chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzenierosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień
Moje domowe kucharzeniePrzepisy Czytelników. Wiosna w kuchni" w 1998 roku). Przepis mówi o przygotowaniu zawiesistego sosu, ale ja tę część pominęłam. Zmieszałam tylko ze sobą usmażone pieczarki, mięso i por. Świeżo ugotowane ziemniaki są maziste po usmażeniu, więc suchy farsz będzie idealny. Ziemniaki jednodniowe lub parogodzinne lepiej nadziać farszem z sosem, żeby całość nie wyszła zbyt sucha. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrywarzywa i owoce jest wyłącznie wiosną i latem. Jesień i zima kojarzyły mi się z ziemniakami i marchewką ;) Jak dobrze, że te czasy minęły, a ja potrafię w każdej porze roku znaleźć plusy i pyszne sezonowe produkty. To ważne, że przez cały rok nie jemy w kółko tego samego, możemy mieć różnorodną i urozmaiconą dietę. Gdy tylko kończy się sezon
Mienta blogruchami zagniatania wyprowadzonymi z bioderka niczym taniec wszystko poszło w miarę gładko. Powstałe pięknie żółte, zwarte i plastyczne ciasto zostało zwinięte w folię. W tym czasie była pora na przyrządzenie obłędnie pysznego farszu na bazie sera ricotty, Parmigiano Reggiano ChNP i przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką
Symfonia Smakówpodatność na infekcje. Dba też o estetykę posiłków, pije dużo wody między posiłkami, nie je pod wpływem silnych emocji, unika alkoholu, cukru i nabiału. Książka została podzielona na pory roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy
kruche babeczkiMakaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plDowiodę Wam, że ocet to najtańszy środek m.in. do sprzątania domu, który ma mnóstwo różnych zastosowań! Już otwieram konto, na które możecie mi wpłacać swoje pieniądze, które do tej pory wydawałyście na drogie i niespecjalnie skuteczne środki czystości Poza tym, ocet ma mnóstwo dodatkowych walorów, więc szkoda go nie wykorzystać. Zaoszczędzam przy tym fortunę i nie wydaje pieniędzy na wszystkie
W KawiarenceSzarlotka krucho - biszkoptowa to mój kolejny przepis i pomysł na przygotowanie tego popularnego i uwielbianego przez wszystkich ciasta, jakim jest jabłecznik/szarlotka. Do tej pory przeważnie robiłam szarlotki kruche, w których i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym
Waniliowe Improwizacjewersji malinowej (zainteresowanych odsyłam do przepisu: Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką . Zobaczcie też przepis na Szarlotkę z kisielową pianką ), teraz przyszedł czas na szarlotkę. W końcu pora roku zobowiązuje;) Ciasto najbardziej smakowało mi na 2 dzień po upieczeniu. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka Budyniowa
Smaki Na Talerzuistotna cecha, jeśli nie można jedzenia schować w lodówce lub modele z podwójną ścianką, które z kolei dłużej utrzymują ciepło. Pozwalają one na cieszenie się ciepłym posiłkiem o dowolnej porze. Natomiast do przechowywania owoców idealne są produkty z sitkiem. Dzięki niemu nadmiar wody pozostanie na dnie, a przygotowana przekąska pozostanie soczysta i smaczna. Na co zwrócić uwagę, kupując pojemnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybki obiad z piersią kurczaka, polecam również mój gulasz ukraiński : Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, składniki: 500 g piersi z kurczaka, mała czerwona papryka, cebula lub biała część pora, 1-2 ząbki czosnku, ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, opcjonalnie pół małej cukinii, przyprawy
Lekcje w kuchnidynia, marchew, papryka) zawierają witaminę C oraz beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem i działa wzmacniająco na odporność, poprawiając przy tym kondycję skóry i wzroku.Warzywa białe (np. czosnek, cebula, por) działają antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, zaś warzywa zielone (brokuł, szpinak, natka pietruszki) to źródła żelaza i kwasu foliowego, działają m. in. wspomagająco w walce z chorobami, a dodatkowo zwiększają poziom energii
WiszniówkaZarówno późne lato jak i jesień, to w naszym klimacie pora zbiorów licznych darów natury, które chcielibyśmy zachować na później. Zarówno tych dostępnych w raczej dzikszej części przyrody – stąd nasz ostatni przepis na marynowane podgrzybki – jak i z ogrodu. Wśród tych ostatnich jednymi z najlepiej nadających się do zachowania darów natury są gruszki. A jedną z popularnych metod
Kulinarna Pokusa