sól, pieprz, czerwona słodka papryka Zaczynamy od kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz nadchodzi pora na krojenie pozostałych składników - cebuli w kostkę, a obranych pieczarek w półplasterki. Na połowę tłuszczu wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki oraz niedużą ilość soli, by szybciej zmiękły(...)samej patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu i wrzucamy na niego kurczaka. Gdy będzie już usmażony, dodajemy pieczarki z cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku. Pora na śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby
Kulinarne zapędy Kokosasól morska guerande Royal Brand, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liść laurowy, 1 mała cukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie, - do smaku maggi kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg mięso opłukać(...)ziele angielskie do mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi
W Mojej Kuchni Lubięśmietana słodka, 1 łyżka mąka pszenna, - do smaku maggi, 1/2 kg marchewka ugotowana mieszankę makaronową o składzie: makaron BIO XXL, tajski makaron sojowy,suszone boczniaki,suszone grzyby mun,czosnek,por,papryczka chili ugotować na "al dente" w ciut osolonej wodzie i gotową wylać na sito dwie porcje kurczaka z rosołu wyjąć na talerz 1/2 litra rosołu wlać do rondla(...)kurczakiem, sosem i marchewką.......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę(...)podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień
W Mojej Kuchni LubięGulasz - kurczak i dodatki 2 średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek do posypania przed podaniem zioła prowansalskie Filet z kurczaka kroimy(...)kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy
Kuchnia moimi oczamiwarto po nią siegać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej...Składniki:1szkl. kaszy jaglanej½ czerwonej papryki1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajkoprzyprawyolej do smażeniaWykonanie:Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchnipyszną sałatkę w wersji wegetariańskiej , ale jeżeli macie ochotę można dodać również szynkę. Składniki; 1 słoik selera z ananasem 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 2 jabłka por majonez z jogurtem naturalnym sól, pieprz Wykonanie; Selera z ananasem i kukurydzę odsączyć z zalewy .Pora drobno pokroić, przelać wrzątkiem na sitku i skropić oliwą i octem. Ser i jabłka zetrzeć
Anioły w kuchniwege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!!Składniki: 3-4 małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie: Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać. Wierzch posypać drobno pokrojonymi pistacjami. Smacznego
Anioły w kuchnipożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej nazwie ze dwie linijki wyżej :)Tak więc w pierwszej kolejności zesmażyłam kiełbaskę i boczek. Wyciągnęłam do miseczki, a na wytopionym tłuszczu smażyłam por i cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę
Blondynka Gotujeżałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce 1 opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych(...)sobie Ballarini) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki. Smażyłam do momentu, w którym stały się miękkie. Dodałam mini marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Blondynka GotujeSkładniki: 6 filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler
Kulinarny karnet ChristopheraPomidorowo warzywny mix . 1 kg świeżych pomidorów 1 puszka pelati 1/2 średniego selera 2 pietruszki 1 mały por 2 marchewki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka
Kulinarny karnet Christopheraczymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki. Składniki. 0,5 kg sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru(...)łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran
Kulinarny karnet Christopherastaroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu(...)kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać(...)pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć
Kulinarny karnet Christophera