por - 13968 przepisów (strona:224/932)

Penne w sosie porowym z grillowanym kurczakiem 123

Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz  - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia - sól - pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu(...)odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym na rumiano. 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy drobno pokrojony czosnek, cebulę i pora. Podsmażone warzywa zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku, łączymy z wodą zostawioną przy odcedzaniu i dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kroimy w plastry kurczaka

Apetyczna babeczka
Zupa z czerwonej soczewicy 166

zupy Zupa z czerwonej soczewicy - przepis: Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180 g) 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1/4 większego lub 1/2 mniejszego selera biała część pora 1 duża lub 2 małe cebule 1 puszka pomidorów mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu(...)proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno por. Pietruszkę, seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, Vegetę, liście laurowe, kminek, tymianek, estragon

Moje Qulinaria
Domowy wigilijny barszcz - przepis 223

SKŁADNIKI : buraki 1kg  marchew 3 szt  seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt  cebula 2 szt  imbir ok 3-4 centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy 3-4 pędy  grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść  konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu(...)zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy, por dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i opalamy ją na ogniu, nada to słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą, za każdym razem myjąc ją, aby ponownie nie wprowadzać

Basia w kuchni
Jarmark świąteczny na Rynku Głównym w Krakowie 132

kiedy zrobi się ciemno, bo wtedy atmosfera na Jarmarku świątecznym jest wspaniała, w powietrzu unoszą się dobrze znane mi zapachy polskich potraw i aromat najlepszego grzańca jaki do tej pory piłam. Wokoło ludzie z całego świata, ale wyjątkowo często słyszałam język włoski. Najpiękniejsza choinka, świąteczne pierniczki, sery, prezenty dla najbliższych, a wszystko to w samym sercu miasta! Kraków jest magiczny(...)zwłaszcza przed świętami, ale już dawno zakochałam się w tym mieście, staram się odwiedzać je o każdej porze roku

Moja smaczna kuchnia
Krupnik z pęczakiem 161

Można ją jeść także z kawałkami mięsa.   (Wikipedia)   mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie(...)można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.) Do zupy dodałam mięso, z którego

Di gotuje
Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem 193

wędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina pora - 2 łyżki oleju kokosowego Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż  małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę(...)startym imbirem,pieprzem i szczyptą soli. Dodaj  buraczki a gdy  składniki się połączą wyłącz gaz i dodaj sok z cytryny. Wyłóż wszystko na talerz, udekoruj odrobiną pokrojonego pora. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 205

ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki . Końcowe przygotowanie wieprzowiny duszonej z jarzynami : Na dużej patelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły

Uwaga Babcia Gotuje
Uszka z grzybami - Danie wigilijne 153

mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony  pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju    Wykonanie ciasta na pierogi : Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy(...)kółka. Farsz: Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej

Różowa kuchnia
Sałatka paprykowo-serowa z winogronem 145

uwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem. 1 papryka czerwona (średnia) 1 papryka żółta (średnia) 100g zielonego winogronu (najlepiej bezpestkowego) 70g żółtego sera 10-12 cm białej części pora Dodatkowo: 2 łyżki majonezu (można połączyć z jogurtem naturalnym) sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Opcjonalnie: szczypiorek świeża natka pietruszki Obie papryki i ser pokroić w drobną kostkę. Winogron (bez pestek(...)pokroić na 4 części a pora w półplasterki.   Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. (Dodałam również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.)  Sałatkę schłodzić w lodówce, aby całość "się przegryzła

Di gotuje
RYBNA ZUPA Z PULPETAMI 177

rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek(...)Wykonanie:  Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie

Walijskie Pichcenie
Sałatka z makaronu gryczanego z tuńczykiem 302

dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od  Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od  Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo mielony pieprz biały od  Rafex Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem  oleju według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę(...)tuńczyka odsączamy z zalewy, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem świeżo zmielonym, delikatnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa porowo-koperkowa 452

zawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory  1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać(...)zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić na oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Pieczone warzywa z kasztanami 114

najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników. Składniki (4 porcje): 1 pietruszka 1 por 2 marchewki 200 g obranych kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni(...)Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce. 3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. 5. Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem. 6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące

Powiedz dietom nie
Beata Pawlikowska Szczęśliwe garnki od Edipresse Polska S.A. 104

gotowanie, tak by było szybko, zdrowo, a przede wszystkim pysznie. Na co dzień preferuje gotowanie zgodne z zasadą pięciu przemian. Zasada jest prosta, tak jak rok dzieli się na pory roku, tak ludzki organizm przyswaja pewne produkty. Każda z książek napisana jest prosto, zwięźle i na temat. Składniki używane przez Beatę są dostępne o każdej porze roku, więc nie będzie

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania