szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem kieleckim curry ,który wzbogaci smak i nada fajne żółtego koloru. Składniki: 5 jajek 10 cm białej części z pora 2-3 plasterki szynki wieprzowej 1 łyżka sos kielecki curry 2-3 łyżki majonez kielecki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki, zimne zetrzeć(...)tarce na dużych oczkach. Por przekroić wzdłuż i cieniutko pokroić. Szynkę pokroić w słupki. Wszystko przełożyć do naczynia dodać sos curry, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeczego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka(...)pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski, fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem
Pan i Pani Smith w kuchniszybkie i smaczne danie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy(...)wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki
R'n'G Kitchenaromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3-4 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody(...)łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy
Symfonia smakowajest żywa. Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić. Składniki: kilogram muli 250-300 ml białego wytrawnego wina ( w zależności od ilości muli) 1 szt.cebuli kawałek białej części pora 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam
potrawyregionalnełyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam je na patelni. Starłam na tarce o grubych oczkach marchewkę,pietruszkę i kawałek(...)cebulą i czosnkiem do zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również
potrawyregionalnekażdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :) Polecam dziś zupkę a w głównej roli zaprezentuje się kalafior . Składniki: 2-3 szt. kurzych skrzydełek marchew,pietruszka,por,seler kalafior (ilość zależy od was) 3-4 ziemniaki ziele angielskie,liscie laurowe sól.pieprz śmietana do zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki(...)selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka. Kalafiora podzieliłam na małe części. I dodałam do zupy. Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku. Do miski wlałam zupkę
potrawyregionalnedlaczego? Jest to przecież jedna z niewielu sałatek w której można znaleźć tyle składników naraz. Samo zdrowie! Składniki: ugotowana pietruszka ugotowany seler ugotowana marchew kawałek białej części pora kukurydza konserwowa groszek (ja nie dodałam) ogórek kiszony ugotowane jajka jabłko majonez/jogurt musztarda dijon sól pieprz Ilość składników zależy od ilości sałatki. Dodawałam kolejno,drobno pokrojone: pietruszkę i seler marchewkę(...)pora kukurydzę konserwową ogórek kiszony (obrany ze skórki) jajka jabłko Składniki wymieszałam. Dodałam sól,pieprz,łyżkę musztardy dijon, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu bałkańskiego. Sałatka gotowa, idealnie pasująca do kanapek. Nie tylko od od święta a wręcz na co dzień. Smacznego
potrawyregionalneidealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku Pokroiłam parę liści kapusty(...)pekińskiej, uprzednio wykroiwszy z nich grube białe części. Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew Dodałam starte jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim surówkę. Smacznego
potrawyregionalnejeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele(...)angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw. Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka. Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany. Smacznego
potrawyregionalnemakaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego 2 garście zielonej fasolki różyczki brokuł kawałek pora 1 szt.cebuli 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 3 szt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka(...)olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej
potrawyregionalnesprawie. Wystarczy pokroić do niej ulubione warzywa i pyszne danie mamy w parę minut. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 szt. marchewek 1-2 szt.średnich, młodych cukinii kawałek pora kawałek świeżej czerwonej papryki 2-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru słodka czerwona papryka świeżo zmielony czarny pieprz sól olej parmezan do posypania makaron Pierś z kurczaka umyłam(...)czosnki i imbir. Polałam olejem, wymieszałam i odstawiłam. Warzywa umyłam i pokroiłam w cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładałam kolejno: marchew czerwoną świeżą paprykę pora cukinię Warzywa wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i solą. Smażyłam je dosłownie parę minut, aby były lekko twarde. Pierś kurczaka podsmażyłam. Przełożyłam ją do usmażonych warzyw. Wymieszałam. Podawałam z makaronem
potrawyregionalneopcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól(...)małym ogniu przez około 40 minut. W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu. Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię, i dusiłam przez około 5-8 minut. Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam
potrawyregionalnewedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy skład. Składniki na sałatkę: średniej wielkości brokuł 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szt.zielonego ogórka pół czerwonej papryki kawałek białej części pora dymka pół czerwonej cebuli garść kaparów 10 czarnych oliwek Składniki na sos: 2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka musztardy(...)przykrywać-zachowają wtedy piękny zielony kolor. Po ich wystudzeniu, pokroiłam je na mniejsze kawałki i przełożyłam do salaterki. Dodałam do nich ćwiartki pomidorków. Następnie pokroiłam drobno,dymkę, pora i czerwoną cebulę. Włożyłam do miseczki pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obranego zielonego ogórka. Pokrojone, ugotowane na twardo jajka dołączyły do reszty. Pokroiłam na ćwiartki czarne oliwki
potrawyregionalnekawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie: 1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej(...)czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy. Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Następnie
potrawyregionalne