Zapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś z kurczaka grilowana 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka selera nitki kawałek pora 1 mała papryka żółta lub czerwona 5 jajek ugotowanych na twardo 4 / 5 łyżek majonezu sól , pieprz do smaku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka płaska musztardy 4 ogórki korniszony Wykonanie : Do miski przełożyć ugotowany(...)ryż. Ogórki , jajka i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Seler nitki posiekać . Por drobno pokroić. Kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć , dodać majonez , musztardę , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilivegety czy jak kto woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki(...)sztuk kurkuma 4 łyżeczki pieprz czarny 3 łyżeczki czarnuszka 2 łyżeczki estragon 2 łyżeczki Warzywa myję, obieram, czyszczę. Marchew, pietruszkę, selera i czosnek kroję w cienkie plastry. Pora w talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam
IzaGotujeosoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki(...)usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem. pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego
Niezły Młyneklimonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz(...)cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio
Czerwień i błękitdodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę(...)pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze
W kuchennej krainiepompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje
Codzienna kuchnia niecodziennaWystępuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach. Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz(...)rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar, w którym się gotowały, zostawić. Wyjętą z lodówki rybę pokroić
W SMAKosób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie(...)około 20 minut. Po tym czasie,osusz je, pokrój mięso na plastry 1cm, przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycy czerwonej. Na 2-3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną por w talarki z liściem laurowym, po 5 minutach dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podduś do miękkości, posól i popieprz delikatnie. Do jogurtu dodaj 1/3 szklanki gotującą wodę
Pasje Jolkimięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można(...)żółtek przepiórek oraz jakiem przepiórczym w koszulce, Z surowym żółtkiem – najlepiej przepiórczym, Z kluskami lanymi Podać z kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy
królestwo garówtatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa
Wypisz Wymalujdzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu, 200 g ryżu arborio, 50 ml białego wytrawnego wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)sól do smaku, kiełki brokułów. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Dodajemy brokuły podzielone na małe różyczki i rozmaryn. Następnie (jak ryż
Moniki Smakołykitrochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek, kawałek białego pora, 2-3 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek bułka tarta, płatki migdałowe WYKONANIE: filet zmielić na grubych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać, przygotowujemy panierkę(...)maśle krótko z jednej i drugiej strony, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 1/2godz., następnie kotlety posypujemy koperkiem i porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru), ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe), na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu
Kuchnia BeatyDlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę(...)przykryła mięso). Jeśli się pojawi - zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy
Kuchnia po mojemuDziś (a właściwie to już wczoraj) w myśl zasady - sprawnie, tanio i szybko przygotowałam na obiad zapiekankę z pora, o której pisałam na samym początku swojej blogowej działalności. Oczywiście nie mam zamiaru powtarzać przepisu. Wiadomo, na walory dania wszystkie składniki mają wpływ. Tym razem zapiekanka wyszła po prostu znakomicie dlatego postanowiłam o niej ponownie wspomnieć. Oto przygotowania w formie obrazkowej(...)Jeśli kogoś urzekną zdjęcia - zapraszam do lektury wpisu z dnia 23 maja w poszukiwaniu szczegółów. W naczyniu żaroodpornym układam pora... .... a na nim rozkładam pokrojonego w kostkę kurczaka.... ...każdą warstwę mięsa delikatnie przyprawiam... ...smaruję majonezem... ...posypuję tartym serem... ...dekoruję jeśli mam chęć ;) ... ...chwilę zachwycam się powstałą strukturą... ...zapiekam 40-50 minut... I po prostu pożeram ze swoimi ulubionymi dodatkami
Kuchnia po mojemumnie do tego zakupy poczynione przez Męża i wielki apetyt na chińczyka. Kilka lat temu na naszym osiedlu para młodych imigrantów otworzyła knajpkę ze swoją ojczystą kuchnią. Od tamtej pory odwiedzaliśmy ich regularnie z moim ówczesnym Narzeczonym, a obecnie Mężem ;) Z resztą nie tylko my się poznaliśmy na tym niepozornym lokalu. Właściwie od samego początku klientów było mnóstwo. Często braliśmy(...)ryż i przepyszne - zawsze świeże sosy - chili i słodko - kwaśny. Jedno z moich ulubionych przysłów kulinarnych mówi - potrzeba matką wynalazku. Któregoś dnia postanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś czas otrzymuję zamówienie od Męża. Tak było i tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam siły i chęci
Kuchnia po mojemu