por - 13968 przepisów (strona:314/932)

Śmietankowa szarlotka 936

wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder   Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj

Słodkości i nie tylko
Zupa brokulowo - kalafiorowa 142

marchewki 1 pietruszka  troche selera 1 por  pol malego kalafiora pol malych brokul  3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso  W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa  Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora

Klaudynkowa kuchnia
Zupa szpinakowa 173

zeberka szpinak  2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera por  3 zabki czosnku  6 ziarenek pieprzu  4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe  jarzynka  jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler,  por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki

Klaudynkowa kuchnia
Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego 263

żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go  wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej porze roku. Żółciak to żółciak

Smaczna Pyza
Drożdżówka sypana 193

pory ciasto drożdżowe kojarzyło mi się z długim wyrabianiem i częstym zakalcem, dlatego też do tej pory nie spróbowałam go zrobić właśnie przez takie opinie i przesądy. Dlatego ucieszyłam się jak spotkałam na swojej drodze przepis na tą właśnie drożdżówkę prostą a smaczną.Składniki:- 10 dkg drożdży- 1 szklanka cukru kryształu- 1 cukier waniliowy- 4 jajka- 1 szklanka oleju

Zainspirowana w kuchni
Sałatka porowa z kurczakiem 394

Kolejna z moich ulubionych sałatek, może i Wam posmakuje Polecam :)Składniki:- 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 puszki ananasa- 2 puszki kukurydzy- 2 pory- sól, pieprz, delikat czerwony- majonezPrzygotowanie:Pory kroimy i w prążki i sparzamy, filety z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy delikat czerwony do mięs a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ananasy odsączamy i kroimy

Zainspirowana w kuchni
C - Zupa grzybowa na białym winie 194

marchewki              1 cebula             1 por (biała część)             1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 198

które można było zestawić z kurczakiem.Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie   Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa(...)tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczyste udka pieczone na warzywach 177

lubczyk, ze zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;)   Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 353

szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, curry, wyłożyć(...)rozgrzaną patelnię z oliwą, zrumienić. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać  pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodac jogurt, wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Młoda kapusta z grzybami 194

koncentratu pomidorowego1 duża  cebula1 l wody lub bulionu3 łyżki mąki pszennejolej Rapso do smażeniasól pieprz 2  liście laurowe1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora)Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki selera i 1 liść pora

Monia miesza i gotuje
Gulasz drobiowy 339

litra bulionu lub woda i kostka rosołowa4 łyżki sosu sojowego0,5 łyżki słodkiej papryki w proszkuodrobina ostrej papryki w proszku1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku3 ziela angielskieliść laurowymały kawałek pora 1,5 - 2 łyżki mąki sólpieprz olejPrzygotowanie:  Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast marchew w pół talarki. Czosnek posiekać. Pierś z cebulą i czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju(...)Zalać bulionem. Dodać marchew, por, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić do smaku sosem sojowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie dodać żółtą paprykę (ja daję pod koniec gotowania, gdyż wolę lekko twardą). Sos zabielić łyżką śmietany.  Zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego

Fabryka pomysłów
Sałatka z zupek chińskich 1767

Szczególnie brat mi ją wyjada zaraz po zrobieniu, choć najlepsza jest gdy smaki się już przegryzą, ale nie każdy chce tyle czekać. Składniki: ½ małej kapusty pekińskiej Biała część pora 1 papryka 5-6 korniszonów Mała puszka kukurydzy 2 zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna) 45 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros 2-3 łyżki majonezu(...)miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją

Fabryka pomysłów
Zupka chińska z kurczakiem 414

poniżej przedstawiam Wam swoją wersję.   Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki(...)kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów