łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych. No to do roboty :) Gulasz pomidorowy z porem, selerem naciowym i oliwkami (4 osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta
vegetaniebulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra(...)Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy je do zimniej wody i kiedy zaczną się gotować dodajemy resztę warzyw. Aha z ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy
vegetaniepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek(...)por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowakwadrans można przygotować, tak jak ja dziś rano przed pracą, bardzo smaczne zupy. Jak wyżej pisałem sposób na bulion możecie pobrać z wczorajszego przepisu tutaj . Dodatkowo będą potrzebne: -por część biała i zielona, posiekany -masło klarowane łyżeczka -białe wino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki(...)twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba pełnoziarnistego Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski i gorgonzolę. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku (sól nie zawsze
BaRepaskomosa ryżowa u mnie ze sklepu Owocowy Raj bukiet 9 warzyw iglotex szczypta szafranu pieprz ziołowy i sól różowa himalajska olej rydzowy lub oliwa z oliwek dodatkowo u mnie por, czerwona kapusta,cukinia baby- bo lubię ulubione ziarenka Ziołowo Mi ! Od Ziarenkowo Wykonanie dania jest proste, bo danie samo się robi. Na dno mojego garnka grillowego z grubym dnem(...)rozsmarowałam po dnie. Wlałam wody tak aby całe ziarno pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie
Z Kuchni Do Kuchnilewym bocznym pasku! Pasta Jajeczna Gotowa pasta smacznego! Składniki: 5 jajek pół ogórka zielonego 1 łyżeczka masła pęczek szczypiorku 1 cebula dymka lub 1 nieduży por ( tylko część biała) sól oraz pieprz Sos: 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo ( muszą być twarde) i dobrze studzimy. Szczypior siekamy, a cebulkę(...)pora kroimy w kosteczkę/paseczki ( sparzamy wrzątkiem). Ogórka kroimy drobno, i oprószamy solą po 30 min odciskamy wodę z ogórka. Do miseczki dodajemy wszystkie składniki, dodajemy łyżeczkę masła jajka ścieramy na dużym oczku dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie całość mieszamy. Tak siekamy szczypiorek i widzimy ilość masełka. Ogórki kroję w ćwiartki i oprószam solą. Na tym oczku
Sprawdzone przepisy kulinarnezrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki
Amatorka kuchennaSkładniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek 100g zołtego sera 200g szynki (u mnie pomorska, ale może być np. ogonówka itp.) majonez sól, pieprz por 1 puszka ananasa Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. 2. Seler dobrze odsączyć z zalewy. 3. Na dno miski wyłożyć połowę selera i 100g pokrojonej w kostkę szynki. Cienko posmarować(...)łyżeczki). Posypać solą i pieprzem. 4. Jajka obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Połowę przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować majonezem. 5.Do sałatki dodać pół pokrojonej cienko pory, pół puszki odsączonej kukurydzy i pół puszki pokrojonego w mniejsze części ananasa. 6. Wszystkie powyższe warstwy powtórzyć. 7. Na wierzch sałatki zetrzeć ser. 8. Odstawić do lodówki na co najmniej
A Ty Smakuj Mniegrubej, wybierzcie tę, która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji(...)Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie. Gotujemy dalej
W SMAKtylko, że na drugi dzień była chyba jeszcze smaczniejsza. Pycha! Składniki: - 10 dag cielęciny, 2 skrzydełka - 2 pęczki botwinki; - 1 młoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Można dodać zakwasu buraczanego, ale ja nie dodawałam. Podawać z jajkiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.plFlaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie(...)godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy: - 0,5 kg wołowiny na rosół; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki
dom-agi.plpodarunek, a oto przepis z wykorzystaniem tych krewetek dedykowany specjalnie Pani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy(...)kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne; pół szklanki -tymianek -por -oliwa -cebula -masło klarowane, łyżeczka -masło łyżka Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu. Gdy ryż stanie się transparentny podlewamy go winem. Gdy wsiąknie
BaRepasszklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata 1,5 litra bulionu drobiowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 2-3 łyżki śmietany 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a wody z moczenia(...)wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka. 2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie. 3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów. 4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. 5. Podajemy z makaronem
Szefowa kuchniomega-6, natomiast największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność. Składniki: 1 świeża wędzona makrela 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 mały por 1 pomidor szczypta czarnego sezamu do dekoracji Sos 2 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżeczka soku z limonki łyżka miodu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy w kostkę(...)Por kroimy w pół księżyce, zalewamy gorącą wodą aby zmiękła po 2 minutach odcedzamy na sitku Ogórki oraz obraną z ości makrelę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Pokrojone jabłka, ogórki, makrelę i ostudzoną porą wkładamy do miski polewamy sosem delikatnie mieszamy. Dekorujemy pomidorem i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego
kgwjanczewopójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny
BaRepas