por - 13968 przepisów (strona:301/932)

Pasztet domowy ze śliwkami 149

marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki

UgotujmyTo.pl
Domowy pasztet z królika 175

ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać  liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia

UgotujmyTo.pl
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 240

Początek grudnia może być pięknym czasem. Przymrozki, szron na drzewach, puszysty śnieg... I chociaż o tej porze roku nie byłoby to nic dziwnego, to za moim oknem wciąż jest raczej późna, smutna jesień. Jest szaro, buro i chłodno. Przez kilka dni lekki mrozik dawał nadzieję na śnieg, ale teraz powróciły dodatnie temperatury. Wieje, od czasu do czasu siąpi nieprzyjemny deszczyk(...)suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego

Ratunku obiad
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 167

łyżek oliwy z oliwekszczypta gałki muszkatołowejsólświeżo zmielony czarny pieprzDODATKOWO:groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkęWYKONANIE:BULION WARZYWNY:Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 317

polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików)250 g mrożonych grzybów (np. podgrzybków) - opcjonalnie, nie są konieczne1 duża lub 2 małe marchewki0,5 małego selerakawałek pora (około 10 cm)1 pietruszka1 duża cebula10 -12 ziarenek ziela angielskiego4 liście laurowe3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju)2 litry wodysólpieprz1(...)czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć

Słodko-Słony Świat Ilony
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów 270

główki kapusty pekińskiej kawałek pora (biała część) 2 pomidory 2 ogórki konserwowe mały jogurt naturalny2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól Kapustę pekińską pokroić bardzo drobno. Pomidory umyć i pokroić, na grubą kostkę. Z pora odciąć tylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę.Dodać jogurt

Świat Domowej Kuchni
Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem 157

naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut

Świat Domowej Kuchni
Zielona sałatka z groszkiem i ananasem 371

słodkawy posmak.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce

Świat Domowej Kuchni
Placki zbójnickie 4012

Wykonanie :Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać na niskich obrotach. Dodać pokrojone piersi , cebulkę i pora ,  jeszcze raz wymieszać. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z sosami lub ketchupem

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone z kapustą 183

dodać masło , wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji.3. I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego

Gotuj Z Muzyką
Meksykańskie tacos 234

pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.Dodajemy pół łyżeczki soli.Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się(...)muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy wrzątkiem.Kroimy w drobną kosteczkę.Pomidora kroimy w półplasterki.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.Polewamy sosami.Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 282

można się oderwac od stołu!  Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta!  Składniki:- filet z kurczaka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– suszone pomidory w oleju ( Provitus ) – 100 g– serek biały kremowy – 2 łyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki(...)oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus  Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.   Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki

Ostra na Słodko
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 150

majeranek – 1 szczypta– papryczka chili – 1 szt– rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta– masło – 1 łyżka– oliwa z oliwek – 50 mlWarzywa :- por – 1 szt– marchew – 1 szt– seler – 1 szt– oliwa z oliwek – 50 ml– masło – 1 łyżkaDodatkowo :- duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona(...)średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa :Na patelni rozgrzewamy oliwę.|Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.Dusimy razem ok. 15-20 minut.Doprawiamy odrobiną soli.Dodajemy łyżkę masła na koniec.Mieszamy do rozpuszczenia.   Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb.Przykrywamy grubą warstwą warzyw

Ostra na Słodko
Bitwa Na Smaki 138

przepięknie udekorowanych stołach , gdzie zostały nam podane kolejne dania! Ja z niecierpliwością wyczekiwałam deseru!!! Mus totalnie zawładnął moim sercem i jest to jeden z najwspanialszych deserów , jaki do tej pory jadłam!!! Po uroczystej kolacji zrobiliśmy zdjęcia z SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami …  …. pożegnaliśmy się i ruszyliśmy na górę! Zmęczeni i szczęśliwy zasnęliśmy w swoich łóżkach , by następnego dnia(...)się w oku na myśl o tym , że trzeba się rozstac.Poznałam fantastyczne osoby i chciałabym , by te znajomości przetrwały na lata!!! O 12 powitał mnie krakowski upał ;)Pora wracać do rzeczywistości

Ostra na Słodko
Faszerowane roladki schabowe 122

obiad.Podane ze smażonymi pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników!Polecam! SKŁADNIKI :( 2 porcje )* schab ( plastry ) – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – 1 szt* por – 1 szt* cebula – 1 szt* sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.Oprószamy solą , pieprzem i papryką.Marchew , pietruszkę i pora

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania