por - 13968 przepisów (strona:279/932)

Zupa ziemniaczana z parówkami 547

smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy

Kuchnia Pełna Pasji
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 203

przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka(...)cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej

Kuchcik gotuje
Jak być fit do wiosny? 205

Wiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :) Jak być fit do wiosny? Zrezygnuj z samochodu Zastąp(...)życia! Idź na zakupu kup kilka ubrań i kosmetyków. To będzie taka nagroda za wytrwałość. ;) Jestem ciekawa jak Wy przygotowujecie się na wiosnę? Jak dla mnie to najpiękniejsza pora roku, bo wszystko zaczyna się od początku

Truskawkowa Fiesta
Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 294

łyżka siemienia lnianego; 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia; szczypta soli i pieprzu. Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki czerwonej; 1/2 awokado; 20 g pora; 50 g pieczarek (pokrojonych w plastry i uduszonych na patelni); słodka papryka mielona, pieprz cayenne. Sos: 100g jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 5 listków bazylii; pieprz ziołowy. Zaczynam(...)dość długo na małym ogniu, ponieważ mogą się rozrywać przy przekręcaniu i ciężko odchodzić od dna.            Gotowy naleśnik smaruję sosem, układam plastry awokado, pora pokrojonego w piórka, kilka "pasków" papryki, kurczaka oraz pieczarki. Całość zawijam i gotowe. Najlepiej zawijać ciepłego naleśnika ponieważ może pękać. Ze wszystkich składników wyszły 4 porcje, przy smażeniu dwa pierwsze

Życie na widelcu
Barszcz czerwony 203

czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry(...)małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać

Kuchcik gotuje
Zupa Solianka 182

obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 433

dania, a to mogę zdecydowanie dopisać do listy na niespodziewanych gość. Przygotowanie to ok 25 minut - szybko :) Składniki:   1  cała pierś kurczaka  1 duży por 2 żabki czosnku 70 ml śmietany 18% 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypiorek do posypania(...)przekrajmy tak aby wyszły 4 kotlety, smażymy z obu stron na patelni  ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum,  następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy

Niezły Młynek
Kociołek z soczewicą 151

Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda listonic_name = "Kociołek z soczewicą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla(...)sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić

CoolinarniePL
szybkowar-kacze udka z ziemniakami,porami i fasolką szparagową... 180

majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle z obu stron, przełożyć(...)płynie, czosnku, wody odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie spuścić ciśnienie i otworzyć udka przełożyć

W Mojej Kuchni Lubię
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej(...)woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde

Walijskie Pichcenie
Flaki po Staropolsku 143

SKŁADNIKI: 2 kg flaków wołowych w całości  0,5 kg wołowiny z kością 1/2 dużego selera 1 duża marchew 1 średnia pietruszka 1 cebula  1/2 średniego pora 1 gałka muszkatołowa w całości 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 1,5 łyżki mąki 1 liść laurowy 5 -6 ziarenek ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku(...)WYKONANIE:  Do garnka z wodą wrzucam wołowinę i umyte pokrojone  flaczki w cienkie  i długie paski.Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce warzywnej , cebulę i pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną  wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję liść  laurowy, ziele angielskie, vegetę  i pozostawiam na średnim ogniu pod przykryciem

Gosia gotuje
Goloneczka w galarecie 162

pieprzu  5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka żelatyny      Dodatkowo: ___________________ 3 jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza               Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień  do  ok 3 l garnka. Zalewamy  zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy(...)którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.  Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki i galaretki. Udekorowałam listkami wyciętymi z pora  i plastrami pomarańczy. Było pysznie. Polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Sałatka misz-masz 191

kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju  1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Wykonanie; Na dużym półmisku ułożyć umytą(...)osuszoną sałatę.Na niej naprzemienni układać warzywa...pokrojonego w ósemki pomidora, paprykę w paski, krążki cebuli i pociętego fantazyjnie pora. Poprzekładać warzywa segmentami z mandarynki, liśmii bazylii i pokruszoną mozzarellą.Udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać.Polać sosem sałatkę i odstawić na 5-7 minut, aż smaki się przegryzą. Podawać

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 193

zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Podgrzybki namoczyć(...)przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi

Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 151

kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę(...)dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.  Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki,  pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą w garnku, gdy kasza  zacznie pęcznieć

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania