por - 13968 przepisów (strona:257/932)

Ryba zapiekana w warzywach 161

zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 duży por 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ok. 50g sera żółtego Ew. sól i pieprz do smaku(...)delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi

Kolorowy Przepisownik
Fasola z warzywami 98

Sycące i pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też kolacja

Milion Smaków
Zapiekanka a'la Savoyard 119

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam wyrazisty, nieco cebulowy smak pora. To niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu

Milion Smaków
Zupa krem ze szparagów 165

zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham(...)posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ

W kuchennym oknie Ewy
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 232

wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać mąką i dokładnie wymieszać

W SMAK
Filet z indyka w warzywach 211

końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 filet z indyka  2 marchewki 1/2 pora 1/4 selera (korzeń) 1 czerwona papryka 2 łyżki sosu sojowego  zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek słodka proszkowana papryka olej do smażenia 2 szklanki wody WYKONANIE Filet z indyka płuczemy, osuszamy(...)wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Fasola z kiełbasą 170

zabiegany, pełen wrażeń dzień po którym sami nie wiecie co ze sobą zrobić.  Składniki 2 szkl. fasoli Jaś  2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy  mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę

Kuchenne aromaty
Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką 219

więc zajadajcie i odpoczywajcie - korzystajcie z dodatkowego wolnego dnia przedłużającego weekend.  Produkty 3 woreczki ryżu 30 dag żółtego sera 30 dag szynki 2 czerwone papryki ogórki kiszone por lub cebula 5 jaj majonez  sól pieprz Sposób Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia. Ser, szynkę, paprykę, ogórka, pora lub cebulę oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki

Kuchenne aromaty
Karp z piekarnika 221

karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna olej do smażenia  2 łyżki masła 1 duży por Sposób  Karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz delikatem, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Układamy na blasze piekarniczej. Skrapiamy olejem, pieczemy z dwóch stron(...)jasnozłoty kolor (około 1 godziny) w 180 st C. Pod koniec pieczenia na kawałeczki karpia układamy plasterki pora i wiórki z masła, zostawiamy do przeparowania

Kuchenne aromaty
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 139

zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy

Szefowa kuchni
Na tropie belony - Jastarnia 183

mimo że już  wiosna na dobre, powoli budzi się z zimowego letargu i nieśpiesznie przygotowuje na przyjęcie turystów w nowym sezonie. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku nic ciekawego nie może się tu wydarzyć.  Właśnie w maju powinni tu przyjechać  pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych smaków, żeby spróbować świeżej belony, wyjątkowej ryby morskiej, która(...)kręgosłupem.  Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :).   Nie bacząc na pogodę i inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony, bo sezon

SzczyptaSmaQ
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 200

smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki(...)minut, aby „odpoczęło” (lub wkładamy do woreczka i do lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy, dodajemy pokrojony por. Na tarce jarzynowej ścieramy bezpośrednio na patelnię ząbki czosnku (można je pokroić). Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy ok. 2 łyżeczek wody – rozcieramy na pastę – dodajemy do zrumienionej cebuli

mojewypiekiinietylko
Sałatka puszkowa z majonezem 402

idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy   PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy. Do miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy(...)Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych.  Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłodnik Anny B. 142

Podczas odwiedzin u mojej przyjaciółki Anki udało mi się załapać na pyszny chłodnik Nie mogłam nie wziąć przepisu! Składniki: - botwinka - marchewka młoda - pietruszka - por - kostka rosołowa - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce

upichcona
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 246

jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek.  Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów  Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta

Czarnawisienka