powidła śliwkowe w moim wykonaniu opierają się co prawda na tradycyjnej recepturze, ale wykorzystałam tez kilka swoich pomysłów

Ratunku obiad
Sałatka z kiełków 252

Kiełki do tej pory traktowałam jako dodatek do potraw, dorzucałam do sałatki, makaronu, kanapek. A dzisiaj na Galerii potraw trafiłam na przepis na sałatkę z kiełków. Akurat miałam świeże kiełki w sporej ilości, więc sałatkę zaserwowałam sobie na obiad. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 196

piekłam 15 min. Ciasteczka wyszły pyszne! Naturalnie słodkie, z wyczuwalną nutką cynamonu, nasycone bakaliami - po prostu idealne:) Bardzo dobrym pomysłem było dodanie kilku kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do tej pory używałam jej tylko do świątecznego makowca, nie mam pojęcia dlaczego, skoro dodaje fajnego smaczku innym wypiekom też. Będę o tym pamiętać przy następnych okazjach:) Bardzo polecam te ciasteczka:) "Kiedy upadniesz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 194

śniadanie - ale tam też tej mąki niewiele w sumie. Ciasta też takie typowe na mące mnie nie kuszą. Mąka jest u mnie raczej dodatkiem niż bazą, przynajmniej do tej pory tak było:) basia3005 2012/02/12 17:41:08 no to moge ci powiedziec, ze mam to samo. Niektore przepisy robie tylko jeden raz i wiecej do nich nie wracam. A dlaczego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kiełkujemy!!! 129

Wiosna to najlepsza pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
LODY lodowe 144

Pogoda sprzyja... Pora na lody :) Co powiecie na smak lodowy ? Lodowy - cukierkowy :) LODY lodowe - przepis Składniki: 200g śmietanki kremwowej 12-15 cukierków lodowych - ja użyłam cukierków firmy Bulik 3 łyżki jogurtu naturalnego  Śmietankę przelać do garnka, wrzucić cukierki i podgrzewać mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Zimną śmietankę ubić, dodać jogurt - wymieszać. Wstawić do zamrażalnika

kolorowotorcikowo
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 225

wielbicieli tego delikatnego mięsa mam super przepis. Przepis , który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika  przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam

Smaczne Zdrowe
Lody bananowo - czekoladowe z krówkami 144

Ostatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%, 100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić

Z miłości do słodkości
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa 110

truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić

Z miłości do słodkości
Kawowa Panna Cotta z sosem czekoladowym 144

owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki: 600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.     Śmietanę podgrzać wraz z cukrem

Z miłości do słodkości
ŻEGNAJ #SELFIE! CZAS NA #FRIENDSIE! 187

Czyli #friendsie #somersby i deser robiony z przyjaciółkami.   Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony wyłącznie dla osób  pełnoletnich. Nastała era #friendsie. Do tej pory modne #selfie odchodzi już w niepamięć, robiąc miejsce zdjęciom z przyjaciółmi. W najdziwniejszych sytuacjach, najzabawniejszych momentach pstrykasz i już - wrzucasz na kanały social media i swoje profile na platformach społecznościowych

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania