kiedy zrobi się ciemno, bo wtedy atmosfera na Jarmarku świątecznym jest wspaniała, w powietrzu unoszą się dobrze znane mi zapachy polskich potraw i aromat najlepszego grzańca jaki do tej pory piłam. Wokoło ludzie z całego świata, ale wyjątkowo często słyszałam język włoski. Najpiękniejsza choinka, świąteczne pierniczki, sery, prezenty dla najbliższych, a wszystko to w samym sercu miasta! Kraków jest magiczny(...)zwłaszcza przed świętami, ale już dawno zakochałam się w tym mieście, staram się odwiedzać je o każdej porze roku
Moja smaczna kuchniaMożna ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie(...)można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.) Do zupy dodałam mięso, z którego
Di gotujewędzona makrela - mała puszka groszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina pora - 2 łyżki oleju kokosowego Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę(...)startym imbirem,pieprzem i szczyptą soli. Dodaj buraczki a gdy składniki się połączą wyłącz gaz i dodaj sok z cytryny. Wyłóż wszystko na talerz, udekoruj odrobiną pokrojonego pora. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki . Końcowe przygotowanie wieprzowiny duszonej z jarzynami : Na dużej patelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły
Uwaga Babcia Gotujebiałka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety. Czego potrzebujemy? - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego - 1 cebula - pół pora (białej części) - 1 czerwona papryka - 3 marchewki - 500 ml bulionu - ząbek czosnku - chilli - słodka papryka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w bulionie przez około 7 minut. Pilnujemy(...)się nie rozgotowała. 2. Cebulę i pora kroimy, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy je na patelnię. 4. Paprykę kroimy w niewielkie paski i dodajemy na patelnię do reszty składników. 5. Podduszamy do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Dodajemy passatę. 6. Przyprawiamy do smaku
two broke sistersmąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju Wykonanie ciasta na pierogi : Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy(...)kółka. Farsz: Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej
Różowa kuchniauwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem. 1 papryka czerwona (średnia) 1 papryka żółta (średnia) 100g zielonego winogronu (najlepiej bezpestkowego) 70g żółtego sera 10-12 cm białej części pora Dodatkowo: 2 łyżki majonezu (można połączyć z jogurtem naturalnym) sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę) Opcjonalnie: szczypiorek świeża natka pietruszki Obie papryki i ser pokroić w drobną kostkę. Winogron (bez pestek(...)pokroić na 4 części a pora w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. (Dodałam również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.) Sałatkę schłodzić w lodówce, aby całość "się przegryzła
Di gotujerybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek(...)Wykonanie: Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie
Walijskie Pichceniedodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo mielony pieprz biały od Rafex Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę(...)tuńczyka odsączamy z zalewy, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem świeżo zmielonym, delikatnie mieszamy
Bajeczna Kuchniazawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory 1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać(...)zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić na oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenienajlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników. Składniki (4 porcje): 1 pietruszka 1 por 2 marchewki 200 g obranych kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni(...)Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce. 3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. 5. Dodaj do warzyw obrane i pokrojone kasztany, na to połóż posiekaną kapustę i zalej bulionem. 6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące
Powiedz dietom niegotowanie, tak by było szybko, zdrowo, a przede wszystkim pysznie. Na co dzień preferuje gotowanie zgodne z zasadą pięciu przemian. Zasada jest prosta, tak jak rok dzieli się na pory roku, tak ludzki organizm przyswaja pewne produkty. Każda z książek napisana jest prosto, zwięźle i na temat. Składniki używane przez Beatę są dostępne o każdej porze roku, więc nie będzie
R'n'G Kitchenkasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy w wodze, w której się(...)zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze ok 8 minut. Warzywa dorzucamy do gotującej się fasoli i gotujemy na wolnym ogniu
Dzieje kuchennej Wiewiórymarchewki. Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek selera 40 dag kapusty 5 marchewek 40 dag ziemniaków ząbek czosnku Wykonanie: Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody(...)zmniejszamy gaz, zbieramy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę. Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę. Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta
Smak mojego domu