niż 20 minut. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 2-3 białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy(...)gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut
Pyry na Gazdopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać(...)zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora i brokuł. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę wrzucić ziemniaki i pogotować jeszcze 20 minut
Na słodko lub wytrawniewolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany(...)łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę wrzucić ziemniaki
Na słodko lub wytrawnieburaczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku łyżeczka suszonego majeranku(...)wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć
Na słodko lub wytrawniewszyscy dlatego często gości na naszych stołach. Szybkie danie na gorąco – zupa pomidorowa dobra zarówno z makaronem jak i z ryżem. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie 1 mały koncentrat(...)pomidorowy ½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie. W oddzielnym
Na słodko lub wytrawniespowodowało, że musiałam na jakiś czas zrobić sobie przerwę. Dzisiaj podam zaległy przepis na surówkę z kiszonych ogórków. Składniki: 400 g kiszonych ogórków 2 czerwone cebule 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 łyżki oleju (dałam olej z pestek słonecznika) Sposób wykonania : Ogórki, cebule i por pokroić w plasterki. Marchew obrać i ugotować, gdy wystygnie pokroić
Na słodko lub wytrawnieLubicie różnego rodzaju sałatki ? Ja bardzo :) Najlepszą pora na eksperymenty w tej kategorii jest moim zdaniem wiosna obfita w nowalijki. Dzisiaj pomimo tego, że za oknem śnieg ja i tak już usilnie wypatruję pierwszych jej oznak . Póki co postanowiłam nacieszyć oczy i żołądek tym co o tej porze roku można znaleźć w sklepach i poudawać, że trochę wiosny ma chociaż
Kuchnia w opałachrekompensaty zaserwowałam mu moją ulubioną zupę ogórkową. SKŁADNIKI: 2-3 skrzydełka lub 2 kostki rosołowe 2-3 marchwek 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 małego pora odrobina suszonego lubczyku ziemniaki ogórki kiszone + woda z nich mała śmietana 12 % ziarenka smaku sól, pieprz A jak to zrobić: Wszystkie warzywa obrać i umyć.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach. Seler pokroić w drobną kostkę a por w małe piórka. Z tak przygotowanych warzyw ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę
Kuchnia w opałachkątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać(...)pokroić w drobną kostkę, razem z porem. Warzywa przesypać do garnka, zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą na trzy części) i dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować
Kuchnia w opałachoknem ku temu sprzyja. Może kolory na talerzu, pobudzą mnie choć trochę do życia ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 80 g makaronu ryżowego 1 mała mrchewka 2 plastry selera por (około 10 cm) 1/2 młodej (małej) cukinii 6 małych pieczarek 1/2 strąka chilli sól pieprz kolorowy świeży tymianek masło klarowane A jak to zrobić: Marchewkę, seler, por i cukinię
Kuchnia w opałachmnie jest to idealne zestawienie składników, a dodatkowo umieszczona w przezroczystej misce ładnie prezentuje się na stole dzięki warstwom. Składniki: 4-5 ogórków konserwowych 2 torebki ryżu 1 por 4 jajka tuńczyk w oleju ketchup oraz majonez Sposób przyrządzenia: na sam spód miski układamy ogórki pokrojone w kostkę następnie pół torebki ryżu ketchup por pokrojony w kosteczkę pół torebki ryżu
upichcicSałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka(...)wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z kurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka
Ala piecze i gotujeciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore(...)porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy
Życie na widelcuzapalnikiem do stworzenia gulaszu wołowego. Gulasz oczywiście będzie po mojemu, z małym udoskonaleniem względem tego tradycyjnego. Co jest potrzebne? -wywar z warzyw; gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta(...)łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie pasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym w paski plastrem żółtego sera. Dodajemy jogurtu naturalnego i łyżeczkę majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku
BaRepasDzień dobry, Być może niektórzy z Was weszli w Nowy Rok z postanowieniem zmiany swojej diety na bardziej wartościową. Dlatego pomyślałam, że styczeń to dobra pora na reaktywację mojego cyklu na temat diety śródziemnomorskiej (wszystkie wcześniejsze wpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany(...)brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone
Chilli Czosnek i Oliwa