por - 13968 przepisów (strona:305/932)

Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 185

czego oczywiście zdążyłam się już przyzwyczaić. C. jednak stropił się ogromnie, kiedy wieczorem usłyszał, jak Rodzice składali mi życzenia. Gdyby mógł, pewnie zaraz pobiegłby do sklepu, o tej porze jednak wszystko było już pozamykane.W niedzielę rano wybraliśmy się na kiermasz (tak to się chyba nazywa). Wielka wyprzedaż wszystkiego: od kompletnych, nikomu już niepotrzebnych rupieci, przez mnóstwo książek (oczywiście wszystkie(...)mnóstwo oglądania. Kupiliśmy trochę przypraw (jakżeby inaczej), a mi w oko wpadł pojemnik na ciasteczka. Uroczy, porcelanowy, z bałwankiem na pokrywce i życzeniami wypisanymi na boku. Wiem, wiem, nie pora teraz na zimowo-świąteczne akcesoria, a co poradzę - był prześliczny!C. rzucił się na niego w tempie błyskawicy, żeby wręczyć mi go jako imieninowy prezent. A muszę zaznaczyć, że krzywo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 132

którym starczyło sił, przywdziały stroje zawodników sumo i dzielnie stanęły na macie. Skończyło się fikaniem nogami i prośbami o pomoc w przybraniu na powrót pozycji pionowej.Po wszelkich uciechach przyszła pora na lunch i odprężającą grę w mini golfa, przy której nie trzeba biegać i się pocić. Chyba wszystkie doceniłyśmy tę małą przerwę...Następnie udałyśmy się na lekcję salsy. Jeśli ktoś(...)naszej głównej bohaterki, która z tej okazji cały dom wystroiła jak na Boże Narodzenie. Wierzcie mi - gdy tam weszłam, zaparło mi dech. Na środku ogromna (sztuczna, ale o tej porze roku naprawdę ciężko znaleźć żywą) choinka, wszędzie krasnale i ozdoby. Stół wyglądał cudownie, a atmosfery nadawały migocące płomyki świec. Przy dźwiękach świątecznych melodii zjadłyśmy obiad, żeby później Connie mogła zabrać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa ogórkowa na maśle 241

Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła;1 średni liść laurowy;3 ziarna(...)ziela angielskiego;125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;1 łyżka mąki pszennej;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim

Gospodyni Miejska
Zakwas na żurek 195

Zakwas na żurek...Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny.Na mące żytniej razowej.Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru! Składniki:750 ml przegotowanej, letniej wody;3/4 szklanki mąki żytniej razowej

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 182

delikatną nutą czosnku.Doprawiony śmietaną i chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia(...)mąki pszennej;3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;Sól;Pieprz;1/2 natki pietruszki;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z kiszonej kapusty 220

Kapuśniak...Kwaśna, kiszona kapusta.Chrupiący boczek, zeszklona cebula.Całość doprawiona kminkiem i majerankiem.Pyszny początek obiadu!Składniki:1 duża marchewka,1 średnia pietruszka,1/4 korzenia selera,Biała część pora;400 g kapusty kiszonej;5 średnich ziemniaków;2 liście laurowe;Ząbek czosnku;2 litry zimnej wody;Duża cebula;100 g wędzonego boczku;2 łyżki oleju do podsmażenia;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki kminku(...)Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku

Gospodyni Miejska
Botwinka 167

Botwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki(...)Pęczek koperku;Łyżka cukru;3 łyzki octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pomidorów z ryżem 261

krem z pomidorów z ryżem...Soczyste, czerwone pomidory.Świeże jarzyny.I ryż.Gęsta, pyszna, pożywna.Polecam! Składniki:1,5 kg pomidorów;3 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1,5 l zimnej wody;200 g koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz;Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.Spos(...)przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Pomidory włożyć do miski

Gospodyni Miejska
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych. Pomijając oczywiste względy zdrowotne, dobre produkty to po prostu dobre i smaczne potrawy. Innym ważnym wyznacznikiem zdrowej diety jest pora roku i region. Oznacza to, że do przygotowywania potraw powinny być wykorzystywane przede wszystkim sezonowe produkty (owoce, warzywa), zaspakajające potrzeby organizmu w określonej porze roku i strefie klimatycznej. Wybierając produkty

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 167

białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu,125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola,200 ml śmietany,½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,Sól i biały(...)Przygotowanie:W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. Zdjąć

SzczyptaSmaQ
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 175

zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy  250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka gałązek lubczyku - sól 250 g na 1 kg włoszczyzny - olej rzepakowy tłoczony na zimno(...)olej 4 łyżki - por kawałek części białej - suszone pomidory 5 szt - czosnek 4 ząbki- lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku  posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek oraz

Basia w kuchni
Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 213

targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija.SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle jak go wykonać klik 250 ggarść

Basia w kuchni
Zupa kalafiorowa 163

Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka natki pietruszkiWYKONANIEDo wcześniej ugotowanego wywaru mięsnego  wrzucamy  marchewkę i pora pokrojone w  talarki. Gotujemy 10 min. Następnie dodajemy kawałki kalafiora i dalej gotujemy, ąż kalafior zmięknie , ale nie rozgotuje się.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

czarne ziarenka a jaka moc jeśli o smak i zapach chodzi! Pojawia się tu (nie wiadomo skąd) nutka jakby orzechowa. Dodaje to naszemu chlebkowi charakteru i czegoś do tej pory niespotykanego.ZIARNA "EUFORIA":Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne."Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu(...)odpowiednio dobranymi przyprawami. W całym domu chyba nimi pachnie najbardziej, podobnie jest z chlebkiem (nawet po 2 dniach boska woń nie ulega zmianie - jest równie intensywna i równie kusząca).Pora kończyć, bo kto będzie tyle czytał?! Reasumując: polecamy - zarówno smak, jak i zapach, jak i "konsystencję", i jeszcze samą produkcję. U nas było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli

Wypisz Wymaluj
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 192

całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni lub zimy, więc jeśli mamy go zaszufladkować, to wybieramy "komorę" z podpisem "cholernie dobre o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od pogody, nastroju czy pory roku". Zdecydowania taka łatka może dotyczyć smaku, wyglądu i wszystkiego co to ciacho w sobie ma.KARDAMON:"Kardamon to okazała, wieloletnia

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania