por - 13968 przepisów (strona:274/932)

Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 228

ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5  dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1  marchewka 1/2  pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona ) 2 łyżki mąki(...)pełna szklanka wody z kiszenia ogórków Obrane i umyte warzywa i ziemniaki pokroić lub utrzeć na tarce ( ziemniaki pokroić w kostkę, połowę marchewki ozdobnie powycinać i pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle

Buniabaje w kuchni
Solianka 210

Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g  wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki(...)kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić

Stare Gary
Schab pod pierzynką z pora i marchewki 415

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sos pomidorowy - idealny do pizzy 128

pomidorowy - idealna baza na spód do pizzy   Składniki:   5 dosyć dużych pomidorów malinowych biała część pora 1 papryczka chili 2 cebulki sól, pieprz czarny goździki ocet cukier cynamon   1. Pomidory myjemy, nacinamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w wodzie na kilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki.       2. Pomidory, chili, pora i cebulkę

Ugotować
Ryz smazony z warzywami po indyjsku 149

Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku  200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko razem(...)Garnek okrywamy ściereczka i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp pieczony, faszerowany 556

patroszony oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia(...)zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut

KreatywnePiny
Mintaj w migdałach 119

poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu włoskiego świeża bazylia do przystrojenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie położyć na nim plastry pora, kolejny

KreatywnePiny
Calzone 174

łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji(...)średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć

KreatywnePiny
Rosół alla Pavese 135

jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny(...)gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło. Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie

KreatywnePiny
Babeczki z chleba razowego 167

Składniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek

KreatywnePiny
SAŁATKA WIOSENNA - czyli szybka wielkanocna propozycja: nowalijki + jajka. 1354

cieszycie (?!) ale, zakneblowałyśmy sobie usta jednym z powodów, który i do nas trafia. Wszystko rozkwita, do życia się budzi, zachwyca, pachnie a my... zdychamy. Nowe życie o tej porze dostają alergie i astma, a te dwie panny na "a" w symbiozie z nami nie żyją. Ich egzystencja jest zdecydowanie naszym kosztem. Im więcej kwiatuszków tym gorszy katar i bardziej czerwone(...)powodów do radości z podrygów temperatury. I tak, pomiędzy kichnięciami a atakami astmy zawsze trafiamy na nią - na sałatkę wiosenną dla której warto się pomęczyć z ubocznymi skutkami zmiany pory roku.  SKŁADNIKI: - rzodkiewka, 5 pęczków, - szczypiorek, 5 sporych pęczków, - cebula dymka, 3 - jajka, 6 kurzych lub 12 przepiórczych, - majonez, najlepiej domowy, 6-7 sporych łyżek, - przyprawy: pieprz czarny, domowa

Wypisz Wymaluj
Wontony z wieprzowiną 172

wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu(...)minut. Polecam robot z mieszadłem hakiem. Ciasto odstawiamy na pół godziny. nadzienie Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy 2 minuty na oleju. Kroimy pora na pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte koło

W kuchni wieczorem
Zupa kalafiorowa 157

sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy

Szefowa kuchni
Kremowa zupa porowo - ziemniaczana. 160

taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por   6 ziemniaków      1 cebula 200 ml śmietany 36%  łyżka ciemnego sosu sojowego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy(...)maśle w garnku. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz por pocięty w talarki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy na małym ogniu  do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Kolejno zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy zupę z grzankami oraz posypaną szczypiorkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
Sałatka z białym serem 233

świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, można ją również  podawać jako samodzielną przekąskę.   składniki na 4 porcje 500 g sera białego papryka czerwona puszka kukurydzy 1 por ( biała część) 2 łyżki majonezu sól i pieprz przepis Do  sera białego dodajemy  drobno  pokrojoną  paprykę  , por , kukurydzę i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy doprawimy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania