por - 13968 przepisów (strona:286/932)

Kurczak Cacciatore po mojemu 189

Składniki: większa pierś kurczaka mąka 1 większy por 1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem ) puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek ) oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka kilka kropel sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina  2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać(...)lekko solą, pieprzem i oregano. Zdjęć z patelki i odstawić. Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku.  Dusić z 10 - 15  min niech smaki się

Gaździnka warzy
Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 161

Składniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel(...)podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić.  Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią

Gaździnka warzy
Wstążki z boczkiem i zielinym groszkiem w sosie z gorgonzoli 116

Składniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino.  W rondlu roztopić

Gaździnka warzy
Duszona wołowina 116

Składniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie:   Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć

Gaździnka warzy
Cukinia z wędzonym łososiem i Ricotta 112

Składniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie: Cukini ę umyć osu szyć i zetrzeć na większych oczkach razem z obranym ziemniakiem. Odcedzić nadmiar wody.  Dodać jajka, ser Ricotta, posiekaną natkę, pokrojony drobno por i przyprawy ( do smaku), mąkę. Wszystko wymieszać

Gaździnka warzy
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 197

Składniki: 600 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 150 g pora 80 g suszonych pomidorów kilka kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić(...)kawałki i przyprawić.  Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić i skropić cytryną................... Smacznego

Gaździnka warzy
Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 116

Składniki: 130 g pora 1 cebula 16 ząbków czosnku (2 główki) 60 g masła 3 średnie ziemniaki bulion warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem

Gaździnka warzy
Wieprzowina z warzywami 173

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora

Gaździnka warzy
Pizza z leśnymi grzybami 158

mąki tortowej 50 g leśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej(...)przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.  Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min.  Smacznego

Gaździnka warzy
Idealna surówka na niedzielny Obiad Por z Kukurydzą 374

Produkty potrzebne: por 1Sztuka  kukurydza z puszki 1Sztuka  cukier  1-2 Łyżki sok z cytryny  1/2Sztuki  (lub zaprawa cytrynowa) śmietana 12% 200Gramów lub jogurt naturalny majonez  250Gramów sól  pół łyżeczki soli pieprz  łyżeczka Sposób przygotowania: 1.  Por kroimy na pół i dokładnie myjemy każdy liść potem jeszcze na pół kroimy

pichciszto
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 186

połowa lipca,sierpień, I połowa września ) Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września) Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa(...)październik) Marchew- (II połowa września, październik) Ogórek- (II połowa września) Papryka- (II połowa września) Pomidor- (II połowa września, październik) Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Por- (II połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa- (II połowa września, październik) Szczypiorek- (II połowa września) Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia) Szczaw

Krakowskie smaki Ani
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

emocji nigdy za wiele. Jednak przyznam trochę zmęczyło mnie komercyjne podejście do tego święta. Postanowiłam więc zmienić jego formułę i wylansować idee "Prezent od serca dla serca" :). Do tej pory w myśl zasady "czasami można sobie pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym(...)dzień Do słoja dodać tyle samo mąki i wody co dnia pierwszego (tj. 2+2+4), wymieszać, odstawić. Dobrze jest trzymać się tej samej pory dokarmiania. III dzień Jeśli przygotowujecie zakwas po raz pierwszy proponuję zawartość słoja rozdzielić na dwa i do każdego dodać tyle samo mąki i wody co dnia pierwszego (tj. do każdego 2+2+4). Drugi słój

SzczyptaSmaQ
Żeberka w miodzie i piwie 172

Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy.     Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.    Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy warzywa. Przez

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa z ryżem 256

Składniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół

A Ty Smakuj Mnie
Surówka z pora 156

Składniki: 1 por 1 marchewka 2 jabłka sól, pieprz 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Umyty por przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki. 2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce tak jak marchew. 4. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania