znajomość i jak bardzo należy szanować jego pochodzenie. Jak wszystkie słowa Babci, wzięłam to sobie do serca i po pierwszym spotkaniu od razu go pokochałam. Od tamtej pory nie było właściwie tygodnia, żebyśmy się nie spotkali. Pora i miejsce bywają różne, ale to nie odbiera smaku tym spotkaniom. Zdarzało mu się wchodzić w związki, które nie zawsze akceptowałam
KUCHARNIAeksperymentuje. Stuka pokrywkami. Zagląda w garnki. Rozkłada rondle. Rozlewa i rozsypuje. Miesza i oblizuje palce. Wciąż ciekawe świata, nowych smaków i wrażeń. Czy wyrosło na modelowego dwulatka? Pora na urodzinowy bilans dwuletniego już TU I TAM . Rok temu pierwsze urodziny TU I TAM pachniały poziomkowo (klik) . W tym roku świętujemy z Amber obsypując się płatkami róż(...)już okresie buntu dwulatka dziecko uświadamia sobie swoją odrębność i niezależność. Maluch uwielbia mieć poczucie kontroli i wręcz rozsmakowuje się w możliwości podejmowania różnorakich decyzji. Tu pora na pierwsze punkty ujemne. Chyba za mało się buntujemy albo wcale! A może to dopiero przed nami?! W każdym razie, aby uniknąć sporów, temat zabaw w kuchni wybieramy na zmianę
KUCHARNIAPrzychodzi mu to dość łatwo, bo sam jest właściwie jedną, wielką kulką, która wymyka się sprytnie z rąk wybierających arbuzy klientów. Taki mały, niepozorny Kiwaczek, a jednak od tamtej pory szukam go za każdym razem, gdy staję przy straganie z arbuzami. Pamięć automatycznie podsuwa mi jego podobiznę, a ja stukając w twardą skorupę owocu niezmiennie mam nadzieję, że trafię(...)watermelon to nic innego jak arbuz z patelni i jako nowoczesna wersja tapas podawany jest w niemal we wszystkich dobrych restauracjach na Maladze, i nie tylko. Myślę, że najwyższa pora, aby trafił także na nasze stoły! A! Jeśli na straganie z arbuzami spotkacie jakimś cudem Kiwaczka, dajcie mi koniecznie znać! SAUTEED WATERMELON /składniki na 2 porcje/ 2 grube
KUCHARNIAjesienny pulower w kolorach odchodzących dni. * A Ty? Masz już swój jesienny pulower? Założyłeś go czy jeszcze czeka na Ciebie w ponurej ciemności szafy? Wyjmij go stamtąd. Już pora. Ciepły jesienny pulower. Miękki przyjaciel z zapasem ciepła na długie wieczory i zimne poranki. W takim swetrze znów stajesz się dzieckiem. Tam, w środku, otulony jego ciepłem(...)Ktoś podał Ci kubek gorącej herbaty z cytryną. O tym, by to ciepło trwało bez końca. O tym, by zostało w nas nawet wtedy, gdy przyjedzie pora odłożyć pulower z powrotem do szafy. Coraz zimniej. Ogrzewam się ciepłym swetrem. Choć czasem i on nie starcza. Dłonie szukają ciepła nad jesiennym ogniskiem. W dymie palonych liści
KUCHARNIAżycia uciekałam. A teraz pytam samą siebie - dlaczego? Szkoda jednak czasu na szukanie odpowiedzi, tym bardziej, że zbyt dużo go straciłam uciekając od pęczaku zamiast się nim zajadać. Najwyższa pora to nadrobić. Od paru lat pęczakowa love kwitnie, nabiera rumieńców i przechodzi do coraz śmielszych i ekscytujących eksperymentów. Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam łączyć smaki pozornie odległe(...)pęczak stał się idealnym kandydatem do kulinarnych eksperymentów. Zaczęłam od przeróżnych wersji orzotto (spopularyzowana ostatnio spolszczona wersja " pęczotto " napawa mnie takim samym wstrętem jak niegdyś "pęczak"). Przyszła pora zrobić krok dalej. Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami
KUCHARNIAPoniedziałek rano. Pora, którą mogłabym skreślić z kalendarza. Bo tyle przede mną. Bo trzeba otrząsnąć się z cudownych objęć weekendu i na kolejny porządnie zapracować. Bo za oknem deszcz. Bo słońca nie widać. Bo bardzo chce się spać i bardzo nie lubi się poniedziałków. Co robić? W takich chwilach najlepiej wybrać się w podróż, nie koniecznie z walizką wypchną(...)przeżyciem, doprawione jest czymś, co sprawia, że przenosimy się w wymarzoną krainę wielkiego drewnianego stołu, rozmów radosnych i nieskrępowanych, ciągnących się do nocy kolacji i śniadań, które kończą się porze obiadu. Przy takim stole różnice wieku, zainteresowań, miejsc i umiejętności przestają istnieć. Łączy nas smak, zapach, magia rozmów i bycia razem z jednego, najważniejszego powodu - umiłowania jedzenia i delektowania się
KUCHARNIAżółtym serem, a do tego bardzo smaczna:) Sałatka z żółtym serem Składniki kukurydza -1 puszka groszek konserwowy -1 puszka ogórki kiszone -3 szt ser żółty -150 g por -1/2 szt jajka -5 szt majonez - 3 - 4 łyżki jabłko -1 szt sól i pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek(...)odlać z zalewy, przełożyć do miski. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, razem z serem żółtym i ogórkami. Pora umyć, osączyć, pokroić . Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, solą i pieprzem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusikrewetki; są dodatkiem więc 2-3 sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje
BaRepasświetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki: 10 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka, 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 2 łyżki majonezu. Wykonanie Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach(...)miękkości, odcedzić i lekko przestudzić. Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki. Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Masą nadziać ziemniaki. Udekorować świeżymi ziołami. Od razu podawać
Z miłości do słodkościSkładniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka śmietany sałatkowej sól pół łyżeczki startego świeżego imbiru Wykonanie: Por przekrawamy na pół następnie kroimy w plasterki, posypujemy solą aby zmiękł. Jabłka obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, skrapiamy cytryną. Wszystkie składniki łączymy z sobą dodajemy
kgwjanczewomały ugotowany seler 4-6 ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy i kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki(...)posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły
w mojej kuchniczerwona, kukurydza, groszek ) 4 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek majonezu nie pełny 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica sól, pieprz do smaku kawałeczek pora 1/2 słoiczka selera konserwowego Wykonanie : Ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Seler odcedzamy na sicie i drobno kroimy. Por kroimy w cienkie paseczki . Mieszankę warzywną odcedzamy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: ziemniaki 13 sztuk, pory 3 duże, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ogórki kiszone 4 duże ziemniaki obrać, pokroić na pół-talarki i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, posypać pieprzem, kucharkiem duże pory przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać, pokroić je drobno i wsypać
W Mojej Kuchni Lubięporcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g (ok. 10 cm długości) pora sól, pieprz, lubczyk Przygotowanie: 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę (pietruszkę drobniej od marchewki). 2. Kapistę kroimy w cienkie, niezbyt długie pióra. 3. Pora kroimy na cienkie plasterki
Malowane smakiemsera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek(...)ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynąca