Prawie koniec lata ..ale koniec wakacji...i pora na lody..takie lody można zrobić o każdej porze roku..nie tylko latem.. Kiedyś już robiłam takie lody , ale tym razem ciut inaczej.. 3-4 banany 170 g czekolady 50 g margaryny 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki oleju dowolna posypka patyczki do lodów
Moje domowe kucharzeniepomidorek czerwony garść ugotowanych warzyw: bób, obrany ze skórki groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto 1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę łyżka posiekanego pora - jasna część łyżka posiekanej białej cebuli łyżka posiekanego koperku suszone oregano sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza(...)Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wkładamy do lodówki na kwadrans
Moja smaczna kuchniaCzas wykonania: 40 minutSkładniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie:Ugotować(...)wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu
Gorący kąsekjeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie:Paprykę myjemy(...)wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła.Kaszę
Czerwona Porzeczkaobiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania.Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka, por, cebula) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 czubate łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki 1/2 szkl. mleka sól koperek Warzywa obrać i zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach ( pory pokroić w talarki lub wzdłuż), włożyć do wrzącej wody ( ok 5 szkl.) dodać odrobinę soli i gotować ok.15 min.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować.Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować.Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy
Olikowa kuchniastrony z produktem). Jako pierwszy, chciałabym Wam opisać garnek ceramiczny z pokrywką o pojemności 700 ml. Garnuszek okazał się bardzo przydatny w mojej kuchni, gdyż do tej pory posiadałam jedynie duże naczynie żaroodporne oraz małe naczynka do zapiekania. Garnek jest idealny do zapiekania różnych rzeczy, upiekłam w nim m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem(...)jest to lekko uciążliwe. Drugim wybranym przeze mnie produktem jest ostrzałka do noży i nożyczek. Jest to produkt, którego mi brakowało, dlatego postanowiłam zmienić to i od tej pory mieć zawsze ostre noże, które są podstawą w kuchni. Ciekawostką wg mnie jest opcja ostrzenia nożyczek, gdyż nigdy z czymś takim się nie spotkałam. Wg mnie ostrzałka spełniła swoje zadanie
Fabryka pomysłówjedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam w miniony piątek.Piątek, 11. lipca. Pobudka o 3:40. Taaak, wycie budzika o tej porze to zdecydowanie nic przyjemnego i gdyby nie fakt, że przyjaciółka zamieniła się na ten moment w "budzenie na zamówienie", pewnie bym nie wstała.O 6:00 wyruszam jednak z poznańskiego dworca autobusowego(...)koszmarne. Pominę fakt fatalnej akustyki na stadionie, na dodatek pod zamkniętym dachem. Za dużo perkusji, basów, zupełnie nie do rozpoznania wokal. Z racji tego, że zaczęli o tak wczesnej porze (już o 14:40), hala świeciła jeszcze pustkami. Wiedziałam jednak, że w miarę upływu czasu i ludzi przybędzie. Następnie Kvereltak. Zupełnie obcy mi, skandynawski zespół, ale też nieźle dają
W kuchni Karmel-itkipietruszka1 por6-7 średnich ziemniaków1 szklana butelka żurku1 żurek Winiaryjajka surowa biała kiełbasaśmietana 18%5 ziarenek pieprzu3 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowemajeranekDo garnka wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży
Brzuszki ŁakomczuszkiPascalem i kurczakiem. Kuchnia Lidla - ciąg dalszy (kopiuję ze strony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz(...)miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii
Brzuszki Łakomczuszkidość duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż(...)tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron
Brzuszki Łakomczuszkipachnącej paczce: laska wanilii z Madagaskaru trawa cytrynowa z Egiptu przyprawa kaukaska (czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik
Brzuszki Łakomczuszkinapracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy(...)części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze
Brzuszki Łakomczuszkijestem ich fanką. Na sto procent!Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku dwie gałązki natki pietruszki trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy
Mango PapajaMuszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku
Mango Papaja