królika o wadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu(...)całą noc. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy
My Culinary ArtSkładniki: 1 korpus z kury 500 g wołowiny-szponder 3 l wody 4 średnie marchewki 1 seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które należy zebrać(...)Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem
O kuchni z uczuciemgrochu. Do zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)gotujemy. Obieramy pietruszkę i wrzucamy w całości do garnka z marchewką i selerem. Po ugotowaniu zupy pietruszkę wyrzucam. Gdy warzywa zaczną się gotować, wrzucamy do niego kawałek wypłukanego pora, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę jałowcową. Gdy groch będzie prawie miękki, przelewamy go do garnka z warzywami razem z wodą, w której się gotował. Dorzucamy natkę pietruszki. Pod koniec
Weekendy w domu i ogrodzieSkoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory
Bea(u)ty kitchenuczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków migdałowych śmietana 18% sól natka pietruszki Wykonanie: W garnku gotuję porcję rosołową z marchewką,pietruszką i porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję
Bea(u)ty kitchenmoje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję(...)kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym
Bea(u)ty kitchenPrzygotowanie zajmuje kilka minut i już można delektować się jej smakiem . Jadziu, dziękuję Ci za przepis :) Składniki: 1 puszka ananasów 1 opakowanie ziaren słonecznika 3-4 jajka 2 pory 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 20 dag żółtego sera sól pieprz majonez Wykonanie: Oczyszczonego pora kroje w pół plastry. Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupek.Z papryki usuwam
Bea(u)ty kitchenWigilię, ale także w pozostałe dni roku :) Polecam więc przepis na barszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!! Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu(...)pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam
Bea(u)ty kitchenświątecznym stole. Seler przełamany słodyczą ananasa, czy mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu Wykonanie: Seler, kukurydze i fasolę osaczam na sicie, ananasa osączam kroje(...)kostkę. Jabłka, cebulę oczyszczam, jabłka kroję w kostkę, a pora w talarki. Ugotowane i obrane jajka oraz żółty ser również kroje w kostkę. Wszystko razem mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i łącze z majonezem. Wymieszam i podaję. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenkukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera żółtego (starty na tarce); natka zielonej pietruszki; Wykonanie: Majonez wymieszać ze śmietaną, trochę(...)kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały pozostały majonez; - starty żółty ser; - posiekana natka pietruszki
In my kitchennastępnym razem dodam do składników trochę szyneczki gotowanej. Polecam:) Przepraszam za jakość zdjęć, ale aparat fotograficzny mi wysiadł i czekam, aż dobra dusza mi go naprawi:) Składniki: 1 średni por; 5 plastrów ananasa z puszki; 100 g sera pleśniowego (blu); 1 mała puszka kukurydzy; 200 g szynki gotowanej; mały pęczek koperku zielonego; 1 opakowanie tortellini z mięsem; majonez; sól(...)pieprz; Wykonanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić na sito, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Jasną część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie talarki. Kukurydzę odsączyć, ser, ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Koper drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać schłodzoną
In my kitchenmyślę, że przypadnie do gustu każdemu kto lubi śledzika:) Składniki: 1 cebula; 4-5 płatów śledziowych (u mnie w oleju); 1 winne jabłko; 0,5 puszki groszku zielonego; 1 por; 1 mały jogurt naturalny; 2-3 łyżki śmietany 18%; sól, pieprz; Wykonanie: Śledzie (jeżeli są solone to należy je wcześniej odpowiednio wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę pokroić w krążki(...)sparzyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pora dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony zielony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Na końcu doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku
In my kitchenJeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Pyszny, kremowy i wilgotny ser, a na wierzchu beza orzechowa. Warto ten przepis wypróbować. Jestem pewna, że u mnie na Święta Wielkanocne pojawi się na stole:) A u Was?:) Przepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25
In my kitchenSkładniki: 3 małe pory (biała część) 1 duże jabłko 1 pomarańcza 10 ciemnych winogron 4 łyżki orzeszków pistacjowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka cukru sól pieprz ziołowy Wykonanie: Pory pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, a następnie w paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki
O kuchni z uczuciempoziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak . Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada ciecierzyca. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html Składniki: puszka cieciorki - Bonduelle gotowane na parze 2 małe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej(...)łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze
Symfonia smakowa