takie rzeczy, które możemy robić tylko jesienią - spacery po lesie na które czekamy cały rok, dzięki temu ta pora nabiera wyjątkowego czaru. Ja z moją połówką na grzyby możemy chodzić codziennie do tego jak jeszcze coś uda nam się zebrać mmm taka drobna przyjemność też nam się należy. Mimo to, że grzyby mają niewielką wartość odżywczą, stanowią idealny dodatek
Niezły MłynekNajprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek, układamy w małych słoiczkach i zalewamy płynem . Składniki : czosnek zalewa z ogórków kiszonych Przygotowanie: Po ułożeniu obranego czosnku w słoiczkach wlewamy zalewę, przykrywamy czystymi dekielkami i pozostawiamy w ciemnym, wpierw ciepłym miejscu, potem
Proste Potrawyrozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka pieprzu- zagotowałam Przesmażone warzywa przełożyłam do wrzątku i posoliłam- gotowałam
Proste PotrawySkładniki : słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowego marchew, pietruszka, seler mały, kawałek pora liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu płaska łyzeczka cukru śmietana 1/4 kostki rosołowej drobiowej jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi Przygotowanie: Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około
Proste Potrawyzupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół sól, pieprz ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to groszek zmiksować z nim Doprawić solą, pieprzem, z tej ilości groszku wyjdzie nam zupy dla 3 osób
Proste Potrawyzielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno
Proste Potrawyprawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli już to wyrównać
Proste PotrawyTaka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :) Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka
Proste Potrawyprzetrzymać w lodówce na następną dobę Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej porze może to być pobliże kaloryfera. Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie. Przepis pochodzi stąd Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie
Proste Potrawywłoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 % Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku. A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy
Proste Potrawypodałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna. Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków można zrobić jeszcze smaczniejszy np. salsa , jeśli czas "nagli
Proste Potrawyparmezanem, doprawiamy solą i polewamy oliwą z sokiem lub octem. Sałatka świetnie smakuje na śniadanie, możemy zabierać ze sobą do pracy :) Pomysł z GW-" Palce lizać" Świetną o tej porze roku będzie surówka z młodej kapusty , polecam
Proste PotrawyKiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com , wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę. I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :) Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie. A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę
Proste Potrawypory naleśniki bezglutenowe robiłam zawsze (podobnie jak ciasta, chleby i inne wypieki) z samodzielnie przygotowanej mieszanki mąk bezglutenowych. Gdy więc mignął mi na jakimś blogu przepis na naleśniki z samej kaszy gryczanej, to w ogóle mnie on nie zainteresował, tym bardziej, że za gryką solo nie przepadam, bo dla mnie ma ona zbyt specyficzny smak. Używam jej tylko w mieszankach
Zdrowa Kuchnia Sowy