przykrywamy tak aby została luka, która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy. Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty z koperkiem tak więc, zaczynamy; kapustę obieramy z pierwszych liści, chyba że przemiła Pani zrobiła to za nas w sklepie, rozcinamy ją na pół, potem(...)grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą. Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę soli, nadeszła najwyższa pora, tak więc Panie i Panowie, solimy! Wszystko nabrało już smaku i aromatu. jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej to przypomnę, fajnie by do tego było zjeść ziemniaczki spokojnie sos potrzebuje
Kuba Gotujezależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy(...)paprykę skórką do dołu i wkładamy do piekarnika na około 20-30 min. Paprykę po upieczeniu wrzucamy do miski, którą przykrywamy i zostawiamy paprykę do przestygnięcia. Najwyższa pora zblendować nasz krem i finalnie doprawić, tak więc sami ocenicie po spróbowaniu czego mu brakuje, pamiętajcie, że nie może on być zbyt pikantny ani też przesolony. Na koniec prażymy pestki dyni
Kuba GotujeSkładniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki(...)Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy z musztardą. Por kroimy w cieniutkie paseczki. Pietruszkę siekamy drobniutko, wszystko dodajemy do pokrojonych warzyw w misce, łącznie z groszkiem. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem świeżo mielonym. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Wykładamy na miseczkę dekorujemy według uznania
kgwjanczewomacie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni Składniki: - ćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe Składniki(...)porcje. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i 1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy
Kuchenne WariacjeSkładniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie(...)tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków (krótsze uzupełnimy kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut
mojewypiekiinietylkoszklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej Nadzienie - 40 dag mięsa z obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić(...)chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki
W królestwie smaków Beatylaurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec, następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę podzieloną w cząstki. Całość smażymy przez 5-7 minut a później zalewamy odlanym wywarem. Doprawiamy pozostałym lubczykiem, pieprzem ziołowym, cukrem, kurkumą, słodką papryką, oraz sporą ilością
Miód i pieprzciągu dnia. Dla każdego porcja oznacza coś innego, dlatego przyjmijcie to jako wartość orientacyjną. Składniki (2 porcje): 100 g makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (2 szklanki przed ugotowaniem) kawałek pora, ok. 50 g 50 g kukurydzy z puszki 80 g ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej (4 łyżki) 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 łyżeczka (5 g) oleju nierafinowanego przyprawy - sól, pieprz(...)twardo 2. Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia 3. Do pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj. 4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 366 kcal
Powiedz dietom nieZbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj. Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno
Moja smaczna kuchniaSkładniki: kapusta pekińska 2 pomidory 1 ogórek 1 duża marchewka 10 rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy por biała część 1/2 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż, drobno poszatkować, przełożyć do miski. Marchewkę i ogórka obrać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie pół krążki, marchewkę zetrzeć
magiczna kuchnia Kasiskładnikach znajdujących się w lodówce i nienależących do Ciebie. Ale jak wolisz) mięso z kurczaka(użyłam udka,na piersi będzie chudsza zupka) pęczek włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kie(...)mięso pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek
Fiolka w kuchnidziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej(...)Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi – lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość mieszamy. Podajemy, jak kto lubi - można z lodówki – schłodzoną. W zasadzie
mojewypiekiinietylkoDobiega końca ostatni weekend lata, zaniedługo nadejdzie kalendarzowa jesień, dzień staje się krótszy. Po tradycyjnym niedzielnym obiedzie przyszła pora na deser, ale on nie był już taki zwyczajny, codzienny, zwykły. Nie sądziłam, że połączenie waniliowej chałwy z bananami jest tak smaczne! To deser królewski, na specjalne okazje i symbol kończącego się lata, po produkty dostałam prosto z Grecji. Każda(...)pora roku ma swój urok, gorące dania jednogarnkowe, rozgrzewające herbaty, to wszystko i o wiele więcej będzie na blogu! Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Składniki: 1 śliwka 1/2 świeżej brzoskiwini 1/2 banana 2 łyżeczki zielonych winogron 2 plasterki waniliowej chałwy 2 łyżeczki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym Przygotowanie: Z brzoskiwini i śliwki usuwamy pestkę i kroimy
Moja smaczna kuchniacieście kryją się warstwy: mangowo-imbirowej galaretki, musu z mango i czekoladowy krem. Energetyczne i aromatyczne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Nadchodząca pora jesienno-zimowa i sezon na przeziębienia i grypę skłania do wykorzystywania imbiru w ciastach. Imbir, cudowny specyfik rozgrzewający pomaga w uodpornieniu się na wszelkie choroby. Wzmacnia, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewa. Imbir to jeden z kilku najczęściej stosowany(...)smakiem imbiru. No i ten piękny kolor cudnie współgra z kolorem czekoladowego ciasta. Takie ciasto również sprawdzi się za niedługo na świątecznym stole. Miąższ z mango można do tej pory zamrozić sobie w lodówce lub nawet zapeklować. W sprzedaży można również dostać gotowe puree z mango. SKŁADNIKI na mus z mango: 300 ml śmietanki kremówki 30% 225 g miąższu
Sztuka gotowania w/g Samirylunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść sałaty Rzodkiewka Kilka kawałków papryki Dodatkowo owoce - np. banan(...)rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz ok. 35 minut
Powiedz dietom nie