trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem(...)minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnatką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy
SMYKWKUCHNIserca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca
Gotowanie jest łatwekarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić mięso w paseczki, cebulę i paprykę również w paseczki. w wooku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać
Gotowanie jest łatweżeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę
Gotowanie jest łatwenieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku(...)wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem. Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę
Gotowanie jest łatwepodgrzybków 3 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli 2 listki pora natka selera 150 ml śmietany 1 łyżka smalcu ze skwarkami sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano Podgrzybki oczyścić przekroić i ugotować, ok 10 min . Odcedzić. Do garnka wlać ok 1 l wody, zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, następnie cebulę , por , seler i grzyby . Dodać przyprawy
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego pół łyżeczki kolendry SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać
Gotowanie jest łatwedanie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem(...)boczku ułożyć ósemki jabłek i pora. Piec w temp ok 180 st przez
Gotowanie jest łatweserduszek drobiowych 1 szkl pęczaku 3 szkl rosołu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g pora 2 ząbki czosnku pół papryczki chili sól pieprz pieprz ziołowy oregano lubczyk natka pietruszki tłuszcz do smażenia Serduszka umyć, oczyścić, przekroić na pół. W rondlu do duszenia przysmażyć cebulę i czosnek, włożyć serduszka i dusić we własnym sosie aż zupełnie odparuje płyn. Wtedy podlać(...)szklankami rosołu, wsypać kaszę, dodać pokrojoną paprykę i pora oraz drobniutko posiekane chili i przyprawy do smaku, Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dolewać rosołu i w razie potrzeby jeszcze wody by pęczotto nie było suche a kleiste. Na koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwebiałych cienkich kiełbasek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 por sól pieprz papryka 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody suszona papryka suszone ogórki sól pieprz 1 łyżka smalcu ze skwarkami Kaszę wsypać do wody, dodać przyprawy i tłuszcz , gotować aż wchłonie całą wodę. Przykryć i pozostawić na ok pół godziny. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół , zwinąć w ślimaczki(...)spiąć szpikulcem lub wykałaczką. na patelnie rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną cebulę i po chwili dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pora również rozdrobnionego. Podsmażyć na drugiej patelni kiełbaski. Warzywa poddusić ok 10 min, podlać odrobiną rosołu. Na warzywach ułożyć kiełbaski i smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Podawać porcje kaszy razem z kiełbaskami i warzywami
Gotowanie jest łatweszynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki(...)drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty
Gotowanie jest łatwegolonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki(...)przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz
Gotowanie jest łatwekurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; Gałązka lubczyku - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól(...)lubczyku umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito. Marchewki ugotowane i wyjęte
Gospodyni Miejskazadowolony. Myślę, że jest bardzo łatwa do wykonania i nie droga. Sałatka Z Wędzonej Makreli Składniki: 1 Makrela Wędzona 3 Jajka Gotowane 6 Ogórków Konserwowych Pół Pora Pół Cebuli 10 dag Sera Żółtego 2 Łyżki Jogurtu Naturalnego 1 Łyżka Majonezu Sól i Pieprz Sposób Przygotowania: Makrelę rozdrabniam i sprawdzam czy nie ma ości Jajka,Ogórki,Cebulę(...)kroję w kostkę Pora kroję drobno Ser trę na grubych oczkach Do sałatki dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy Wszystko mieszam SMACZNEGO
Gotowanie Patki