porem - 1871 przepisów (strona:56/125)

Proste pączki z serka homogenizowanego 2759

Zbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :) SKŁADNIKI 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g)                     3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  tłuszcz  do smażenia cukier puder PRZYGOTOWANIE Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi 144

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka. Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Leczo z cukinią i patisonem 175

Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Mój krupnik 221

litrowym garnku - ze względu na duży popyt :) SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)   1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light :) ) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 218

naszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca  SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca          500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku

Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle jak u mamy 168

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól

Salonik smaków
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 235

Jesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażone kanie a'la schabowy 281

Lubicie jesień? Ja bardzo! Zresztą to moja ulubiona pora roku. Jest odpowiedni temperatura, powietrze pachnie, a porankami można zobaczyć mgłę, która przepięknie wychodzi na zdjęciach. Jesień to też czas na... grzyby! A jak grzyby, to też gotowanie... Dzisiaj na obiad polecam smażone kanie :) Składniki: kapelusze kani jajka mąka  sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kanie oczyścić, sprawdzić czy kapelusze

Pasja Smaku
Letnie śniadanie z dzieciństwa. 254

Niby nic trudnego, a smak pozostał i pozostanie na zawsze w pamięci. Kojarzy się z latem, kiedy pomidory są najlepsze i najtańsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tej pory uwielbiam takie śniadanie, uwielbiam! Jajecznica  pomidorami. Składniki: 1 pomidor 2 jajka łyżeczka masła sól, pieprz dla łakomczuchów plasterek żółtego sera Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora

Brzuszki Łakomczuszki
Czipsy z jarmużu 139

Dużo o nich słyszałam, widziałam w kilku miejscach, ale jak dotąd nie robiłam.  Kiedy przywiozłam ze wsi kolejną porcję własnego jarmużu pomyślałam, że to najwyższa pora.  Czipsy można doprawić ulubioną mieszanką przypraw, ja użyłam cajun.  Wyszły dość ostre, ciekawe w smaku.  Nie przypadły jednak do gustu mojej mamie.  Czipsy mają jedną wadę - dość szybko tracą

Sto kolorów kuchni
Zupa z leśnych grzybów 185

znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna! Składniki na wywar: 1,5 l wody 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera kawałek pora 2 gałązki lubczyku 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula

My Culinary Art
Obłędna tarta z figami i pieczonym jogurtem 145

już chyba najwyższa pora zabrać się za takie naprawdę jesienne desery. A przynajmniej takie, które z jesienią chociaż trochę się kojarzą. W moim przypadku są to wszelkiego rodzaju pieczone owoce i tarty. Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być

Okolice Palnika
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2272

środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów  ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się szukać po ciemku sklepu całodobowego  (lenistwo to przyczynek do kreatywności). Moje "puste w środku" kulki zostały zatem ozdobione jedynie wiórkami kokosowymi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowo- kawowy 229

Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu.    W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że  w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem

ciastkarnia na kruchym spodzie