wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa. Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. / po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego(...)tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem
W kuchni Karmel-itkidokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z nią na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim w ramach KULINARNYCH WYZWAŃ FAIRY , w sierpniu tego roku. Sałatka, składa się ze składników dostępnych praktycznie zawsze i wszędzie. Aż trudno mi było uwierzyć, kiedy skosztowałam jej po raz pierwszy, że tak proste(...)sałatkę. Częściowo znałam składniki, gdyż Grzesiek mi je zdradził, ale nie znałam proporcji. Metodą prób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego. Zaserwowałam rodzinie. I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu. Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian
W kuchni Karmel-itkicoś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku(...)litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś 15 minut, aby napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję w drobniutką kostkę, wrzucam do garnka. Dodaję por, seler przekrojony na pół, zawartość patelni (cebulę wraz z masełkiem). Wsypuję odrobinę jarzynki (lub dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw. Na samym końcu dodaję jogurt naturalny
W kuchni Karmel-itkiryżowego 6 jajek 200g szynki drobiowej puszka kukurydzy słoik marchewki z groszkiem 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych posiekany pęczek pietruszki 1 por sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję w kostkę. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę kroję w kostkę, pora
W kuchni Karmel-itkinajbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam
W kuchni Karmel-itkilekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka muszkatołowa ew. sos sojowy do doprawienia Pora kroję w talarki i szklę na oleju ryżowym. Zalewam bulionem. Selera obieram, kroję
W kuchni Karmel-itkimarką Winiary. SAŁATKA Z TOFU. /własny;/ na 1-2 porcje 1 kostka tofu Winiary Pomysł na... Papirus (zioła prowansalskie) 2-3 dojrzałe pomidory 1/2 białej części pora 2 łyżki domowych kaparów (przepis DOMOWE KAPARY )* sól, pieprz Tofu osączam z zalewy, kroję w niezbyt grube plastry i smażę w papirusie, z obu stron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pomidory(...)kroję w plastry, układam dookoła talerze i oprószam solą oraz pieprzem. Por kroję w talarki i wrzucam na środek, a na nim układam gorące usmażone tofu. Wykładam kapary i podaję. * Domowe kapary można zamienić zwykłymi - te z nasturcji mają więcej goryczki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały. Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram, rozgniatam(...)wraz z pokorjonym w talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków, po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki
Zgrabne Gotowanieporcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić(...)curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać
Zgrabne Gotowaniepowstały 2 kotlety. Następnie rozbijamy tłuczkiem. Filety muszą być cienkie, należy jednak uważać, żeby ich nie przedziurawić, kurczak jest bardzo delikatny. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem. Teraz pora na zrobienie farszu. Szpinak dokładnie myjemy i suszymy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli i pieprzu(...)patelnię wrzucamy szpinak. Czekamy aż zmniejszy swoją objętość, po czym dodajemy drugi ząbek czosnku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz będzie gotowy, pora na zrobienie roladek. Na całej powierzchni kurczaka układamy szpinak, następnie pokrojoną w kostkę fetę i zawijamy roladkę. Można pomóc sobie wykałaczką. Roladki smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut
Zgrabne Gotowaniezgrabnie :) SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 jajka - kilka liści sałaty lodowej - papryka konserwowa - kilka oliwek - pół puszki kukurydzy konserwowej - 4 ogórki konserwowe - kawałek pora - jogurt naturalny - sól, pieprz Składniki do sałatki podałam na oko, możecie użyć dowolnych proporcji. Jajka ugotować na twardo. Sałatę, paprykę konserwową oraz ogórki konserwowe pokroić w paseczki i przełożyć(...)miski. Dodać tuńczyka, kukurydzę, oliwki oraz pora pokrojonego w piórka. Ugotowane jajka podzielić na ćwiartki i ułożyć na sałatce. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać jogurtem naturalnym
Zgrabne GotowanieANANASEM (składniki na dużą porcję dla 4-5 osób) Składniki: - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 2 woreczki ryżu - puszka kukurydzy konserwowej - puszka czerwonej fasoli - 6 plasterków ananasa - kawałek pora - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Ryż zagotować z dodatkiem soli. Pora pokroić w plasterki, ananasa w kostkę. Ze wszystkich puszek odlać wodę. Składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać jogurt
Zgrabne Gotowaniegotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna kawałek masła do usmażenia cebuli 2 listki laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Skrzydełka(...)twardo. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucam na rozgrzane masło i smażę, do momentu aż będzie szklista. Sukcesywnie wrzucam warzywa do wywaru mięsnego. Najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, potem kalafior, por i ziemniaki. Na końcu zeszkloną cebulę. Doprawiam pieprzem i wrzucam kostkę warzywną. Na sam koniec wlewam śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Chciałabym wsypać jeszcze posiekany koperek
Blondynka Gotujeprzepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą uwagę skupię na Formie Perforowanej do Pizzy TOP-SILVER firmy Patisse , która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl. Do tej pory myślałam, że to na czym pieczemy pizzę nie ma większego znaczenia. Jednak ma. Dużą rolę odgrywa forma i metoda wykonania. Jeśli przejrzycie wszystkie moje posty z pizzą zobaczycie, że poprzednie(...)musiałam niczym smarować, a po upieczeniu ciasto samo zsuwało się z pochylonej formy! Nie znaczy to, że bez tej formy i bez rozkręcania pizza wyjdzie niesmaczna. Do tej pory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie
Blondynka Gotuje