zwiększa się jej przyswajalność. Składniki: - 600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca(...)sól i pieprz do smaku Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę, dodajemy namoczone dzień wcześniej fasole (razem z wodą), na to wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por i seler naciowy. Następną warstwę stanowią ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, przekrojone na połówki. Dokładamy liście laurowe i ziela angielskie, posypujemy roztartymi w dłoniach 3 łyżkami majeranku
Smaczne ZdroweBardzo smaczne połączenie ziemniaków i śledzi. Składniki: -8-10 ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków -4 płaty śledzi matias -4 średnie kiszone ogórki -kawałek pora -200 ml gęstego jogurtu naturalnego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę i osuszamy. Wystudzone, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy na drobno. W kostkę
Maminek kulinarnyCzasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki 100 g wędzonego boczku 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszy jaglanej natka pietruszki kminek mielony sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw
R'n'G Kitchenzmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło do posmarowania foremki Pstrągi dokładnie myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ja nie obcinałam głów ani płetw(...)możecie to zrobić. Nacieramy dokładnie solą z każdej strony i pieprzem. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjnie mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Superfood na co dzień” . Pyszny kurczak cacciatore w aromatycznym sosie Składniki: - 1 mała cebula - 1 por - 2 ząbki czosnku - 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina(...)rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe i szynkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: 1,20 kg królika 200 gram małych pieczarek 1 niezbyt duży por pokrojony w plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki 3 niezbyt duże cebule obrane i przekrojone na 4 części 2,5 szklanki bulionu 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 70 g masła oliwa(...)Kawałki królika oprószyłam solą, pieprzem, podsmażyłam na oliwie z oliwek. Ćwiartki ziemniaków oprószyłam solą i czerwoną papryką, podsmażyłam na maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę, cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę
Darcia w kuchnipyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię. Składniki: mostek cielęcy 400-500 g seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g marchew 3 szt ziemniaki 5 szt buraczki 300 g starte na wiórka sól do smaku cukier do smaku pieprz biały do smaku czosnek 3 ząbki z mielony(...)Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy
Różowa kuchnialekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy(...)małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniawieprzowej 1 papryka czerwona 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy pięciu smaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 biała część pora 2 cm imbiru 2 zielone cebulki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki(...)lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni
Kuchnia na wzgórzuplasterkami czosnku . Składniki: schab 1,1/2 kg czosnek 3 ząbki sól do smaku pieprz biały mielony do smaku 2 łyżeczki czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki Dodatkowo: por zielona część 4 listki Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem, majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Nacinamy schab w poprzek(...)kawałek i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Schab wkładamy do rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy na godzinę w lodowce w tym rękawie. Po godzinie wkładamy do naczynia żaroodpornego i do pieca wkładamy, pieczemy 1 .1/2 godziny w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami z wody pokrojony w plastry
Różowa kuchniaSkładniki: 1 duży por 2 gruszki 1 wężowy ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 opakowania sosu do sałatek (koperkowo-ziołowy) Sposób przygotowania : Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Łączymy z sosem
Pobite gary Barbaryjesteśmy syci przez długie godziny :)) Składniki: 1 wor eczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur 3 ugotowane jajka mała puszka kukurydzy (200g) 3 ogórki konserwowe 200g szynki konserwowej biała część 1 pora sól pieprz majonez szczypiorek Wykonanie: Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku
Walijskie Pichcenieżałuję,bo przypomniałam sobie jaka ona smaczna.Jeśli i u Was nie gościła długo skorzystajcie z mojego przepisu,będzie mi niezmiernie miło. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego duży por+ groszek + kukurydza 6-7 plastrów ananasa z puszki 30 dag szynki 3-4 jajka 1 jabłko majonez Seler,groszek,kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.Jabłko,por,ugotowane jajka
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek konserwowy, 3-4 sztuki jajka, 3 sztuki majonez, 150g śmietana 12%, 150g sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w mundurkach do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Por płukamy. Jajka gotujemy na twardo
Gotowanie moimi oczamiJest ulubioną zupą mojego syna Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 30- 40 dag pieczarek Średni por 2-3 serki topione w kostce Holland 2 kostki rosołowe 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l. wody., dodajemy kostki rosołowe, gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się(...)wody. Mięso mielone podsmażamy na patelni, wsypujemy do gotujących się pieczarek. Po 15 minutach dodajemy pokrojony por, serki topione i zioła prowansalskie. Mieszamy co jakiś czas żeby serek się rozpuścił. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Darcia w kuchni