Składniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić
Gaździnka warzySkładniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć
Gaździnka warzySkładniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie: Cukini ę umyć osu szyć i zetrzeć na większych oczkach razem z obranym ziemniakiem. Odcedzić nadmiar wody. Dodać jajka, ser Ricotta, posiekaną natkę, pokrojony drobno por i przyprawy ( do smaku), mąkę. Wszystko wymieszać
Gaździnka warzySkładniki: 600 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 150 g pora 80 g suszonych pomidorów kilka kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić(...)kawałki i przyprawić. Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić i skropić cytryną................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 130 g pora 1 cebula 16 ząbków czosnku (2 główki) 60 g masła 3 średnie ziemniaki bulion warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem
Gaździnka warzySkładniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora
Gaździnka warzymąki tortowej 50 g leśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej(...)przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami. Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min. Smacznego
Gaździnka warzyProdukty potrzebne: por 1Sztuka kukurydza z puszki 1Sztuka cukier 1-2 Łyżki sok z cytryny 1/2Sztuki (lub zaprawa cytrynowa) śmietana 12% 200Gramów lub jogurt naturalny majonez 250Gramów sól pół łyżeczki soli pieprz łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Por kroimy na pół i dokładnie myjemy każdy liść potem jeszcze na pół kroimy
pichcisztopołowa lipca,sierpień, I połowa września ) Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września) Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa(...)październik) Marchew- (II połowa września, październik) Ogórek- (II połowa września) Papryka- (II połowa września) Pomidor- (II połowa września, październik) Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Por- (II połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa- (II połowa września, październik) Szczypiorek- (II połowa września) Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia) Szczaw
Krakowskie smaki Aniemocji nigdy za wiele. Jednak przyznam trochę zmęczyło mnie komercyjne podejście do tego święta. Postanowiłam więc zmienić jego formułę i wylansować idee "Prezent od serca dla serca" :). Do tej pory w myśl zasady "czasami można sobie pofolgować" obdarowywałam lub byłam obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym(...)dzień Do słoja dodać tyle samo mąki i wody co dnia pierwszego (tj. 2+2+4), wymieszać, odstawić. Dobrze jest trzymać się tej samej pory dokarmiania. III dzień Jeśli przygotowujecie zakwas po raz pierwszy proponuję zawartość słoja rozdzielić na dwa i do każdego dodać tyle samo mąki i wody co dnia pierwszego (tj. do każdego 2+2+4). Drugi słój
SzczyptaSmaQKruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy. Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy warzywa. Przez
Maminek kulinarnySkładniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 por 1 marchewka 2 jabłka sól, pieprz 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Umyty por przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki. 2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce tak jak marchew. 4. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki ( jeśli jest mały to 2 ) 1 kawałek selera lub 2 gałązki 1 gałązka lubczyku 1 kawałek pora 2 kg mocno dojrzałych pomidorów (użyłam odmiany bawole serce, ale inne również się nadają) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 woreczek ryżu Sposób przygotowania(...)marchewki (pokrojona w plasterki) , pietruszki, selera, lubczyku i pora ugotować wywar. 2. Z pomidorów ściągnąć skórkę, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładką masę z dodatkiem bazylii. 3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)przygotowania: 1. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i przekładamy do garnka z wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą
A Ty Smakuj Mnie