por - 13968 przepisów (strona:266/932)

Na tropie belony - Jastarnia 125

mimo że już  wiosna na dobre, powoli budzi się z zimowego letargu i nieśpiesznie przygotowuje na przyjęcie turystów w nowym sezonie. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku nic ciekawego nie może się tu wydarzyć.  Właśnie w maju powinni tu przyjechać  pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych smaków, żeby spróbować świeżej belony, wyjątkowej ryby morskiej, która(...)kręgosłupem.  Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :).   Nie bacząc na pogodę i inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony, bo sezon

SzczyptaSmaQ
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 159

smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki(...)minut, aby „odpoczęło” (lub wkładamy do woreczka i do lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy, dodajemy pokrojony por. Na tarce jarzynowej ścieramy bezpośrednio na patelnię ząbki czosnku (można je pokroić). Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy ok. 2 łyżeczek wody – rozcieramy na pastę – dodajemy do zrumienionej cebuli

mojewypiekiinietylko
Sałatka puszkowa z majonezem 371

idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy   PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy. Do miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy(...)Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych.  Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłodnik Anny B. 112

Podczas odwiedzin u mojej przyjaciółki Anki udało mi się załapać na pyszny chłodnik Nie mogłam nie wziąć przepisu! Składniki: - botwinka - marchewka młoda - pietruszka - por - kostka rosołowa - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce

upichcona
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 226

jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek.  Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów  Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta

Czarnawisienka
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 142

często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;)   Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda   Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew(...)pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić botwinkę na ok. 2 cm kawałki, warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki

Kulinarne Inspiracje
Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie 164

Składniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka  sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu

Gaździnka warzy
Zapiekanka z porami 93

Blueberry Corner by "jagodzianka" Por niestety rzadko jest wykorzystywany w innych daniach niż zupy. A przecież to warzywo jest bardzo smaczne i można je … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z porami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Jak zrobić ogórki małosolne 108

targach pojawiły się już pierwsze gruntowe ogórki, pora więc zabrać się za ich kiszenie.W związku z tym dziś podpowiem Wam jak zrobić ogórki małosolne. Ceny ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ryżowa 206

idzie kolorowa. Łatwa w przygotowaniu. Składniki : 3-4 ogórki konserwowe 4 parówki cienkie - można zastąpić szynką konserwową 4 połówki papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 pomidora pół pora 2 woreczki ryżu 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka ketchupu opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić w krążki.  Ryż ugotować

Garnkowe fanaberie
Wołowina w warzywach 138

Dzisiaj wołowina z warzywami, bardzo smaczne danie. Jak na wołowinę mięso  kruche i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI: 500 g wołowej łopatki 2 marchewki pół pora , biała część 1 cukinia 1 cebula mały kawałek selera olej do smażenia sól , pieprz WYKONANIE: Wołowinę pokroic w plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody. Warzywa obrać. marchewkę, pietruszkę(...)seler pokroic w dużą kostkę. Cebulę i pora pokroić w prążki. Dodać do wołowiny. Dusić na małym ok 1,5 godziny do miękkości mięsa.Doprawić solą i pieprzem  Można podlać woda jeśli wyparuje. Podawać z kaszą

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 187

indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść laurowy -pierz, sól -por część zielona -masło klarowane -sos sojowy Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, redukujemy(...)szczelnie zawijamy nitką. Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, topimy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchew, pietruszkę, ziele angielskie, por i lubczyk. Smażymy chwilkę, podlewamy wodą do wysokości 1/3 rolady i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 70 minut w temperaturze 165 stopni

BaRepas
Zupa pomidorowa 101

każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową.  Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania: Udo zalewamy wodą dodajemy obraną marchewkę ,obrane i pokrojone pora, selera i pietruszkę

Wielki apetyt
Sałatka z kurczakiem 233

sosem czosnkowym. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: filety z piersi kurczaka (opcjonalnie indyka) Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami) kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe kapusta pekińska ser sałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kawałki kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji. Studzimy go i kroimy w kosteczkę(...)Pekinkę siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy sos (majonez+ jogurt+ posiekany czosnek mieszamy za pomocą blendera) i pokrojony ser. Sałatkę podajemy schłodzoną. Co do samego papirusa: Mięso usmażyło się pięknie,było bardzo soczyste i dobrze przyprawione (do sałatki wręcz idealnie). Jestem pewna, że jeszcze

Wielki apetyt
Tortilla z dorszem 101

razem padło na tortillę. Składniki: filet z dorsza jajko 1 łyżeczka mąki sól morska pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia(...)położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana z obu stron ściągamy ją z patelni. Pora i jabłko kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy solą i mieszamy z majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania