źródło: link} Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka, starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy 5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę majonez jogurt (opcj.) PrzygotowaniePrzygotowane składniki układamy w naczyniu(...)kolei tworząc kolejne warstwy:- seler konserwowy - kukurydza- ananas- 3 łyżki majonezu (lub 2 łyżki majonezu i 1 łyżka jogurtu naturalnego)- marchewka- por- czerwona fasola jajka- 4 łyżki majonezuSałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comefekt jest jak najbardziej udany :) Polecam , wypróbujcie i Wy :) w sam raz na walentynkową kolację i nie tylko :)Składniki: - 0,5 kg piersi kurczaka- 2 średnie cebule- 1 por- 3 serki topione śmietankowe ( kremowe )- 2 łyżki masła- 2 łyżki koperku- 1 jajko- 3 łyzki bułki tartej - pieprz i sólW garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno 1 cebulę(...)pora . Gdy te składniki sie zeszklą , zalewamy 2 litrami bulionu. Następnie wrzucamy 3 serki topione. Gotujemy do momentu rozpuszczenia sie serków. Wszystko miksujemy blenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko i 3 łyżki bułki tartej. Całośc wyrabiamy i formujemy małe kuleczki obtoczone w mące i wrzucamy do gotującego się wywaru serowego
Słodkości i nie tylkowychodzi z tych porcji dla 4 osób z dokładką :)Inspiracja - MKRSkładniki:- 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży- 1 średnia cebula- 2 ząbki czosnku- 1 por ( biała częśc)- 2 opakowania serka topionego kremowego- 1 łyżka masła- sól i pieprz- świeży szczypiorek- groszek ptysiowy- 2 ziemniaki- kostka bulionu drobiowegoWykonanie:Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego(...)kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ).Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy po kolei , pokrojony drobno czosnek , cebulę w kostkę i pora w pół plasterki. Gdy ziemniaki będą w pól miękkie , wrzucamy brokułę , zawartosc z patelni i serki topione.Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki sie rozpuszczą .Na sam koniec
Słodkości i nie tylkowiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj
Słodkości i nie tylkomarchewki 1 pietruszka troche selera 1 por pol malego kalafiora pol malych brokul 3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora
Klaudynkowa kuchniazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki
Klaudynkowa kuchniażółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej porze roku. Żółciak to żółciak
Smaczna Pyzapory ciasto drożdżowe kojarzyło mi się z długim wyrabianiem i częstym zakalcem, dlatego też do tej pory nie spróbowałam go zrobić właśnie przez takie opinie i przesądy. Dlatego ucieszyłam się jak spotkałam na swojej drodze przepis na tą właśnie drożdżówkę prostą a smaczną.Składniki:- 10 dkg drożdży- 1 szklanka cukru kryształu- 1 cukier waniliowy- 4 jajka- 1 szklanka oleju
Zainspirowana w kuchniKolejna z moich ulubionych sałatek, może i Wam posmakuje Polecam :)Składniki:- 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 puszki ananasa- 2 puszki kukurydzy- 2 pory- sól, pieprz, delikat czerwony- majonezPrzygotowanie:Pory kroimy i w prążki i sparzamy, filety z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy delikat czerwony do mięs a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ananasy odsączamy i kroimy
Zainspirowana w kuchnimarchewki 1 cebula 1 por (biała część) 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaktóre można było zestawić z kurczakiem.Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa(...)tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalubczyk, ze zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;) Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, curry, wyłożyć(...)rozgrzaną patelnię z oliwą, zrumienić. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodac jogurt, wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoncentratu pomidorowego1 duża cebula1 l wody lub bulionu3 łyżki mąki pszennejolej Rapso do smażeniasól pieprz 2 liście laurowe1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora)Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki selera i 1 liść pora
Monia miesza i gotuje