nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej... Składniki: 1szkl. kaszy jaglanej ½ czerwonej papryki 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchnirybę bardzo dokładnie osusz z nadmiaru wilgoci, np. papierowym ręcznikiem lub zwykłą ściereczką kuchenną. W przeciwnym razie, w wilgotnym mięsie dojdzie znacznie później do zamknięcia porów, jak również ścięcia się białka, co diametralnie wpłynie na walory smakowe - rybka straci soki i zrobi się sucha. nie sól ryby, ani nie polewaj jej sokiem z cytryny. Jest(...)średniej wielkości marchewki, obierz 1/4 korzenia selera, obierz 1 średniej wielkości pietruszka, obierz 1 cebula, ja opiekłam jak do rosołu, dzięki temu uzyskałam wywar o ciemniejszym kolorze kawałek pora (biała część) 1-2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek czarnego pieprzu sól 1 litr i 100 ml zimnej wody Przygotowanie zagotuj wodę
Szybko SzybkowarPorcji: ok 2 litry wywaru JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 korpus drobiowy, 2 skrzydełka drobiowe, oczyść i umyj w zimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru(...)niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę), seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem), wytrawne białe wino, tymianek i łodygi
Szybko Szybkowarchłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać(...)skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem i/lub jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem :) Smacznego
Zdrowie na języku :Pskóry, urody i ciała sok z aloesu . Dalej dowiesz się troszkę o nabiale, nietolerancji laktozy, a także poznasz 10 przykazań, by mieć zdrowe kości. Jeżeli do tej pory nie wiedziałaś czym jest sok, nektar czy napój, w "Dojrzałej i szczupłej" uzyskasz wszystkie potrzebne informacje na temat owych płynów. Popularny sok z marchewki uleczy Twoje problemy skórne, astmę, obniży ciśnienie(...)wskazane i niewskazane, zasady komponowania posiłków, uwagi dotyczące między innymi suplementów i nawadniania organizmu w ciągu dnia, a także przydatne przepisy podczas diety, jak np. chleb gryczany, schab z porem czy domowy jogurt; - szczegółowo opisaną dietę odchudzającą na okres sześciu tygodni; każdy tydzień jest ukierunkowany na inne działanie, znajdziesz tydzień oczyszczający, odmładzający...Każdy dzień oparty jet na pięciu posiłkach, różnorodnych
Zdrowie na języku :Pjest szybkość wykonania i obecność mięska ;)Sałatka meksykańska Składniki:4 kęski piwnepuszka kukurydzypuszka fasolipor (biała część)papryka (jeśli ktoś lubi :)3 łyżki majonezu3 łyżki keczupu pieprz kolorowysólPrzygotowanie:Pora kroimy w paseczki i w miseczce solimy, zostawiając na kilka minut.Kukurydzę, fasolę odcedzamy na sitku. Kęski piwne kroimy na drobne części.Sos: Majonez mieszamy z keczupem, aż będzie
Lawendowe Niebopaprykażółta paprykaduży pomidor groszek zielony2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smakuliść laurowy , starty imbir1/2 szklanki kaszy jęczmiennejPrzygotowanie:Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam
Magiczna kuchnia Dariiświeżego imbiru2 łyżki masła1 litr bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego mięsapapryczka chillinatka pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyprzecież tak banalnie a jest po prostu przepyszna! INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI
Wypisz Wymalujżadnej innej porze roku nie wracam myślami do rodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamarównież na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki:- 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku(...)kostkę cebulę i podsmażamy do miękkkości, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia.Gotujemy ok.60-70 minut
Smaczne Zdrowekostka rosołowasól i pieprz do smaku1 łyżka cukru1 szczypta kwasku cytrynowego2 łyżki mąki3 jajka na twardo1 łyżka świeżego koperkuPRZYGOTOWANIE:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście
kulinarnyJazłSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana 18%Groszek ptysiowyOregano (najlepiej świeże), sól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności wstawiamy do gotowania pory, marchewkę, seler, pietruszkę, ząbek czosnku. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy dwie kostki rosołowe, oregano. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie
kulinarnyJakurek1 cebula czerwona2 ząbki czosnku1 średni por1 marchewka150 ml śmietany 16%oliwa z oliweknatka pietruszkipomidorki koktajlowebazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente
kulinarnyJa