por - 13968 przepisów (strona:298/932)

Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 293

piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty  (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół szklanki bambusówpół szklanki  kiełek fasoli mung1 por (zielona część)2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny)1 łyżeczka currypół  łyżeczki kurkumy1 łyżka sosu chili1 łyżeczka tartego imbirułyżeczka granulowanego czosnku200(...)włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por.  Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut. Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 139

gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200 ml śmietanki kremówki2 jajkaolej do smażenia2 ząbki czosnkususzona bazyliasól, pieprzMakaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 159

albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :)Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części)10 pieczarek250 g mrożonego zielonego groszku2 cebule dymki4 łyżki masła200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki)1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego(...)Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru ale ja o nim zapomniałam :) Całość gotowałam

Bon Appetit Małgorzaty
Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 199

dużych pieczarek2 piersi z kurczaka1 ugotowana marchewka1 duża cebulapor - zielona częśćnatka pietruszkisól, pieprz100 ml śmietanyPieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 172

włoszczyzny mrożonej w słupkach1 por1 średnia cebula2-3 ząbki czosnkugałka muszkatołowa do smakuzioła prowansalskie do smakusól i pieprzoliwa do smażenianatka pietruszki do dekoracjiser typu fetaCukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa

Bon Appetit Małgorzaty
Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem 176

uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.  źródło:Składniki na gratin:1 kalafior1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku1 mały por (tylko zielona część)100 g parmezanunatka pietruszkiSkładniki na sos beszamelowy:4 łyżki masła4 łyżki mąki3 szklanki mlekasól do smakupół łyżki gałki muszkatołowej Sos: na maśle podsmażamy(...)zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.Kalafior dzielimy na różyczki. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy wcześniej podgotowany kalafior. Układamy także plasterki pora oraz rozsypujemy po całości groszek. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy parmezanem. Całość pieczemy 200 s C około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy gratin posiekaną natka pietruszki.gratin z kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 167

gożdziki (można pominąć)sok z połowy cytryny3 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzolej do smażeniamąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z patelni bardzo warzywny 169

Nie no, na śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z zielonej soczewicy 138

papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela

Kuchnia domowa Ani
Sałatka świąteczna II 1094

szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku.Smacznego!!!Sałatkę świąteczną  w trochę innej

Kuchnia domowa Ani
Indyk z warzywami 182

Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami 204

Dziś sałatka z dodatkiem łososia, na którą przepis znalazłam na smaczny.pl.Składniki:25 dag wędzonego łososia3 duże pomidory3 jajka na twardo1 niewielki por 1 ząbek czosnku2 łyżki musztardysok z cytrynybazyliasól, pieprzsiekany szczypiorekSposób przygotowania:1. Łososia kroimy w kostkę.2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku.3. Obrane jajka kroimy w kostkę.4. Pora

Kuchnia domowa Ani
Surówka wielowarzywna weselna 187

wesel :) Polecam!Składniki:1 kapusta pekińskapół pęczka rzodkiewek3 pomidory1 ogórek wężowy1 czerwona cebula1 porsiekana natka pietruszkiulubiony dressing sałatkowy (np. taki)Sposób przygotowania:1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy.2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.4. Cebulę siekamy.5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.6. Wszystkie warzywa łączymy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka ryżowa z kurczakiem 1035

odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz.8. Przed podaniem schłodzić.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 175

łyżki koncentratu pomidorowego2-3 łyżki olejupół łyżeczki kminkusól, pieprz, cukier do smaku1 litr wodymielona słodka paprykaodrobina chilli Sposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania