ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5 dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona ) 2 łyżki mąki(...)pełna szklanka wody z kiszenia ogórków Obrane i umyte warzywa i ziemniaki pokroić lub utrzeć na tarce ( ziemniaki pokroić w kostkę, połowę marchewki ozdobnie powycinać i pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle
Buniabaje w kuchniGessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki(...)kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepomidorowy - idealna baza na spód do pizzy Składniki: 5 dosyć dużych pomidorów malinowych biała część pora 1 papryczka chili 2 cebulki sól, pieprz czarny goździki ocet cukier cynamon 1. Pomidory myjemy, nacinamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w wodzie na kilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki. 2. Pomidory, chili, pora i cebulkę
UgotowaćWegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku 200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko razem(...)Garnek okrywamy ściereczka i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchłonąć wodę i być miękki i dość sypki. W tym czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem
Dzieje kuchennej Wiewiórypatroszony oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji: plastry cytryny świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia(...)zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut
KreatywnePinypoduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu włoskiego świeża bazylia do przystrojenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Filet obtoczyć w jajku, a następnie położyć na nim plastry pora, kolejny
KreatywnePinyłyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji(...)średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto 1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć
KreatywnePinyjajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny(...)gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło. Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie
KreatywnePinySkładniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek
KreatywnePinycieszycie (?!) ale, zakneblowałyśmy sobie usta jednym z powodów, który i do nas trafia. Wszystko rozkwita, do życia się budzi, zachwyca, pachnie a my... zdychamy. Nowe życie o tej porze dostają alergie i astma, a te dwie panny na "a" w symbiozie z nami nie żyją. Ich egzystencja jest zdecydowanie naszym kosztem. Im więcej kwiatuszków tym gorszy katar i bardziej czerwone(...)powodów do radości z podrygów temperatury. I tak, pomiędzy kichnięciami a atakami astmy zawsze trafiamy na nią - na sałatkę wiosenną dla której warto się pomęczyć z ubocznymi skutkami zmiany pory roku. SKŁADNIKI: - rzodkiewka, 5 pęczków, - szczypiorek, 5 sporych pęczków, - cebula dymka, 3 - jajka, 6 kurzych lub 12 przepiórczych, - majonez, najlepiej domowy, 6-7 sporych łyżek, - przyprawy: pieprz czarny, domowa
Wypisz Wymalujwody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu(...)minut. Polecam robot z mieszadłem hakiem. Ciasto odstawiamy na pół godziny. nadzienie Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy 2 minuty na oleju. Kroimy pora na pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte koło
W kuchni wieczoremsama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-) 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy
Szefowa kuchnitaką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por 6 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 36% łyżka ciemnego sosu sojowego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy(...)maśle w garnku. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz por pocięty w talarki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy zupę z grzankami oraz posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Symfonia smakowaświetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, można ją również podawać jako samodzielną przekąskę. składniki na 4 porcje 500 g sera białego papryka czerwona puszka kukurydzy 1 por ( biała część) 2 łyżki majonezu sól i pieprz przepis Do sera białego dodajemy drobno pokrojoną paprykę , por , kukurydzę i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy doprawimy
Smakowite Dania