ziemniaków500g wędzonego boczku1 duży brokuł2 cebule 1 por (biała część)5 ząbków czosnku300 ml śmietany 18%3 jajka150 g tartej mozzarelli250g sera żółtegosól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskiemasło do smażenia i wysmarowania foremkiPRZYGOTOWANIEZiemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy. Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy(...)osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką
Moje Kuchenne Rewelacjestopni C, opcja góra i dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony(...)strony. 5. PIECZENIE WSTĘPNE (15 min): naczynie żaroodporne z szynką i marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i opiekamy 15 min bez przykrycia – wysoka temperatura domknie wszystkie pory mięsa. 6. PIECZENIE WŁAŚCIWE (2 h): Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni C i pieczemy szynkę ok. 1 h 45 min pod przykryciem (jeśli mamy szynkę cięższą niż
Nerds Kitchenwięcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie(...)Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy
Niezły MłynekMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą
prawdziwe jedzeniepachnące. Ja zrobiłam z majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oczyścić(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por cienko pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać. Dodać trochę soli, pieprzu wymieszać i odłożyć na około pół godziny żeby warzywa zmiękły. Dodać majonez pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wymieszać
Ala piecze i gotujeSkładniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec
My Culinary Artprzygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka
Tajskie smakiprzygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir
Tajskie smakifiglami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem(...)możemy ugotować sobie makaron. Po upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności
Kolizje Smakówwieś - rosną obficie na polach i łąkach. Mlecze rosnące w ogródku moich Rodziców. Mlecze zbieramy wiosną. Interesują nas jak najmłodsze liście, z roślinek które nie mają jeszcze kwiatów. Najlepsza pora w danym roku zależy od pogody. Tegoroczna wiosna przyszła wcześnie, dlatego już pod koniec kwietnia miałam problem ze znalezieniem mleczy bez kwiatów. Większość wydzielała już niestety białe mleczko, które oznacza(...)liście będą gorzkie. Reasumując - optymalna pora do zbiorów liści to kwiecień, ewentualnie maj, jeżeli wiosna przyszła późno. Przy tej okazji przypominam o najważniejszej zasadzie zbierania dzikich roślin - jeżeli nie jesteście pewni, czy to dobra roślina - wyrzućcie! Wspaniała rozeta liści mlecza bez kwiatów. Rozglądajcie się za takimi w czasie Waszych zbiorów. Weźcie ze sobą mały nożyk, którym wygodnie odetniecie listki mlecza
Chilli Czosnek i Oliwadomu jest zaledwie tydzień, a ja i mój syn już nie wyobrażamy sobie, gdyby miało go nie być. Mamy wodę delikatną i taką przyjemną (miękką?) pod ręką o każdej porze. Do tej pory na co dzień piliśmy wodę mineralną niegazowaną, od tygodnia pijemy przefiltrowaną, która nie różni się w smaku od mineralnej. Można tu spokojnie napisać o oszczędności i ekologii
Blondynka Gotujecoraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka(...)minut, zdejmując cały ten czas szumowiny z mięsa, które zebrały się na górze. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, obrany korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko lekko „pyrkał” – nie może się
Poezja smakuWiększość dzieci uwielbia rosół lub makaron a kiełki w tej zupce mieszają się z kluseczkami. Jeśli nie robimy sami klusek to gotujemy jakiś drobny makaron. Składniki : skrzydełko z indyka por cykoria natka pietruszki koperek szklanka wykiełkowanych nasion np. 4 dniowa fasola mung sól i pieprz czosnek lub cebulka mały makaron Na skrzydełku z indyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy(...)minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki
prawdziwe jedzeniewięc wykorzystałam wiedzę i doświadczenie Gosi i dzięki jej wskazówkom przygotowałam sałatkę dla naszych gości :) SAŁATKA GOSI filet z piersi kurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki
Co w głowie piszczyokoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję(...)trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy
Smaczne Zdrowe