por - 13968 przepisów (strona:313/932)

Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 153

Już pora zacząć sezon na domowe lody ! Od tej pory miska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym 181

oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórek, gazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jagodami 149

serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku 243

oliwa z oliwek, sólCo robić?1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół.2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach.3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną

Matka Żywicielka
Najpierw masa, później rzeźba czyli stejki to mistejki, a na lepszą przemianę pij mleko owsiane 171

wspominam mój wyskok z czekoladkami. Jednak nie myślcie, że teraz jadam źle. Wręcz przeciwnie. Jem śniadania. A to duży wyczyn jak dla mnie.  Obaliwszy mit o "złej" owsiance, pora na poparcie go konkretnymi przykładami. Dwoma. Ulubionymi jak do tej pory. Ale tworzę dalej. O czym niebawem. Pierwszy. Bo mam słabość do słonecznika. I chwilowy woow! na cynamon. Drugi

bastalena
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 240

były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem(...)obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i podsmażamy cebule pokrojone w pół talarki, następnie dodajemy pokrojony por i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy włoszczyznę w paski i mieszając podsmażamy kilka minut do odparowania wody. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę ksylitolu. Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego

Smaczne Zdrowe
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 141

osób otyłych .Ma ona właściwości moczopędne , poprawia krążenie krwi , pobudza czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego .Marchew i jej liście powinny być dodawane do wszystkich zup jarzynowych , w których występuje por , cebula , czosnek , tymianek , rozmaryn , kalarepa , goździki , liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego(...)marchwi i buraka w proporcji 4 : 1 Soki należy pic 15 - 20 min przed posiłkiem , albo 1 - 1,5 godziny po posiłku  ( małymi łyczkami ).Teraz jest odpowiednia pora do przyrządzania świeżych soków albo koktajli warzywnych , owocowych również . Smacznego

Proste Potrawy
Kapuśniak z młodej kapusty 178

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować  W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy

Proste Potrawy
Zupa rybna 183

podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było(...)lata w pubie, dokładnie  w miejscu gdzie Wisła uchodzi do morza.Tego dnia gdy weszliśmy tam by "coś" zjeść byliśmy utrudzeni wcześniejszymi poszukiwaniami jantarów na plaży...Jako, że letnia pora  w poszukiwaniu raczej drobnego bursztynu sprzyja tylko cierpliwym i mającym "sokoli wzrok" , odnalezienie tego miejsca po długim marszu było dla nas niczym odnalezienie oazy na pustyni :) Nasze oczy

Proste Potrawy
Filet z kurczaka w pesto 320

Pani Agnieszki, ona też pewnie dostała go od znajomej...:) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawa typu vegeta brokuł mała, młoda cukinia 10 dag pieczarek 1 spory por ( część biała ) 1 łyżka sosu pesto - gotowego ze słoiczka sól, pieprz makaron - ilość dowolna Wykonanie : Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zalać w miseczce z oliwą i vegetą(...)poleżeć około 1 godz. Umyte pieczarki pokroić i krótko obsmażyć na oleju Cukinie pokroić w kostkę - niezbyt drobną Brokuł sparzyć chwilę w posolonym wrzątku Pora umyć, pokroić w krążki i obsmażyć krótko Po godzinie usmażyć pokrojonego kurczaka (przykryć pokrywką, szybciej zmięknie) Wszystko przełożyć do jednego garnka Oddzielnie ugotować makaron (nie przecedzać do "suchości" makaronu)  i po odcedzeniu dołożyć

Proste Potrawy
Czosnek marynowany w winie 151

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :)Składniki: 10 dużych główek czosnku

Proste Potrawy
Sałatka z sosem musztardowym 348

Składniki : mała sałata rzymska, może być lodowa 1 czerwona papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny(...)oliwy z oliwek  świeży mielony pieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy

Proste Potrawy
Grochówka - tradycyjna 178

Składniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2 średnie ziemniaki majeranek, cząber, tymianek, kminek sól, pieprz, olej Przygotowanie: Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany(...)ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)  Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może zrobić taką zupę tylko

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z soczewicą 156

poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :)Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie;       1. Do garnka wlać około(...)tarce i obsmażyć na oleju, wpierw marchew, potem                 pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić       4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym

Proste Potrawy
Sałatka z wędzonym kurczakiem 268

składniki : 2 wędzone udka kurczaka 2 małe pory puszka ananasa 10 dag żółtego sera puszka czerwonej fasoli majonez zmieszany pół na pół z jogurtem sól, pieprz Przygotowanie: Udka kurczaka pokroić w kostkę, ser zetrzeć Ananas i czerwona fasolę osączyć (fasolkę przepłukuję wodą i osączam) Pokrojonego w pół krążki pora parzę i osączam na sicie Składniki łączę, mieszam z majonezem

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania