Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem(...)zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej. Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi
Kuchnia po mojemuSiostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko do lasu zabieram. Niestety widać, że Spinu to dziecko miasta. Na razie nie wykazuje zachwytu tymi naszymi wyprawami, a czasem(...)koniec wycieczki dzięcioł w akcji podejrzany ukradkiem A zamiast grzybów - moje imieninowe bukiety z liści i pyszne wino na pocieszenie ;) W takim wydaniu jesień to piękna pora roku i oby nie miała okazji pokazać swego drugiego oblicza - tego mniej wdzięcznego do fotografowania i opisywania
Kuchnia po mojemukurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory - tak by pozostało soczyste. Na drugiej patelni podsmażyłam na maśle szpinak z dodatkiem odrobiny soli, sporej
Kuchnia po mojemuszafran na sos serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet(...)oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę
Kuchnia po mojemuciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście laurowe 1 ziele angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso lub mięsne kości wołowe wrzucamy na letnią wodę i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy zbierającą się szumowinę(...)Gotujemy do miękkości mięsa, co czasu trochę zajmuje. Kiedy mięso powoli mięknie wrzucamy kaszę jęczmienną - drobną lub średnią w zależności od upodobań. wrzucamy także plastry pora. Obrane warzywa trzemy na grubej tarce i wrzucamy do garnka gdy kasza jest już prawie miękka. Wystarczy 10-15 minut i zupa gotowa. Jeśli okazało się, że krupnik jest zbyt rzadki możemy zagęścić
Kuchnia po mojemuDawno, dawno temu opisywałam błyskawiczne ciasto z owocami jako idealny sposób na deser dla zabieganych. Od tamtej pory ciasto przyrządzałam niezliczoną ilość razy. Pewnie dlatego, że jest tak łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zakupów. Przepis zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Przyszła też pora na własne modyfikacje i wariacje na temat podstawowej wersji. Oto jedna z nich
Kuchnia po mojemudoskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach 2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej liść laurowy(...)papryka słodka siekana natka pietruszki lub koper do smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem
Kuchnia po mojemuczasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego sól, pieprz przyprawa typu vegeta liść laurowy (1-2 szt.) Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości wieprzowych. Należy(...)się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej tarce włoszczyznę oraz koper. Gotujemy ok 10 minut
Kuchnia po mojemuPora na coś słodkiego. Tłusty czwartek za pasem. Nie wiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach(...)wystygnięciu, ale nie należy się tym przejmować. I tak będzie pyszny. Bon apetit! Deser na miarę królów gotowy. Jest to najsmaczniejszy sernik jaki miałam okazję jeść do tej pory. Polecam. Sprawdzi się na każdą ważną okazję
Kuchnia po mojemuWstyd się przyznać - oboje z Mężem do tej pory nie mieliśmy okazji jeść zielonych szparagów. Przynajmniej żadne z nas takiej sytuacji nie pamięta. Ja na pewno ich do tej pory sama nie przyrządzałam. Już w zeszłym sezonie o nich wspominaliśmy jednak się nie złożyło. Tym razem udało się zanim zniknęły ze sklepowych półek. Oczywiście najpierw zrobiłam "research" jak najlepiej
Kuchnia po mojemuprzedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje w wykonaniu Babć. Składniki: kawałek mięsa indyczego (szyja, skrzydło) 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kilka plasterków pora trochę siekanego kopru sól, pieprz listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej Na zacierki: mąka żytnia letnia woda do zagniecenia kluseczków Przygotowanie: Na mięsie indyczym gotujemy wywar, który doprawiamy solą pieprzem(...)listkiem laurowym, porem i vegetą. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania. Wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Gotujemy kilka - kilkanaście minut na wolnym ogniu. Tyla wystarczy by warzywa zmiękły. Można teraz przygotować zacierki: w małej miseczce za pomocą palców zacieramy mąkę dodając po trochu wody. Powstałe w ten sposób kluseczki na bieżąco wrzucamy do gotującej się
Kuchnia po mojemudelikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar(...)kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym przecierze - produkcji mojej Mamy właśnie. Podałam
Kuchnia po mojemumenu. Warzywny sos na mięsie, który można podać na wiele różnych sposobów. Składniki: 1/3 szyi indyczej ok 3/4 litra wody 1/2 papryki żołtej 1/2 papryki czerwonej kilka plasterków pora łyżka cebuli siekanej kilka strąków zielonej fasolki łyżeczka szczypioru świeżego łyżeczka koperku siekanego 1 łyżka serka topionego 1 łyżka śmietany listek laurowy sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy(...)szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt
Kuchnia po mojemusałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie. Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych Matias 3-4 jajka na twardo ok 30 dag sera żółtego łyżka siekanego pora 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora
Kuchnia po mojemukilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały(...)Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się
Kuchnia po mojemu