zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku(...)ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wywar z gotowanych prawdziwków. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w kostkę szalotki, pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek (2 ząbki zostawiamy – dodamy na końcu), oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę
mojewypiekiinietylkoRobię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół(...)włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed podaniem. By surówka była bardziej mokra
Czerwień i błękitMożna ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie: Do gorącego(...)pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju
W poszukiwaniu inspiracjimomentu, gdy zdałam sobie sprawę, że to już czwarty rok, gdy chadzam do tego parku niemal codziennie, a obok rzeczonych krzewów ( drzew...? ) przechodziłam niezliczoną ilość razy, również w porze kwitnienia. I jakoś do tej pory nie uderzyło mnie, że to właśnie on, mój wymarzony i wytęskniony, bez... Po krótkiej chwili zastanowienia nad własną głupotą, czy, będąc nieco dla siebie milszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazał się tort Matki Weganki (z nie istniejącego już niestety bloga, na szczęście przepis zachowałam w formie papierowej), który za pierwszym razem wyszedł mi tak dobrze, że od tej pory nie kombinowałam już z innymi. W oryginale tort był przekładany śmietaną kokosową i owocami, ja zrobiłam w ciągu kilku imprez kilka innych, różnych wersji, za każdym razem jednak bazą był(...)banał - miksujemy 2 kostki Alsana (250 g) z 2 szklankami cukru pudru (2 x 200 g) i już -, natomiast moją modyfikacją jest dodanie do kremu owoców. Do tej pory wypróbowałam trzy wersje i wszystkie uważam za udane: 1. Krem malinowy - mix z koszyczkiem malin, w krem na torcie powkładane całe maliny i borówki amerykańskie 2. Krem mandarynkowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbyć też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu przyprawa uniwersalna typu Vegeta Mięso(...)dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach: marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki por, następnie po około 10 minutach wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką
Rozpustne gotowaniewłoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku Mięso wkładamy(...)łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy przyprawą uniwersalną
Rozpustne gotowanieszybciej się ją robi, czy też szybciej znika. Chyba jednak znika :-) Składniki na pastę jajeczną na kanapki 4 jajka ugotowane na twardo i obrane 3 łyżki drobniutko pokrojonego pora 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajeczka kroimy w kosteczkę (drobniutką), przekładamy do miseczki. Dodajemy por, majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Rozpustne gotowanierosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł :-) 2 liście laurowe po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól przyprawa(...)selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej
Rozpustne gotowaniespróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki(...)kosteczkę. Obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą, żeby nie zrobiły się czarne. Po tych 30 minutach do wywaru dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, por i gotujemy kolejne 20 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany i umyty szczaw. Gdy wszystkie składniki zupy już się ugotują rozpuszczamy mąkę w kilku
Rozpustne gotowanieprzede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 opakowanie barszczu białego w proszku (lub w butelce- jak kto lubi) 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 5 jajek ugotowanych na twardo(...)garnku umieszczamy kiełbaski, dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, dolewamy około 1,5 litra wody i zagotowujemy. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w plasterki, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się
Rozpustne gotowaniepietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżeczka musztardy około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz Wszystkie(...)ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanieresztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta przyprawy 5 smaków sól makaron ryżowy(...)wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. W tym czasie marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Por myjemy i kroimy w plasterki w podobnym rozmiarze jak pozostałe warzywa. Ugotowany wywar przecedzamy, wyrzucając kości, pozostawiając płyn, nie na odwrót :-) Mój wywar ze względu na dużą zawartość podpieczonej skórki
Rozpustne gotowanieŚwietny sposób na przemycenie ryby ;) Polecam!!! Składniki na zupę rybną z warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu(...)słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, pietruszkę, cebulę, por i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 1 litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
Rozpustne gotowanienadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por) 1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół) 1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego) 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 większy ziemniak 1 mała główka młodej kapusty(...)sól pieprz śmietana słodka 2-3 garście umytego szpinaku W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już intensywnie pachną i są zarumienione,wlewamy wywar wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy obranego i pokrojonego
Rozpustne gotowanie