por - 13968 przepisów (strona:232/932)

Kasza gryczana z warzywami. 263

upieczone buraki .Ja dokładam je do piekarnika kiedy piecze się ciasto i dodaje potem do obiadów . Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 buraczek ,średni ,upieczony wcześniej w piekarniku kawałek pora pół cukinii kalafior ,kroimy na plastry mała cebulka sól ,pieprz ,ulubione zioła ,oliwa Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (dwie szklanki wody!) i gotujemy 15 minut na niewielkim ogniu.Jeśli(...)zeszklić na odrobinie oliwy ,dodać pokrojonego buraczka ,doprawić solą ,pieprzem ,ziołami i dodać kaszę ,wymieszać . Na oddzielnej patelni obsmażyć z dwóch stron kalafior skropiony delikatnie oliwą ,dodać cukinię i pora i jeszcze chwilkę smażyć wszystko razem przez około 5 minut .Warzywa mają pozostać jędrne .Doprawić .Smacznego

Ladylaura.
Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami 148

kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.   Życzę smacznego! Składniki: 4 – 5 ziemniaków sałatkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, jasna część 1 pora, ½ słodkiej papryki, 1 puszka kukurydzy, słoiczek marynowanych grzybków ( u mnie prawdziwki) 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę umyć i ugotować(...)mundurkach. Odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem na sicie. Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Nie tylko w kuchni
Delikatna sałatka ze śledziem i ananasem 174

bardzo smaczną, a zarazem prostą propozycję sałatkową tej rybki :) Składniki: 400 g płatów śledzia w oleju, 1/2 puszki ananasa, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, jasna część z średniej wielkości pora, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól,  pieprz,  świeży tymianek Sposób przygotowania: Ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Por  pokroić w krążki i przelać wrzątkiem

Nie tylko w kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 170

sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego(...)garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem

Nie tylko w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 177

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić(...)włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztłuczone schabowe

Nie tylko w kuchni
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 189

jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną(...)dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić

Nie tylko w kuchni
Małże / mule świeże – duszone w winie 124

domu miłośników nie brakuje. Małże udały się jak zwykle dobrze, a może nawet i lepiej. Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szklanki białego wina półwytrawnego Biała część z jednego pora 1 zielona papryka 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki a pietruszkę siekamy. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy winem

Smaki Ewy
Rosół z makaronem 222

send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w talarki. Pora

Życie zamknięte w smaku
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 140

przykrywamy tak aby została luka, która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy.  Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty z koperkiem tak więc, zaczynamy; kapustę obieramy z pierwszych liści, chyba że przemiła Pani zrobiła to za nas w sklepie, rozcinamy ją na pół, potem(...)grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą.  Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę soli, nadeszła najwyższa pora, tak więc Panie i Panowie, solimy!  Wszystko nabrało już smaku i aromatu. jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej to przypomnę, fajnie by do tego było zjeść ziemniaczki spokojnie sos potrzebuje

Kuba Gotuje
Krem z dyni 192

zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy(...)paprykę skórką do dołu i wkładamy do piekarnika na około 20-30 min. Paprykę po upieczeniu wrzucamy do miski, którą przykrywamy i zostawiamy paprykę do przestygnięcia. Najwyższa pora zblendować nasz krem i finalnie doprawić, tak więc sami ocenicie po spróbowaniu czego mu brakuje, pamiętajcie, że nie może on być zbyt pikantny ani też przesolony. Na koniec prażymy pestki dyni

Kuba Gotuje
Sałatka jarzynowa 139

Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki(...)Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy z musztardą.  Por kroimy w cieniutkie paseczki. Pietruszkę siekamy drobniutko, wszystko dodajemy do pokrojonych warzyw w misce, łącznie z groszkiem.   Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem świeżo mielonym. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Wykładamy na miseczkę dekorujemy według uznania

kgwjanczewo
Zupa ogórkowa 167

macie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni Składniki: - ćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe Składniki(...)porcje. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i 1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy

Kuchenne Wariacje
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 177

Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta   Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie(...)tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków (krótsze uzupełnimy kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut

mojewypiekiinietylko
Naleśniki z mięsem i grzybami 196

szklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej Nadzienie - 40 dag mięsa z obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać  2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić(...)chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
domowa kostka rosołowa 227

laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec,  następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną  pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę podzieloną w cząstki. Całość smażymy przez 5-7 minut a później zalewamy odlanym wywarem. Doprawiamy pozostałym lubczykiem, pieprzem ziołowym, cukrem, kurkumą, słodką papryką, oraz sporą ilością

Miód i pieprz