por - 13968 przepisów (strona:292/932)

Placek ziemniaczany z kurczakiem i warzywami 233

ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -sól, pieprz ziołowy     Składniki na kurczaka: -filet z piersi kurczaka -garść orzeszków ziemnych -cebula -kawałek pora -1/2 czerwonej papryki -przyprawa do mięs -olej     Składniki sałatki warzywnej: -liść czerwonej kapusty -liść kapusty pekińskiej -kawałek świeżego ogórka -pomidor -cebula -3 łyżki kukurydzy konserwowej -sos czosnkowy(...)Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy.    Składniki na sałatkę kroimy według uznania. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.    Cebulę i pora do kurczaka kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.    Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą

Maminek kulinarny
Tradycyjny żurek z jajkiem 176

ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe(...)dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka. 1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa pomidorowa 199

nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron i mozarella. 1. Warzywa(...)myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa dyniowa 222

zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku(...)duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą

Kuchnia Pełna Pasji
Tagliatelle al nero di sepia w sosie porowym z trzema serami 201

miałem niezły, bo pierwszą połowę jadła z zamkniętymi oczami. Bądź co bądź radość miałem wielką, bo zjadła wszytko i chyba jej smakowało. Do rzeczy; użyłem: -tagliatelle z atramentem mątwy -por część biała, przechodząca w zieloną -sól, pieprz cytrynowy -bazylia i oregano; świeże -masło klarowane -ser topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle(...)rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz i bazylię. Podlewamy białym winem. Gdy lekko odparuje wrzucamy po kolei sery intensywnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy śmietankę, mieszamy, pieprzymy i dodajemy oregano. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla podrzucając nim na okrągło, ale w poziomie, tak by sos oplótł jego powierzchnię. Smacznego

BaRepas
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 143

zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego 1 szt.  por 1 szt. cebuli  2-3 szt grzybów suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 4  ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Umyte kości(...)szumowinę.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru.  Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy

kgwjanczewo
Zupa porowo-pieczarkowa 277

robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony(...)pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy

kgwjanczewo
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 172

podjadaniu  i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania(...)smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przelać do miseczek, na środku położyć po porcji kiełków pora, paseczki prosciutto, polać oliwą Monini aromatyzowaną białą truflą. Smacznego

SzczyptaSmaQ
Sałatka makaronowa z ziołami prowansalskimi. 302

Składniki: 400 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka 1 świeży długi ogórek 3 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek majonezu sól Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Por pokroić

O kuchni z uczuciem
Pasztet z cebulką 161

Pyszny domowy pasztecik. Składniki: kurczak cały 300 g boczku surowego włoszczyzna  por 100 g wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka  1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec

Moje pyszne gotowanie
Dietetyczna galaretka z kurczaka 380

golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 kostka warzywna Winiary o mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie(...)Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 163

wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna    Warzywa obieramy ze skórek.    Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach.    Pora i szczypiorek

Maminek kulinarny
Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem 255

boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz do smaku Boczniaki umyć, gotować(...)minut w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić w drobne kawałki, odkrawając najbardziej twarde części. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Groszek ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić. Kukurydzę odsączyć. Korniszony i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie

Czerwień i błękit
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 261

wymagało wiele czasu i wyglądało apetycznie. Na pozostałe aspekty przyjdzie jeszcze odpowiedni moment. Gdy tylko znajdzie się czas. SPAGHETTI POROWO-SEROWE /własny;/ 2 porcje 1 biała część pora 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 100g topionego serka śmietankowego 1/3 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram

W kuchni Karmel-itki
Sałatka jarzynowa mojej mamy 213

siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D. Składniki: 5 marchewek pietruszka 5 ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych jabłko por 4 jajka parę łyżek majonezu pieprz/sól Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić. Po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę.  Jajka ugotować, obrać i również w kostkę(...)pokroić.  Pora, jabłko i ogórki tez na kosteczkę. Wszystko wymieszać w jednej misce. Majonezu dać tyle, jak kto lubi. U mnie w domu mama dodaje jakieś 4-5 łyżek, zależny od ilości. Przyprawić wedle uznania. Smacznego :D SPRÓBUJ RÓWNIEŻ: CHLEBEK Z SOJĄ MLECZNIAK

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania