cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele
Życie zamknięte w smakuplanuję. Niemniej w zestawieniu z tym sosem mogłabym zjeść wszystko - nawet gąbkę. PŁUCKA WIEPRZOWE NA KWAŚNO Składniki: - 800 gram płucek wieprzowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula + 300 gram - 1 liść laurowy - 3 ziarna pieprzu czarnego - 40 gram mąki - 40 gram masła - 150 mililitrów śmietanki - ocet - sól - cukier Przygotowanie: Płucka starannie płuczemy i wycinamy(...)nich tchawicę. Marchew, pietruszkę, seler, pora i 1 cebulę myjemy, obieramy, zalewamy gorącą wodę, a następnie zagotowujemy. Wkładamy do garnka płucka, całość solimy, doprawiamy liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, odcedzamy (płyn zostawiamy). Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy zimnym wywarem z gotowania
Życie zamknięte w smakuLIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek pora - 1 cukinia sporych rozmiarów - 3 ząbki czosnku - 150 mililitrów śmietanki słodkiej 18% - garść kiełków rzodkiewki - 1 mały jogurt naturalny - 2 liście laurowe - 3 ziarnka ziela angielskiego - 3 ziarnka(...)pieprzu czarnego - sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy
Życie zamknięte w smakuniej nie ma dużo. Jest za to smacznym urozmaiceniem śniadania. Składniki: Ser typu gouda 100 gram Ser typu maasdamer 100 gram Ser typu morski 100 gram 1 por ( mały lub ½ dużego ) Majonez Pieprz Wykonanie: Sery kroimy w kostkę 1 – 1 ½ cm. Por porządnie myjemy, ( warto przeciąć wzdłuż i można wtedy umyć tak aby nie został piasek ) drobno kroimy. Całość
Smaki Ewygoloneczek dołączyły żeberka. A co z tego wyszło, sami zobaczcie. Składniki: 2 przednie goloneczki 1 ½ kg żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem(...)każdej strony. Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony
Smaki Ewyzbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy przyprawą do ryb, również po wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek(...)pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20 minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg ) 180 o C przez około 30 lub dłużej ( zależnie od wielkości
Smaki Ewywielu ważnych składników. Zresztą co tu dużo mówić. Dzisiaj prezentuję surówkę z marchewki, to pewnie też klasyka wśród surówek, zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek pora ( ok.10 -15 cm ) 1 jabłko Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru Sok z cytryny ( do skropienia jabłka ) 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce(...)małych oczkach. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pora kroimy wzdłuż, w ten sposób jesteśmy w stanie porządnie go umyć, umytego kroimy w plasterki. Do całości dodajemy szczyptę soli, cukier i jogurt. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyrewelacyjny pomysł. Koniecznie go kiedyś wypróbujcie, bo warto. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka ( będzie bardziej delikatne ) Sól Pieprz chili mielone 100 gram boczku wędzonego Ok 5 cm pora Kilka pieczarek marynowanych Ok 3 kawałków marynowanej papryki Ser typu mozzarella lub gouda Olej Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Na rozgrzanej patelni z niewielką(...)masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony boczek razem z posiekanym porem. Wykładamy na omleta. Pieczarki i paprykę kroimy na mniejsze kawałki i również układamy na omlecie. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Kroimy jak pizzę
Smaki EwyDzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru Sól Pieprz natka pietruszki kwaśna(...)śmietana Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu
Smaki Ewydanie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około(...)minut. Warzywa obieramy i razem z porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku ( z możliwością podsmażania ), podsmażamy boczek, po chwili dodajemy kapustę i warzywa. Całość solimy i przesmażamy razem z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również
Smaki Ewysłyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Maggi 2 ząbki czosnku Wykonanie: Boczek(...)kroimy na mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy
Smaki Ewyparze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa się surowego mięsa zamiast, jak u nas, ugotowanego. Pierożki są tak smaczne, że niektórzy potrafią zjeść za jednym podejściem nawet kilkadziesiąt sztuk! Bambusowy koszyk(...)ciasto dalej, aż będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką
Smakowity Blog Kulinarnychoć robiąc to danie po raz pierwszy wcale nie planowałem przyrządzenia frittaty, to tak jakoś wyszło Omlet wg tego przepisu nadaje się w zasadzie na przekąskę o każdej porze dnia. W dużej mierze za sprawą dodatku mięsa może okazać się też całkiem sycący – zwłaszcza jeśli podamy go z jakimś nawet lekkim pieczywem. Z drugiej strony nie będzie też ciężkostrawny(...)mielonym mięsem 2015-08-18 21:24:17 Sycący, ale lekkostrawny omlet z papryką, pomidorami i mieloną szynką wieprzową. Pożywna i łatwa do przyrządzenia przekąska dobra o każdej porze dnia. Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 1/2 małej zielonej papryki (100g) 1/2 małej czerwonej papryki (100g) 1 mały pomidor (120g) 1/2 małej czerwonej cebuli (60g) 100g mielonego
Kulinarna Pokusaprzepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka(...)mielonego kminku po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka
Czerwień i błękitosoby) 200 g kukurydzy z puszki 4 łyżeczki śmietanki 10% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki remulady duńskiej od Folwark sól i pieprz do smaku około 1/2 łyżki posiekanej pory około 1/3 łyżki oliwy z oliwek makaron spaghetti Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt oraz 2 łyżki remulady duńskiej. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (około(...)uznamy, że sos jest mało doprawiony możemy dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Ugotowany makaron spaghetti nakładamy na talerze. Na wierzch nakładamy odpowiednią ilość kukurydzianego sosu. Posypujemy całość posiekanym porem i opcjonalnie kilkoma całymi ziarnami kukurydzy. Od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszki