por - 13968 przepisów (strona:228/932)

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 236

innego ulubionego 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania) 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula kawałek białej części pora 1 marchewka 4-6 szt. pieczarek 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 l bulionu Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili(...)naszej królowej kaszy. Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie. Będzie się wówczas krócej gotować. Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam plasterki pora i starty czosnek. Lekko posoliłam.  Następnie wrzuciłam plasterki marchewki  i kawałki czerwonej papryki.  Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana

potrawyregionalne
Krupnik z brokułem 181

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar (może być dowolne) około 3/4 szklanki pęczaku   300g brokuła 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz

Di gotuje
Surówka porowa ze śliwką 143

Zdrowa, smaczna i idealna na trawienie surówka. Składniki: 3 pory 20 dag śliwek węgierek 2 łyżki majonezu sól do smaku Wykonanie: Pory oczyścić i pokroić. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki. Następnie połączyć składniki, posolić do smaku, wymieszać z majonezem. Jest to szybka w wykonaniu i smaczna surówka

Tradycyjna Kuchnia
sałatka z jabłka i pora 116

sałatka nie była mdła dodałam do  niej jabłko. Dzięki niemu stała się chrupiąca i lekko kwaśna.  Składniki: 1 por 1 niezbyt słodkie jabłko 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz sól Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka z marchewki ze śmietaną 167

surówka najlepiej smakuje jako dodatek do smażonej ryby. Jest lekko ostra i bardzo soczysta.  Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 jabłko kawałek pora 2 łyżki śmietany 1-2 łyżeczki chrzanu szczypta soli szczypta cukru Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko i seler zetrzeć na grubszych oczkach. Pora pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
modra surówka z kukurydzą 184

Przeważnie łączę składniki, które akurat mam w domu i zawsze wychodzi coś pysznego a przede wszystkim zdrowego. Bez surówki nie wyobrażam sobie obiadu.  Składniki: ćwiartka czerwonej kapusty 1/2 pora (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 jabłko łyżka majonezu łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Kapustę zeszatkować drobno. Pora pokroić w plasterki, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. Kukurydzę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 169

czosnkowym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna część) kilka pomidorków koktajlowych 1 filet z kurczaka 100 g chudego boczku 1/2 czerwonej cebuli 2 kulki mozzarelli po 125 g każda 2 papryczki pepperoni 3 łyżki ketchupu łyżka(...)papryka oregano Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka kurczakowa z porem 163

Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia.  Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju. Fasolę(...)kukurydzę odsączyć. Papryki pokroić drobno. Pora pokroić w plasterki, zalać je wrzątkiem i po chwili odsączyć. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Odstawić na godzinę aby smaki się połączył

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rozgrzewająca zupa cebulowa 181

zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość wędzona (lub inna chuda wędzonka) 2 marchewki korzeń i natka pietruszki kawałek selera 1/2 białej części pora 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz łyżka oleju grzanki Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera(...)zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 251

pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek lub inna wędzonka (2-3 plastry) - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 4 kulki ziela angielskiego(...)himalajska) i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - natka pietruszki Boczek lub inną wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć  na łyżce oleju kokosowego. Dorzucić warzywa (marchew, pietruszkę, por i seler naciowy) pokrojone w kostkę, zalać wodą, dodać bulion (gdy dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec

Smaczne Zdrowe
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 216

Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde(...)gołąbki ;) Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy zawartość patelni

Czerwona Porzeczka
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 260

trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem(...)minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 258

natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por  - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy

SMYKWKUCHNI
Serca wieprzowe w potrawce 190

serca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca

Gotowanie jest łatwe
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 192

karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić mięso w paseczki, cebulę i paprykę również w paseczki. w wooku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać

Gotowanie jest łatwe