por - 13968 przepisów (strona:308/932)

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ 230

100ml smietanki 18%1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)50ml mlekagałka muszkatołowaWykonanie:Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora  pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać  pokrojoną w paseczki białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos: mleko podgrzać

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 158

czosnek ...  Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy(...)małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 161

gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu(...)minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA SAMO ZDROWIE 194

równie dobrze sprawdzi się przy grillu. Miseczka takiej surówki dla mnie jest również pysznym rozwiązaniem na zdrową kolację :))  Polecam gorąco! Składniki: 1 główka sałaty rzymskiej biała część małego pora 1 biała rzodkiew 5-6 rzodkiewek 2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz szczypta cukru jogurt grecki szczypiorek Wykonanie:Sałatę myjemy, kroimy na paski. Rzodkiew ścieramy na drobnych oczkach, podobnie(...)rzodkiewkę i ugotowane na twardo jajka. Pora kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cukru, pokrojony szczypiorek oraz  jogurt grecki (osoby preferujące majonez mogą dodać łyżkę majonezu). Chłodzimy ok 30 minut w lodówce

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 167

Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: bulion drobiowy  pęczek botwinki  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki  śmietana 18%   3 jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier  1 łyżka posiekanego koperek  1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 2 łyżki koncentratu(...)buraczanego Wykonanie:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 234

kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy) 1 cebula biała część pora 3 ogórki kiszone 2 marchewki przyprawa do kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele angielskie sól 1 łyżka mąki 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% łyżka oleju bulion Wykonanie:Pierś(...)papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą

Walijskie Pichcenie
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 316

kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ...  Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie:Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego(...)Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozrobioną wcześniej w zimnej

Walijskie Pichcenie
WARZYWA W SOLI DO SŁOIKÓW 174

warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :))  W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego.  Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler i korzeń pietruszki.  Oba warzywka mogę kupić tylko w Lidlu lub w polskim(...)zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ...  Składniki:  na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg soli Wykonanie: Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jeśli mamy seler z liśćmi kroimy je drobno i również dodajemy

Walijskie Pichcenie
Faszerowane cukinie 161

Jesień to moja ulubiona pora roku. Ulubiona pora gotowania. I choć czasem (często!) marudzę, że zimno, że mokro, że wiatr, że mgła, to lubię jesień. Za deszcze ulewne i poranne szarugi, za wyjący wiatr wkradający się pod kurtkę. Za chłód, który każe mi żałować, że jednak nie zabrałam czapki

Gotuj z Blue Raven
Tortellini po wegetariańsku 175

towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola(...)bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry.  Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli.  Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 166

Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką

Kulinarne przygody Gatity
Japońskie koreczki 243

pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie.  Jest to omlet japoński podany w formie koreczków  z boczkowym czipsem.  Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną kostkę marchewki (marchew kroimy julienne i następnie w kostkę) garstka  roszponki FIT&EASY cienkie plastry boczku wędzonego sól, pieprz mix sałat FIT&EASY(...)chrupko, wkładamy w kawałek ręcznika papierowego i od razu formujemy na wykałaczce.Jajka wbijamy do miseczki  delikatnie roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka.Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy

Malinowe Pocałunki
Barszcz ukraiński 245

słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 30 dag mięsa wieprzowego z kością, 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, tylko biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę(...)buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy

Apetyczna babeczka
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 180

Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu krajanka Czaniecki, 50 g grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia.  Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15  pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy  na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone 205

Powolutku nadrabiam zaległości blogowe i publikuję przepisy, których dziwnym zbiegiem okoliczności nie ma do tej pory na blogu.  Pora na kotlety mielone.  Miały pojawić się już jakiś czas temu, ale zupełnie nie wychodziły mi zdjęcia.  Te może też nie są takie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą.     Składniki

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania