Niedawno zapowiadaliśmy te szaszłyki, pisałem, że są pyszne. Faktycznie takie są. To naprawdę dobre połączenie smaków. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to naprawdę najwyższa pora. W końcu sezon grillowy nie będzie trwał cały rok. Ani się obejrzymy, a niestety znowu jesień i zima będzie. Więc trzeba korzystać póki można, szkoda chociażby jednego dnia zmarnować. Zatem podpałka w dłoń, rozstawiać grilla, robić(...)smakować :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturesmaczną i pełną barw surówkę z kukurydzą. ... surówka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu Składniki: około 300 g kukurydzy z puszki 1/2 dużej czerwonej papryki 1 ogórek gruntowy por olej lub oliwa z oliwek sok z cytryny (około 1/3 łyżeczki) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Ogórka obieramy(...)również kroimy w kostkę. Dodajemy drobniutko poszatkowanego pora (około 1/2 łyżki). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny (około 1/3 łyżeczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz delikatnie skrapiamy olejem. Mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wyciągamy surówkę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy np. do drugiego dania. Smacznego
Słodkie okruszkipowoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy(...)miękkości. Zimą często korzystam z przygotowanej zieleniny. Owijam natkę pietruszki, zieloną część pora i liście selera nitką, zamrażam. Wykorzystuję porcjami. Ułatwia to ich wyławianie z zupy
Atlas Smakówwiele zdrowsza! Ponieważ będę robiła ją po raz pierwszy, być może trzeba będzie modyfikować jej smak. SKŁADNIKI: 0,8 kg. marchwi 20 dag. pietruszki 25 dag. selera 2 pory-biała część 5 g. suszonych grzybów kilka gałązek lubczyku 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soli morskiej(grubej) WYKONANIE: korzenie(...)warzyw obieramy, tniemy na wiórki(obieraczką), por kroimy na krążki, lubczyk, zieloną pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki, tak przygotowane warzywa kładziemy na talerze suszarki i suszymy, po wysuszeniu warzywa powinny być zupełnie suche i sztywne, wkładamy warzywa i pozostałe przyprawy do blendera lub mielimy w maszynce do oczekiwanej grubości, vegeta gotowa
Kuchnia BeatySkładniki: 2 kostki rosołowe 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wedle uznania) 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziela angielskie 3 liście laurowe łyżeczka bazylii pół średniej cebuli ząbek czosnku por kawałek selera natka pietruszki koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucić kostki rosołowe, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę bazylii, por i seler. Gotować
The Sweet DamselSkładniki: 1 mała kapusta pekińska pół cebuli mały kawałek pora 1 duża marchew 1 jabłko sok z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy sól pieprz majonez Wykonanie: pokroić kapustę, por i cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Pokrojone i starte składniki wsypać do miski. Dodać sok z cytryny do smaku, łyżeczkę cukru, musztardę, sól
The Sweet Damselkrewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku(...)Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa
Taste Therapyfajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć do garnka
W królestwie smaków Beatyłyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka ziaren kolendry - pieprz ziołowy - 2 kostki mięsne - sól pieprz czarny - olej - 1/4 kostki(...)zmięknie odcedzić na sicie - ugotować ryż w torebkach 3. - Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z reszty kapusty Dodać kostki mięsne przyprawy
W królestwie smaków BeatyPyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem
W królestwie smaków Beatysezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz(...)Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy. Bób
Kuchnia Pełna Pasjiktóry własnoręcznie wysiałam na parapecie, pielęgnowałam przez kilka tygodni, po czym wysadziłam do gruntu będąc pewną, że ślimaki zeżrą, a tu takie cudo wyrosło #dumna jak cholera. Składniki: kalafior por główka czosnku 2 marchewki/4 małe 50 ml oliwy truflowej (można użyć zwykłej, lub nawet zwykłego oleju roślinnego, ale truflowa da niepowtarzalny aromat) przyprawy: łyżeczka tymianku, lubczyku, soli Przygotowanie: kalafior podzielić(...)małe różyczki, czosnek obrać, wrzucić razem do miski, wymieszać z oliwą i solą po czy upiec w temp. 180 C około 40 minut. Marchewkę i pora obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka i podsmażyć przez 3 minuty cały czas mieszając na łyżce oliwy dodając tymianek i lubczyk, po czym zalać 1-1,5 wody i gotować aż warzywa zmiękną
greenscarfobie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 3 łyżki świeżego groszku sól i pieprz natka pietruszki/kolendra do podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora
Mango PapajaPrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię
e-PrzepisyKulinarnesosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy
VioletoweKucharzenie