Składniki: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki ( jeśli jest mały to 2 ) 1 kawałek selera lub 2 gałązki 1 gałązka lubczyku 1 kawałek pora 2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 woreczek ryżu Sposób przygotowania(...)marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar. 2. Z pomidorów ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładką masę z dodatkiem bazylii. 3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)przygotowania: 1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i przekładamy do garnka z wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą
A Ty Smakuj Mniechili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki sałaty - tutaj dowolny wybór zielona część pora 5 malin -mogą być mrożone 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 łyżka oliwy Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie , chili , oregano oraz soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut(...)smarujemy je oliwą i grillujemy na lekko brązowy kolor aż zmiękną - trzeba uważać by nie za długo grillować by nie wyschła by można było zwinąć ja w rulon. POR Kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie paseczki i dekorujemy potrawę. KIEŁKI Odcinamy kilka kiełków nożyczkami i dekorujemy. Smacznego
na gazieSkładniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti(...)wywar zachować. -Połowę fasoli zmiksować, resztę pozostawić w całości. -Warzywa obrać . -Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu. -Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. -Dodać pokrojone warzywa / por, marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać
Zakamarki mojej kuchnizapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego(...)tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut . -Dolać wodę /lub bulion
Zakamarki mojej kuchniprzypadku niektórych ulubionych smaków i potraw jestem konserwatywna - przyzwyczajam się do dodatków, sposobu podania, pory roku, a nawet miejsca, gdzie są zjadane. Jednak w przypadku rabarbaru zasady te nie mają nic do powiedzenia. Rabarbar uwielbiam w każdej postaci i gdyby to tylko było możliwie, jadłabym go o każdej porze roku:) Począwszy od czekającego na mnie w dzieciństwie zimnego
KUCHARNIAptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła zjeść znacznie więcej i nie dręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam. Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet nie byłam pewna czy mam w domu cytryny (remont nie sprzyja dbałości o zapas podstawowych produktów). Znów ściąga, tym razem innego autora, ale równie wspaniała(...)krem, po raz pierwszy w życiu. W podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny! Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone, uff. I tu kolejny dylemat czy nadziane ptysie polać sosem, czy może lepiej przekroić je na pół
KUCHARNIAimprez. Gubię się wśród nadmiaru słów i głosów, które nieznośnie dziurawią ciszę. Z uwielbieniem wsłuchuję się w inne dźwięki - jedyną w swoim rodzaju ogrodową radiostację. Cudowne koncerty o stałych porach, tak regularne, że nie potrzebuję zegara. Poranna trele ptaków i pierwsza poranna kawa. Szelest traw i bzyczenie pszczół pośród wielbiących słońce kwiatów - moje myśli zaczynają krążyć wokół obiadu(...)samym olchowym podium. Arie czarnego tenora zwiastują porę sjesty. I zaraz po nich nastaje cisza ogrodu ukołysana delikatnym szumem wodospadu. Świat chodzi na paluszkach, jakby wiedział, że to pora odpoczynku. Trzepot ptasich piórek podczas kąpieli w strumyku rozpoczyna moją ulubioną porę dnia - ciepłe letnie popołudnie. Przygaszone słońce, łaskawsze niż za dnia, szykuje się do kolejnej podróży za horyzont
KUCHARNIAświąt to czas spotkań, zebrania się przy wspólnym stole, by pobyć razem z osobami, których na co dzień nie możemy zobaczyć. Dzieli nas odległość, praca, brak czasu. Aż nastaje pora kiedy nie ma tych barier. Znikają odległości i obowiązki. Ich miejsce zajmuje oczekiwanie i radość poprzedzone niejedną chwilą spędzoną w kuchni. Bo to właśnie tu łączymy zapachy i smaki(...)Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około 1475 roku, a we Francji zaczął być podawany w XVII wieku. I myślę, że pora najwyższa, by stał się znany i u nas, bo jest naprawdę cudowny! Nie jest typowo świątecznym deserem, ale tych mamy już od dłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi
KUCHARNIAprzy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło(...)ognia, a plasterki owoców przełożyć ostrożnie na pergamin. Smakują wybornie - zachęcam Was do przygotowania ich w ten sposób nie tylko jako składnik terriny, ale jako samodzielną przekąskę! Teraz pora na ser. Jeśli nie lubicie koziego, można użyć innego kremowego serka, choć osobiście uważam, że smak koziego sera jest tu ( jak i w wielu innych daniach) niezastąpiony! Serek przełożyć do miski
KUCHARNIAradości i podekscytowania. Szykuję śniadanie. Wyjątkowe. Dla wyjątkowego Gościa. Tyle już czasu się znamy, tyle słów, żartów i trosk podzieliłyśmy, a jeszcze ani razu nie zjadłam z Amber śniadania. Pora najwyższa to nadrobić. Śniadanie to początek, to otwarcie dnia, to dla mojego Gościa ważna rzecz, bo jak sama mówi "śniadanie nastraja mnie na cały dzień." Przyznam, że ja ze śniadaniami(...)Amber nie liczy dziś na taki zestaw! Jeśli już wybierzecie swój typ śniadania, nie zapomnijcie o nakryciu do stołu. Ja robię to zwykle spontanicznie, w zależności od pory roku, nastroju, a nawet pogody - zmieniam nakrycia, podstawki, kwiaty. A jednak prawidłowe nakrycie stołu do śniadania nie ma nic wspólnego ze spontanicznością. Dlaczego? Kierują nim sztywne i precyzyjne zasady, którymi koniecznie
KUCHARNIAzobaczenia. Pochodzące stamtąd ziarenka kawy w czekoladzie to prezent od bliskiej osoby. Lubię je rozgryzać i popijać dobrą kawą lub dodawać do deserów jako mały, ale wyrafinowany dodatek. Teraz pora na kino. Czeskie kino, które uwielbiam i które nigdy mnie nie zawiodło. Trafne, mądre, pięknie emocjonalne, nie raz do bólu prawdziwe, ale i do łez rozśmieszające. Ze smakiem deseru(...)kruche i odlane z najlepszej jakości szwajcarskiej czekolady. Znacie już moją słabość do kuchennych gadżetów, a foremka do czekoladowych łyżeczek to jeden z moich ostatnich nabytków. Po dodatkach pora na deser właściwy. Jeden z najbardziej popularnych. Znane chyba wszystkim tiramisu . Jadłam go niezliczoną ilość razy, w wielu wersjach i w wielu miejscach i niemal za każdym razem był
KUCHARNIAtylko ostatnie kaprysy pogody i już niedługo wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców. O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki(...)kolor, smak i ciepło potrawy czynią cuda! Słońce wychodzi nieśmiało zza chmur, a ja nabieram ochoty na deser - może letnie owoce pod chrupiącą kołderką crumble? Kto wie... Teraz jednak pora na risotto i kilka zasad, które decydują o jego właściwym przygotowaniu. Oczywiście kluczowym składnikiem jest ryż, jednak wyłącznie typu arborio , ale także carnaroli , vialone nano lub baldo . To właśnie
KUCHARNIAmiejsce, celebruję chwile na które czekałam. Jedną z nich jest późne popołudnie na tarasie. Światło jest wtedy ciepłe, dojrzałe. Wszystko co "trzeba" i "muszę" mam już za sobą. Nastaje pora na "chcę" i "mam ochotę". I na rozmowy i na milczenie, na wysyp marzeń i beztroskie lenistwo. I na kolację. A jeśli to maj, to znaczy, że przyszła pora
KUCHARNIAznanych już na pamięć linijkach sam zamyka oczy i wysuwa książkę z sennie opadających na kołdrę rąk. Cudowne beztroskie życie w "bezczasie". Pozbawione baterii zegary zatrzymały się w porach tak różnych, że czas odmierza jedynie poranne pragnienie kawy, wilczy głód popołudnia i ilość gwiazd na wieczornym niebie. Jak zwykle o tej porze zniknęły daty i dni tygodnia
KUCHARNIA