przy rozgrzanej i rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe
Ratunku obiadogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola
Ratunku obiadzajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku(...)pewno gotowy. Upieczony bochenek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce. Przyznaję, że mnie zdarza się często (no dobra, chyba za każdym razem, a było ich do tej pory kilka) kroić jeszcze lekko ciepły, a nawet gorący - to za pierwszym razem ;) Później już tylko delektujemy się wspaniałym, domowym pieczywem. Chlebek z tego przepisu jest przepyszny! Mięciutki, wilgotny i z rewelacyjną
Ratunku obiadsprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy! Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią" Zupa krem porowo-ziemniaczanaSkładniki na 6 porcji:3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki) 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków6 szklanek wody1,5 łyżeczki soliSposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku, przykryć i gotować przez
Obiad za dychędzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół szklanki mleka kokosowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) )Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli i pieprzu - te dodajemy na końcu - do smaku). I znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta
MiksturownikNajwyższa pora (przepraszam za spóźnienie... ) ogłosić wyniki konkursu: Nagrodę - do tej pory niespodziankę :) otrzymuję: Natalia Lesińska za Sałatkę z truskawkami i krewetkami. A oto zwycięska sałatka: Zdjęcie nadesłane przez Natalię Lesińką. Gratuluję i pozdrawiam! Wszystkim dziękuję serdecznie za udział
Miksturownikniedawno odkryłam i zachwyciłam się porem w zapiekance, tak teraz padło na kapustę włoską; do tej pory taka kapusta w ogóle dla mnie nie istniała. Ostatnio jadłam ją ugotowaną, a dzisiaj wrzuciłam do garnka na parę i zjadłam z dodatkami w charakterze obiadu:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywzorowane na przepisie Marty Gessler z Wysokich Obcasów. Zmieniłam warzywa na całkiem zimowe, bo w przepisie był szpinak, marchewka (nie lubię) i kalafior, a także pomidory, których o tej porze roku nie kupuję. Ja dałam pietruszkę, seler, kapustę włoską i pora, a pomidory wzięłam z zimowych zapasów słoikowych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDziś obiad w stylu orientalnym. INDYK Z RODZYNKAMI:około 350 dag udźca z indyka bez kościporgarść rodzynekpół puszki pomidorówsezampieprz, sólMięso pokroić w kostkę, podsmażyć na
kolorowotorcikowonabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki(...)masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach
kolorowotorcikowoSkładniki:300-400 g mięsa - filet z kurczakapapryka żółta - średnia wielkość1 mała cukinia1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego3 łyżki koncentratu pomidorowegołyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej2 ząbki czosnkusólolej do smażenia PrzygotowanieMięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry.Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć.Dodać warzywa - dusić.Pod koniec duszenia
kolorowotorcikowoszczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku. Inspiracja TU. Fajne i ciekawe danie. Polecam.Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie:1. Dorsza ugotować na parze.2(...)Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki.3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa.4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem
Pasja Smakuprzygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem zakryty. Przykryć i odstawić. Kurczaka pokroić(...)kostkę, posypać przyprawą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej godzinę
Pasja SmakuPróbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju Wykonanie: Filet z łososia podzielić na 4 porcje. Każdą(...)środku. Tak przygotowanego łososia, polać sokiem z cytryny, posypać koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec
Pasja Smakumnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich(...)podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut.Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać.Po zagotowaniu gotować danie jeszcze przez 10 minut
Pasja Smaku